• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Άρθρα και Νέα Τεχνολογία ΕΜ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΗΡΥΝΑ ΕΛΙΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΗΡΥΝΑ ΕΛΙΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΠΗΡΥΝΑ ΕΛΙΑΣ

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών μπορούμε τα υπολείμματα της ελιάς να τα μετατρέψουμε σε χρήσιμες οργανικές θρεπτικές ουσίες – λίπασμα, εξαλείφοντας και τις οσμές που επηρεάζουν το περιβάλλον.

Εφαρμόζοντας  την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών μπορούμε τα υπολείμματα της ελιάς να τα μετατρέψουμε  σε χρήσιμες οργανικές θρεπτικές ουσίες – λίπασμα, εξαλείφοντας και τις οσμές που επηρεάζουν το περιβάλλον.

 

1.1 Δεδομένα:

  1. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας  της ελιάς για κάθε 100 κιλά καρπού, παράγονται έως και 35 κιλά υπολείμματα  (πυρήνας).
  2. Η προβλεπόμενη υγρασία που πρέπει να έχει ο πυρήνας της ελιάς είναι 45-47%.
  3. Η υγρασία στα παλαιά  πιεστήρια  είναι περίπου 33-35%
  4. Στα  σύγχρονα ελαιοτριβεία (επεξεργασία τριών φάσεων) είναι 50-54%
  5. Στην διφασική επεξεργασία η υγρασία είναι 65-66%   
  6. Η υγρασία του επεξεργασμένου πυρήνα που χρησιμοποιούμε για θέρμανση είναι 10%

 

Για την επεξεργασία (κομποστοποίηση) των υπολειμμάτων των ελιάς είναι σημαντικό η υγρασία κατά βάρος του πυρήνα να είναι  55%).
Αν το υλικό μας είναι παλαιό (το μπαγιάτικο συνήθως έχει υγρασία περίπου 10-20%), πριν την κομποστοποίηση θα πρέπει να προσθέσουμε νερό, ώστε να έρθει στο επιθυμητό  ύψος υγρασίας  55%.

 

1. 2   ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΠΗΡΥΝΑ ΕΛΙΑΣ  
• Με τα υπολείμματα της ελιάς  δημιουργούμε  σταδιακά στρώματα που το συνολικό τους ύψος δεν ξεπερνά το  1 έως 1,5 μέτρα.
• Κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με ζεόλιθο (ορυκτή σκόνη πυριτίου)  και προαιρετικά για καλλίτερα αποτελέσματα, με άνθρακα Terra preta (μαύρη γη)   και τέλος την ψεκάζουμε με διάλυμα Ενεργών Μικροοργανισμών  eMB Active, και αν χρειάζεται νερό.
• Μικρότερα φορτία πρέπει να καλύπτονται με φύλλα ή οργανικό υλικό, σε στρώμα 8-10 cm, ενώ για μεγάλα φορτία δεν είναι απαραίτητο.
Μετά την διαδικασία αυτή  ο επεξεργασμένος  (στεγνός) πυρήνας για να ωριμάσει (κομποστοποιηθεί)   χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ ο φρέσκος χρειάζεται από οκτώ έως δέκα μήνες.
Μετά την ωρίμανση θα έχουμε ένα υγιές και θρεπτικό λίπασμα.

 

1.3   ΔΟΣΗ     ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ  ΠΥΡΙΝΟΚΑΡΠΟΥ
           Ανά ένα κυβικό μέτρο πυρινόκαρπου προσθέστε:
•           10 κιλά  ζεόλιθο  διαμέτρου 0,15mm ή 0,8mm *
•           1-2 λίτρα eMB Aktive ( Ενεργοί Μικροοργανισμοί ) **

•           Άνθρακα   (Terra preta)   (προαιρετικά για καλύτερα αποτελέσματα στο έδαφος) ***
•           10-20 λίτρα νερό, αν το υλικό μας είναι παλαιό (μπαγιάτικο) με υγρασία περίπου 10%.

* Πρόκειται για100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης, που αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης και συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων.

    Δεν αποσυντίθεται όπως τα άλλα λιπάσματα, αλλά προσφέρει τις «υπηρεσίες του» για περισσότερο από 20 χρόνια. Μπορούμε να προσθέσουμε μέχρι και 20 κιλά.   

**Το eMB Active είναι ένα μίγμα φυσικών μικροοργανισμών φωτοσύνθεσης, γαλακτικού οξέος, σιταριού και άλλους ειδικούς μικροοργανισμούς, για το διαχωρισμό των υδρογονανθράκων (λίπη, έλαια) και κυτταρίνης. Πιστοποιημένο ως βελτιωτικό εδάφους

*** Πρόκειται για επεξεργασμένη  σκόνη άνθρακα (καρβουνόσκονη έως και 2 cm).  

    Προσθέστε περίπου 10 κιλά ενεργού άνθρακα ανά m3 . Πιστοποιημένο ως πρόσθετο εδάφους. (Αυστριακός  νόμος περί Λιπασμάτων).

1.4 ΧΡΗΣΗ  ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ  ΠΥΡΙΝΟΚΑΡΠΟΥ
 

Την άνοιξη μπορούμε να προσθέσουμε έως και 25 κιλά κομποστοποιημένο ελαιοπυρήνα σε κάθε ελαιόδεντρο ή άλλο δέντρο.


Κομποστοποίηση υπολειμμάτων διφασικής επεξεργασίας (πυρήνας και λιόζουμο )

35% πυρήνα ελιάς
10 με 15% χώμα ή χώμα Compost
50% υλικό βάσης. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι άχυρο, πριονίδι πίτουρο δηλαδή υλικά που είναι σε θέση να απορροφήσουν την υγρασία)
Παραμένουσα υγρασία 35 με 40%

Θεραπεία ανά κυβικό μέτρο

20 κιλά ζεόλιθο   διαμέτρου 0,15mm  ή 0,8mm
1 με 2 λίτρα eMB Active (Ανάλογα με το πόσο ενεργό- φρέσκο είναι το eMB Active. Το φρεσκότερο αφορά τη μικρή ποσότητα.)
Αφήνουμε το μίγμα να παραμείνει επί ένα μήνα. Στην συνέχεια αν είναι δυνατόν το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για ακόμα ένα μήνα. Θα πρέπει στο μίγμα να υπάρχει υγρασία 30-35%. Αν δεν υπάρχει, τότε το βρέχουμε με επιπλέον 100ml eMB Aktive ανά κυβικό μέτρο για να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή υγρασία.