• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
 • 2761092556 - 6972929124
 • info@zeolithos.gr
Αρχική Άρθρα και Νέα Τεχνολογία ΕΜ ολοκληρωμένη λύση για την θρέψη και φυτοπροστασία των φυτών.

ολοκληρωμένη λύση για την θρέψη και φυτοπροστασία των φυτών.

ολοκληρωμένη λύση για την θρέψη και φυτοπροστασία των φυτών.

Το BB Multikal παρασκευάζεται από φυσικές ορυκτές πρώτες ύλες, κυρίως CaCO3. Eίναι το μόνο που κατορθώνει να εισχωρεί στο εσωτερικό του φύλλου και να επηρεάζει θετικά τις βασικές φυτικές λειτουργίες

BB MULTIKAL και ΕΜΑctive:

 

Α. BB MULTIKAL (ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ)

Σας παρουσιάζουμε δυο καινοτόμα προϊόντα τεχνολογικά εξελιγμένα, φιλικά προς το περιβάλλον, που εφαρμόζονται διαφυλλικά στα φυτά ταυτόχρονα, και καταφέρνουν να επηρεάζουν θετικά βασικές φυτικές λειτουργείς τόσο έντονα, ώστε αρκούν 4-5 εφαρμογές για να παρατηρηθεί αύξηση παραγωγής ως και 28%.

 

Το BB Multikal παρασκευάζεται από φυσικές ορυκτές πρώτες ύλες, κυρίως CaCO3,  σε διάφορα στάδια, χωρίς χημικά πρόσθετα. Χάρις στην ειδική επεξεργασία του και την πολύ λεπτή άλεση των ορυκτών, είναι το μόνο που κατορθώνει να εισχωρεί στο εσωτερικό του φύλλου και να επηρεάζει θετικά τις βασικές φυτικές λειτουργίες:

Ειδικότερα: 

 • Αυξάνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού.
 • Διευκολύνεται η  μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων μέσα στα φυτικά όργανα.
 • Ρυθμίζεται η ισορροπία του  νερού και του CO2 στο εσωτερικό των κυττάρων του φυτού.

 

Το BB Multikal εφαρμόζεται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης των φυτών, σε συνδυασμό πάντοτε με το ΕΜ Active (υγρό σκεύασμα με Ενεργούς Μικροοργανισμούς).  Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από 2 εβδομάδες. Μπορούν να γίνουν τουλάχιστον άλλες 2-3 εφαρμογές.

 Ο συνδυασμός BB Multikal + ΕΜ Active, επηρεάζει το μικροβιακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και να εξασφαλίζεται η υγιής ανάπτυξη των φυτών, λιγότεροι εχθροί και ασθένειες, μεγαλύτερη παραγωγή, μείωση κόστους παραγωγής, και τα προϊόντα που παράγονται είναι  φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 Το  BB Multikal είναι η μόνη ολοκληρωμένη λύση για υγιή θρέψη και φυτοπροστασία των φυτών.

 

Τα οφέλη από την χρήση του BB Multikal:

Πιο υγιή και ανθεκτικά φυτά.
Καλύτερη ποιότητα των φρούτων.
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των φρούτων.
Μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Μείωση της απαιτούμενης ποσότητας νερού.
Συντόμευση της καλλιεργητικής περιόδου
Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα

 

Πώς λειτουργεί  το BB Multikal  

 

Το BB Multikal λόγω του μικρού μεγέθους των σωματιδίων του (microns) εισχωρεί στο εσωτερικό του φύλλου (διακυτταρικό χώρο) μέσω της επιφάνειας του φύλλου (επιδερμίδα) καθώς και μέσα από τα κενά (στόματα) με αποτέλεσμα να συμβάλει στο σχηματισμό ισχυρότερων χλωροπλαστών, και στη συσσώρευση υψηλότερου ποσοστού χλωροφύλλης.
Το BB Multikal ενισχύει τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών μεταξύ των κυττάρων των φύλλων και επομένως σε όλο το φυτό. Υποστηρίζει τις αλληλεπιδράσεις  ανιόντων - κατιόντων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα των φύλλων, και έτσι συμβάλλει στην βελτίωση της αξιοποίησης των παρεχόμενων θρεπτικών ουσιών. Ελέγχοντας τα ανοίγματα των φύλλων μειώνει την εξάτμιση και έτσι οδηγεί στη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου νερού.

 

Β. EM Active


To ΕΜ Active (υγρό σκεύασμα) είναι φυσικοί ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, που δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά και αποτελούνται από ζυμομύκητες, βακτήρια γαλακτικού οξέος και καλλιέργειες   βακτηρίων φωτοσύνθεσης.

