• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
 • 2761092556 - 6972929124
 • info@zeolithos.gr
Αρχική Τεχνολογία Ενεργών Μικροοργανισμών Οι ΕΜ στη Γεωργία Καλλιέργεια Ελιάς ο ζεόλιθος και οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στήν ελαιοκαλλιέργεια

ο ζεόλιθος και οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στήν ελαιοκαλλιέργεια

ο ζεόλιθος και οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στήν ελαιοκαλλιέργεια

Ο ζεόλιθος συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στην ελαιοκαλλιέργεια, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της ίσκας.

Ο Ζεόλιθος από μόνος του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ, αλλά ένα καταπληκτικό ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ορυκτό το οποίο βοηθά τα φυτά να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που βρίσκονται στο έδαφος. Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο.  Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.

 

Ο ζεόλιθος συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στην ελαιοκαλλιέργεια, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της ίσκας.

Η εφαρμογή των (ΕΜ) βασίζεται σε δύο βασικά σκευάσματα:   

A) στο ΕΜ Active (ΕΜΑ) υγρό διάλυμα  με ωφέλιμους Ενεργούς Μικροοργανισμούς.   

και Β) το ΕΜ Bokashi  (compost)

Η ύπαρξη ωφέλιμων ζυμογόνων μικροοργανισμών και οργανικής ύλης compost, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς εδάφους.

Η τεχνολογία των (ΕΜ), δρα πρωτίστως προληπτικά, αλλά και αναζωογονητικά, και επιτυγχάνει την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του εδάφους, συμβάλλοντας σε μια υγιής, βιώσιμη και σταθερά ποιοτική καλλιέργεια. επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών.

 

Ο πρώτος ψεκασμός συνιστάται να γίνετε με ζεόλιθο πούδρα και  Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕMA) αμέσως μετά την συγκομιδή.

Με την εφαρμογή αυτή,  αποτρέπουμε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών, και αποτρέπουμε την οξείδωση των κορμών,

εξαλείφουμε  την δημιουργία της ίσκας, και περιορίζουμε την δημιουργία εκζεμάτων στα κλαδιά.

Δοσολογία:  2% ζεόλιθο πούδρα 0,05mm  και 2% EMA 

Αν οι κορμοί των ελαιόδεντρων δεν είναι καθαροί για πιο άμεσα αποτελέσματα στην πιο πάνω  δοσολογία μπορούμε να προσθέσουμε 0,5% Terrafert και 0,2% ΕΜ κεραμική σκόνη.

Από την Άνοιξη και μέχρι τη συγκομιδή κάθε 15-20 ημέρες μπορούμε να πραγματοποιούμε  ψεκασμούς  φυλλώματος.

Δοσολογία:  2%      ζεόλιθο πούδρα 0,05mm 

                     1%      EMActive  ( EMA)

                     0,4%   γλυκό ορό γάλακτος

                     0,2%  ΕΜ κεραμική σκόνη

 

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ  (χλωρή λίανση)

 

Η επιτυχία σε όλες τις καλλιέργειες εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την  γονιμότητα του εδάφους. 

Τα φυτικά υπολείμματα (αγριόχορτα του χωραφιού) που πρέπει να κόβουμε κάθε φορά με έναν καταστροφέα ή την χλωρή λίπανση, προσφέρουν στο έδαφος  οργανική μάζα υψηλής ποιότητας.  Ο ψεκασμός των υπολειμμάτων αυτών με EMA, πριν την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με έναν καλλιεργητή, προωθεί σε μεγάλο βαθμό με μεγαλύτερη ευκολία τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε χούμο (compost) και προλαμβάνει το σχηματισμό της σήψης στο έδαφος.

 

Δόση ανά εκτάριο: 
40   λίτρα     EM-Active  

3-5 Kg         EM κεραμική σκόνη    

10-20 kg     ζεόλιθο πούδρα 0,05mm       

300 λίτρα    νερό  

 

Εφαρμογή: 
Ψεκάζουμε τα υπολείμματα με τα πιο πάνω υλικά ή μόνο με EMA   και αμέσως τα ενσωματώνουμε στο έδαφος. Καλό είναι ο ψεκασμός να  γίνει το βράδυ ή το πρωί (όχι σε έντονο ηλιακό φως). Ο πιο πάνω ψεκασμός πραγματοποιείτε εφόσον υπάρχει ικανοποιητική υγρασία στο έδαφος ή αναμένεται άμεσα βροχή.