Τα οφέλη του EM Active στις καλλιέργειες είναι:

 • Ενεργοποιούνται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους.
 • Αυξάνεται η γονιμότητα του εδάφους.
 • Διεγείρουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
 • Αυξάνουν την αντίσταση των φυτών σε ασθένειες και παράσιτα.
 • Διασπάται η οργανική ύλη και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων. Συνιστάται να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τα λίπασμα.
 • Το έδαφος εμπλουτίζεται με θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.
 • Μειώνεται το κόστος λίπανσης, φυτοπροστασίας και εργατικών.
 • Αυξάνεται η θερμοκρασία του εδάφους  τους χειμερινούς μήνες 3-4οC.
 • Με την χρήση των ΕΜ οι καρποί έχουν καλύτερη εμφάνιση.
 • Χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους γεύση.
 • Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 • Περιορίζονται σημαντικά οι ζημιές και οι ασθένειες

Πώς λειτουργεί το EM Active  


Στο έδαφος: Με την εφαρμογή του EM Active,στο έδαφος, αναζωογονούνται και επικρατούν οι ωφέλιμοι ενεργοί μικροοργανισμοί. 

Με τη διαδικασία της ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμες ουσίες, όπως π.χ. σάκχαρα, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Με αυτό τον τρόπο οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί αυξάνουν  την περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ύλη.

Τα δυο πρώτα χρόνια θα πρέπει να είναι πιο συχνές οι εφαρμογές, προκειμένου να υπερισχύσει ο πληθυσμός των  ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος. Με την πάροδο του χρόνου οι ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί βελτιώσουν την δομή του εδάφους, διατηρούν τις θρεπτικές ουσίες,  και σταδιακά επιτρέπουν την μείωση των εφαρμογών.

Διαφυλλικά: Η διαφυλλική εφαρμογή εμποδίζει την εμφάνιση ασθενειών και παρασίτων  

                                

Εφαρμογές:                                          

                                                  

Α.  ΕΜΑctive

 

Υδρολίπανση: Δοσολογία ανά στρέμμα / εβδομάδα:

 

 3  lit EM Active / ανά στρέμμα / την εβδομάδα, ή αναλογικά σε κάθε πότισμα.   

Για καλύτερα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τα συνήθη υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

 

Υδρολίπανση από δεξαμενή νερού: 1 lit ΕΜΑctive σε 1000 λίτρα νερού άρδευσης.

 

Ενίσχυση σχηματισμού ριζικού συστήματος:

Εμβάπτιση του φυτού πριν την φύτευση, σε διάλυμα 1:25 (1lit: ΕΜΑctive 25 lit νερό). 

 

Βελτίωση εδάφους,  Δοσολογία ανά στρέμμα:

 

5 lit   EM Active σε τουλάχιστον 50 λίτρα νερό.

Ο ψεκασμός του εδάφους, πριν το όργωμα, προωθεί, σε μεγάλο βαθμό τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε θρεπτικά στοιχεία και αποτρέπει τις διαδικασίες της αποσύνθεσης.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση του EM Active προωθεί τη βλαστική ικανότητα σχηματισμού ριζών και την επακόλουθη καλλιέργεια βελτιώνοντας την χημική, φυσική και βιολογική κατάσταση του εδάφους. To EM Active προωθεί το σχηματισμό του φυτοχώματος μέσω  της ζύμωσης του οργανικού υλικού.

 

Το BB Multikal χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το ΕΜ Active. 

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα καλλιεργημένα φυτά από το στάδιο 3-5 φύλλων.  Εναιώρημα 1%, υπό τη μορφή  λεπτής ομίχλης απευθείας πάνω στα φύλλα.

 

Δοσολογία  διαφυλλικής λίπανσης ανά στρέμμα:

Η πρώτη εφαρμογή μπορεί να γίνει από το στάδιο των 3-5 φύλλων, με 300 gr  BB Multikal και 300 gr  ΕΜ Active σε 30 λίτρα νερού. Η δεύτερη εφαρμογή μετά από 14 ημέρες, με BB Multikal και 300 gr EM Active σε 60 λίτρα νερού. Μετά από 10-14 ημέρες μπορούν να γίνουν τουλάχιστον άλλες 2-3 εφαρμογές.

 

Μετά την πρώτη εφαρμογή, ανάλογα το είδος και την ανάπτυξη του φυτού χρησιμοποιούμε περισσότερο νερό.

Γενικές πληροφορίες και οδηγίες χρήσης:

Μην  το εφαρμόζετε σε άμεσο ηλιακό φως ή πριν τη βροχή  (απαιτούνται περίπου 3 ώρες για την απορρόφηση από το φυτό.) Καλύτερος χρόνος για την εφαρμογή στα φύλλα είναι τις πρώτες πρωινές ώρες ή τις απογευματινές. Συνιστάται ανάδευση του νερού κατά διαστήματα. Η συσκευή του ψεκασμού πρέπει να καθαρίζεται  σχολαστικά μετά τη χρήση.

Εγκρίσεις

Το BB Multikal έχει εγκριθεί από τον Αυστριακό Οργανισμό Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ως βελτιωτικό. Παράλληλα με τη συμβατική γεωργία (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 764/2008), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία. Το BB Multikal  περιλαμβάνεται στον κατάλογο Info.Xgen.