 Επιδιώξτε  να συνδυάσετε πριν τον καταστροφέα  τον ταυτόχρονο ψεκασμό.

Μπορούμε επίσης να καλύψουμε περιμετρικά τα ελαιόδεντρα με οργανική ουσία, χωνεμένα φύλλα ελιάς, γκαζόν, αλεσμένα με θρυμματιστή  κλαδέματα, άχυρα κ.α. και αφού τα ψεκάσουμε με τα πιο πάνω υλικά να τα ενσωματώσουμε στο έδαφος.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

1.ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ BOKASHI (EM-COMPOST)

 

Αν το έδαφος μας είναι υποβαθμισμένο (έλλειψη οργανικής ουσίας), για καλύτερη ενεργοποίηση του εδάφους και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των Ενεργών μικροοργανισμών, μπορούμε να προσθέσουμε  Bokashi.     (ακολουθούν οδηγίες παρασκευής του)

 

1ο   ΒHΜΑ - ΛIΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

10-20 ton  Bokashi, ανάλογα με το διαθέσιμο υλικό.

1,5-2 ton  ορυκτή σκόνη πυριτίου ζεόλιθο ( διαμέτρου 0,8mm για αμμώδες έδαφος και 1-3mm για αργιλώδες έδαφος). Για άμεσα αποτελέσματα και μεγαλύτερη οικονομία μπορούμε να εφαρμόζουμε για τρία συνεχόμενα χρόνια ανά στρέμμα 150-200 κιλά ζεόλιθο, δηλαδή 6-8 κιλά το δέντρο. Ο ζεόλιθος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για περισσότερο από 20 χρόνια.  

Εφαρμογή:

Εφαρμόζουμε τον ζεόλιθο και το ιδιοκατασκευασμένο  Bokashi περιμετρικά του δέντρου και στη συνέχεια ψεκάζουμε και ενσωματώστε τα υλικά στο έδαφος ακλουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες.

 

2ο  ΒΗΜΑ - ΨΕΚΑΣΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

40-50   λίτρα   EMA  

5          κιλά     EM-κεραμική σκόνη (Ceramic Powder)

300-400 λίτρα νερό

 

Εφαρμογή:

Αναμίξτε την ΕΜ-κεραμική σκόνη με μια μικρή ποσότητα του ΕΜA μέχρις ότου το μείγμα γίνει λείο χωρίς σβώλους. Τέλος,  το ρίχνουμε στην υπόλοιπη ποσότητα νερού προσθέτοντας και το υπόλοιπο ΕΜA, και με έναν  νεφελοποιητή εξοπλισμένο με αναδευτήρα σε κίνηση ψεκάζουμε.  Άλλη εναλλακτική λύση,  το ΕΜA (ελαφρώς αραιωμένο με νερό) και η κεραμική σκόνη μπορεί να προστεθεί στο Bokashi ( ΕΜ compost) ήδη στην πρώτη πράξη, αποφεύγοντας έτσι τη δεύτερη πράξη.

Χρόνος και συχνότητα:

Μια φορά το χρόνο, αμέσως μετά την συγκομιδή και την ολοκλήρωση των κλαδεμάτων. Αν το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, μετά από τρία χρόνια θα αρκούν οι ψεκασμοί του εδάφους με ΕΜΑ,  EM-κεραμική σκόνη και ζεόλιθο πούδρα.                Αν πρόκειται να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε καλλιέργεια, και τα δύο βήματα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την σπορά ή φύτευση, προκειμένου να εξουδετερωθεί η τιμή του pH.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ  αυξάνουν την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Οι εφαρμογές του ΕΜA τα τρία πρώτα χρόνια θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πληθυσμός των  ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος.              Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ μειώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν. Όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία

Τα εδάφη που έχουν υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με συμβατικά συνθετικά λιπάσματα θα απαιτήσουν πολύ λιγότερες εφαρμογές με EM, απ ότι εδάφη με χαμηλή οργανική ύλη και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά λιπάσματα και έχουν σκοτώσει τον μικροβιακό πληθυσμό στο έδαφος.

 

 1. ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΕΛΙΑΣ  (πυρήνα)

 

Εφαρμόζοντας  την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών μπορούμε τα υπολείμματα της ελιάς (πυρήνα) να τα μετατρέψουμε  σε χρήσιμες οργανικές θρεπτικές ουσίες – λίπασμα,              (οδηγίες  κομποστοποίησης πυρήνα  εδώ )

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΛΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ

 

Οι ψεκασμοί με Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜΑ) αυξάνουν την άμυνα σε ασθένειες και παράσιτα, και δημιουργούν στην επιφάνεια του φυλλώματος ένα εχθρικό περιβάλλον για τους παθογόνους παράγοντες.

Με την χρήση του EMActive και της  ΕΜ κεραμική σκόνης, βελτιώνεται η φωτοσύνθεση και η ζωηρότητα της βλάστησης και  καταστέλλονται παθογόνα βακτήρια, και ασθένειες.

 

Ο ζεόλιθος είναι το σπίτι των ΕΜ, και με την εφαρμογή του επιτυγχάνετε μυκητολογική εντομοαπωθητική και ωoκτόνος δράση. Ειδικά στα φύλλα ο ζεόλιθος αποξεραίνει το μελίτωμα και απορροφώντας την υγρασία από την επιφάνεια του φύλλου  αποξεραίνει και μουμιοποιεί τα αυγά τα οποία δεν μπορούν πλέον να εκκολαφθούν.                                                                                                                                     

  Ο γλυκός ορός γάλακτος σε σκόνη προωθεί την ανάπτυξη, αυξάνει την αντοχή, ενισχύσει το φυσικό αμυντικό σύστημα του φυλλώματος και συγκρατεί καλίτερα τον ζεόλιθο στο φύλλωμα.

 

Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, συνιστάται προσοχή στους ψεκασμούς.

 Από την έναρξη της βλάστησης και μέχρι την συγκομιδή κάθε 15-20 ημέρες γίνεται ψεκασμός του φυλλώματος. Ο συνολικός αριθμός των εφαρμογών εξαρτάτε από την περιοχή και το υψόμετρο της καλλιέργειας.

Βασική θεραπεία για ένα εκτάριο:

40 λίτρα EMA 

8-12 κιλά ζεόλιθο πούδρα 0,05mm

2 κιλά  γλυκό ορό γάλακτος

600   λίτρα νερού

Πρόσθετη θεραπεία για αποφυγή παρασίτων και μυκήτων:

1   kg του ΕΜ-κεραμική σκόνη

1   λίτρο MK 5

2,5  λίτρα Terrafert φυλλώματος

 

Ανακατεύουμε το ζεόλιθο την EM-κεραμική σκόνη και τον ορό γάλακτος με μια μικρή ποσότητα EMΑ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και χωρίς σβώλους. Μόλις διαλυθεί καλά όλο το πέτρωμα προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του EMA και νερό, ή ακόμα και το MK 5 και το Terrafert φυλλώματος. Με έναν νεφελοποιητή και συχνή ανάδευση ψεκάζουμε.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΦΥΤΩΝ

 

Δοσολογία και εφαρμογή:

Στην φύτευση νεαρών φυτών, προκειμένου να ενισχύσουμε τον σχηματισμό του ριζικού συστήματος,  εμβαπτίζουμε γρήγορα τα ριζίδια των νεαρών φυτών σε διάλυμα ΕΜA 1:10 (ΕΜA : νερό)  στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ΕΜ κεραμική σκόνη και ζεόλιθο σε αναλογία 1:4  (ΕΜ κεραμική σκόνη : ζεόλιθο) και το φυτεύουμε.

 

EM-Ceramic κόλα δέντρων.

 

Για  την γενικότερη προστασία των δέντρων όλο το χρόνο,  από παθογόνους μικροοργανισμούς, παγωνιές μπορούμε να κάνουμε επάλειψη των κορμών με το ειδικό μείγμα EM-Ceramic κόλα δέντρων. Με την μέθοδο αυτή αποτρέπουμε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών, μουμιοποιούμε τα αυγά και τις προνύμφες βλαβερών εντόμων, και αποτρέπουμε επίσης την οξείδωση των κορμών. Το φως του ήλιου αντανακλάται έντονα στο ανοιχτό γκρι χρώμα της πάστας, η οποία μειώνει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η EM-Ceramic κόλα βοηθά τα δέντρα και ενισχύει την αντίσταση τους σε εξωτερικές επιρροές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Εκτός από δέντρα, η EM-Ceramic κόλα μπορεί να εφαρμοστεί και σε αμπέλια, κλήματα, τριανταφυλλιές, σε διάφορους θάμνους, κλπ. Την κόλα αυτή μπορούμε να την απλώσουμε μετά την κοπή δένδρων, στις ανοιχτές πληγές.

Σύνθεση της πάστας:  

       65% ζεόλιθος πούδρα

                  17,5% ΕΜ κεραμική σκόνη

                  17,5  βιολογική σκόνη (ορό) γάλακτος

Παραγωγή της πάστας:
Αναμίξτε το μείγμα της σκόνης με το EMA με την ίδια αναλογία για να παραχθεί μια κρεμώδης πάστα.
Παράδειγμα: 250 g EM-Ceramic κόλας δέντρου+ 250 ml EMA (υγρό σκεύασμα με Ενεργούς Μικροοργανισμούς)
Εφαρμογή:
Εφαρμογή το φθινόπωρο ή την άνοιξη (μέχρι το Μάρτιο).Εφαρμόστε επαρκώς την υγρή πάστα στον κορμό του δέντρου.
Εφαρμογή επίσης σε μεγάλες ανοιχτές πληγές, μετά από κλάδεμα.

Γνωρίστε περισσότερα για τα προϊόντα και  την Τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών εδώ

                                             

Παρουσίαση βασικών προϊόντων της τεχνολογίας των ΕΜ στη γεωργία:

 

Ενεργοί Μικροοργανισμοί  (ΕΜ Active)  ή  ΕΜΑ

 

Το ΕΜ Active λειτουργεί κυρίως ως βελτιωτικό εδάφους, διότι βοηθά την βλαστική ικανότητα των φυτών, το ριζικό τους σύστημα, την ανθοφορία και την καρποφορία. Διασπά την οργανική ύλη και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων. Πολύτιμο όταν εφαρμόζεται σε συνδυασμό με το λίπασμα. Ο τακτικός ψεκασμός με ΕΜ Active αυξάνει την άμυνα των φυτών  σε ασθένειες και παράσιτα. Οι σημαντικότεροι μικροοργανισμοί του σκευάσματος ΕΜΑ είναι: Μαγιά, Βακτηρίδια γαλακτικού οξέως, Βακτηρίδια φωτοσύνθεσης, μελάσα από ζαχαροκάλαμο και νερό.     Το προϊόν είναι πιστοποιημένο ως βελτιωτικό εδάφους με το άρθρο 9a DMG 1994

 

   ΜΚ.5

Το ΜΚ.5 απωθεί τα επιβλαβή έντομα ενώ αντιθέτως ελκύει τα ωφέλιμα. Ενισχύει την φυσική αντοχή των φυτών και τα προστατεύει τα φυτά από μύκητες και παρασιτώσεις. Το ΜΚ.5 θα πρέπει να ψεκαστεί στα φύλλα αραιωμένο με νερό, σε αναλογία 1:200 έως 1:1000, έτσι ώστε να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα τόσο στα ζωικά όσο και τα φυτικά παράσιτα.

 

   Terra Fert blatt    (αντιπαρασιτικό με φολικό οξύ)

   Εμποδίζει την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, και περιορίζει τις διατροφικές ελλείψεις. Προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Περιέχει  Ενεργούς Μικροοργανισμούς, μελάσα ζαχαροκάλαμου, φωσφορικό οξύ, φύκια, φολικό οξύ, χουμικά οξέα, και 36 ιχνοστοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία. Διάλυμα ψεκασμού από 1: 100 έως 1:600.

 

Ζεόλιθος:   Βελτιωτικό εδάφους

 

Ο ζεόλιθος είναι 100% φυσικό προϊόν ηφαιστειακής προέλευσης. Οι ευεργετικές του  επιδράσεις είναι μόνιμες αφού δεν αποικοδομείται. Βελτιώνει την δομή του εδάφους. Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συγκρατεί την υγρασία σε αμμώδη εδάφη. Βελτιώνει τον αερισμό στα αργιλώδη εδάφη και τα φυτά αναπτύσσουν καλό ριζικό σύστημα Με την προσθήκη του  Ζεόλιθου μπορεί να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100%. Ψεκασμός με ζεόλιθο επιτυγχάνετε μυκητολογική εντομοαπωθητική και ωoκτόνο δράση.  Ειδικά στα φύλλα αποξεραίνει το μελίτωμα και απορροφώντας την υγρασία από την επιφάνεια του φύλλου  αποξεραίνει και μουμιοποιεί τα αυγά τα οποία δεν μπορούν πλέον να εκκολαφθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις αφίδες και γενικώς όταν δημιουργούνται μελιτώματα στον κορμό και στα φύλλα

 

 
 

 ΕΜ Κεραμική σκόνη

Η ΕΜ Κεραμική σκόνη είναι πηλός που αναμιγνύεται με τους ΕΜ, και στην συνέχεια το μίγμα αυτό ψήνεται. Παράγεται μια εξαιρετικά λεπτή κεραμική σκόνη, που χρησιμεύει ως πρόσθετη ύλη για την ενεργοποίηση του εδάφους. Η EM-κεραμική σκόνη,  συμβάλει στην υγιή αύξηση των καρπών, γιατί έχει: Aντιοξειδωτικές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Συγκρατεί τους μικροοργανισμούς στα σημεία που επικάθεται, απορροφώντας τους στα σωματίδια της, με αποτέλεσμα να δουλεύουν αποτελεσματικότερα στο ριζικό σύστημα των φυτών. Ενισχύει την λειτουργία της φωτοσύνθεσης λόγω της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπει. 

 

Ο γλυκός ορός γάλακτος σε σκόνη προωθεί την ανάπτυξη, αυξάνει την αντοχή, ενισχύσει το φυσικό αμυντικό σύστημα των φυτών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία

      

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟIΗΣΗ

Για τη βελτίωση του εδάφους, μια φορά, ή τακτικά.

Θέλετε να παρασκευάσετε Bokashi μόνος; Εδώ σας παρουσιάζουμε το πώς μπορείτε να το κάνετε.

 

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡιΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ)

Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει «σταδιακή μεταμόρφωση». 

Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων βιογενών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών.

Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (δεν αερίζεται).

 

Έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύσει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να  πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα  και δομή του εδάφους και προσφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες στην ανάπτυξη των φυτών.

 

Η διαδικασία αυτή παρέχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

 1. Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη κομποστοποίηση  εξαλείφει την οποιαδήποτε σήψη στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Οι ΕΜ όχι μόνο καταστέλλουν εντελώς τις δυσάρεστες οσμές και τα τοξικά μεταβολικά υποπροϊόντα, αλλά παράγουν  και βιταμίνες και βιοδραστικές  ουσίες.
 2. Γίνετε εξοικονόμηση εργασίας: Δεν είναι απαραίτητο να γυρίζετε συχνά το σωρό των υλικών κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, γιατί η ζύμωση γίνετε σε αναερόβιες συνθήκες.
 3. Οι θρεπτικές ουσίες, και ιδιαίτερα το άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν χάνονται ως αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ BOKASHI (EM compost) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Bokashi (EM compost) 

Κοπρόχωμα

Έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση.

Έτοιμο σε λίγες εβδομάδες

 

Η αερόβια διαδικασία διαρκεί περισσότερο

Ωριμάζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναποδογύρισμα είναι απαραίτητο μόνο όταν προστίθεται επιπλέον υλικό ή όταν το υλικό μας είναι πολύ ξηρό ή πολύ υγρό.

Έτοιμο μετά από 6-8 εβδομάδες.

Η βλαστική ικανότητα όλων των σπόρων καταστέλλεται από τη ζύμωση.

Δεν απελευθερώνονται οσμές.

Καμία απώλεια των θρεπτικών ουσιών λόγο έλλειψης οξυγόνου.

Οι οργανικές ουσίες οξειδώνονται, χάρη στην υψηλή ανάπτυξη θερμοκρασίας.

Ένας μεγάλος αριθμός από τα πολύτιμα υλικά χάνονται στην ατμόσφαιρα με τα επανειλημμένα αναποδογυρίσματα.

 Διαρκεί περισσότερο.

Προβλήματα οσμών σε αρκετές πρώτες ύλες, κυρίως στην κοπριά,  και κατά τη διάρκεια της ανάδευσης.

 

Αποτελεσματα με τη χρηση BOKASHI

Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση του κομπόστ και καταστέλλει τη σήψη. Προωθεί επίσης τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και βελτιώνει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της γης.

 

Συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας της συγκομιδής

 • Προωθείται η γονιμότητα του εδάφους
 • Αυξάνεται η ποιότητα του του χούμου.
 • Εμπλουτίζεται η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, εμφανίζονται περισσότεροι γεωσκόληκες.
 • Βελτιώνεται η ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και θρεπτικών συστατικών του εδάφους χάρη στην ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας της γης, την άνοιξη, η βλάστηση αρχίζει νωρίτερα (το έδαφος με EM αποκτά 3-4 ° C υψηλότερη θερμοκρασία)
 • Διεγείρεται η ανάπτυξη των ριζών
 • Οι καρποί ωριμάζει πιο ομοιόμορφα
 • Φυτά ή / και τα φρούτα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κλπ.
 • Η διατήρηση των καρπών διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΟΥ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ) ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

 Διαδικασία παραγωγής

1η   φάση

Με ΕΜActive (ΕΜΑ) ψεκάζουμε την βιομάζα (κοπριά), που έχουμε συλλέξει. (1,5 lit ΕΜ A/m³).

 Μετά τον ψεκασμό αναμειγνύουμε  τη βιομάζα (κοπριά) με τα πιο κάτω υλικά: 

 

2η  φάση

65%   Βιομάζα (κοπριά)

35%   Οποιοδήποτε  οργανικό υλικό π.χ. (άχυρο, πίτυρα κλαδέματα, φύλλα, στάχτη, τσίπουρα, γκαζόν, βίκο )

5%   χώμα

20   κιλά/m3  ορυκτή σκόνη πυριτίου διαμέτρου 0,8mm (ζεόλιθο)       προαιρετικά

100 lit/m3  Terra preta ( Άνθρακα επεξεργασμένη καρβουνόσκονη)     προαιρετικά

100%  Η τελική υγρασία του όλου υλικού δεν πρέπει να είναι > από  35-40%.

 

Τα πιο πάνω οργανικά υλικά μπορούν να διαφέρουν ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παραγωγή. Δεν αποκλείονται ακόμη και τα υπολείμματα της κουζίνας.

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1 λίτρο EM Active /m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%.( μεταξύ 1:10 και 1:100),  λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα πρέπει, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε προσθέτοντας περισσότερα στεγνά οργανικά, ψεκάζοντας παράλληλα εκ νέου τα νέα υλικά με  ΕΜ Α στις αναλογίες 1 λίτρο  EM Active /m³.

 

3. Φάση ζύμωσης

Μόλις ο σωρός αποκτήσει την ιδανική υγρασία περίπου. 35-40%,  τον σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Στην συνέχεια δεν θα πρέπει πλέον να ανακατέψουμε τα υλικά ή να τα αερίσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ο σωρός θα είναι έτοιμος  μετά από 6-8 εβδομάδες. Το χειμώνα (σε μεγάλους σωρούς), προκειμένου να ωριμάσει πλήρως το ΕΜ compost η ζύμωση διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

Αν διαπιστώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του σορού) πλησιάζει να ξεπεράσει τους 65o C για να μην «σκοτώσουμε» τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ή όταν προσθέσουμε νέο υλικό θα πρέπει να  ανακατέψουμε  εκ νέου τα υλικά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι αναγκαίο να ξανά ψεκάσουμε τα ήδη εμπλουτισμένα υλικά  μας με 0,1 Lit   ΕΜΑ ανά m3 και 1 Lit  ΕΜ-Α ανά m3 τα μη επεξεργασμένα υλικά, για να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της ζύμωσης.

 

3. Οδηγίες για σωστή εφαρμογή του Βokashi στην γεωργία.

Δοσολογία για  ένα στέμμα.                                                                                                                                                                                                                                                     

Στην επιφάνεια του εδάφους μπορούμε να εφαρμόσουμε 300-2.000 κιλά Bakashi.

Πριν το ενσωματώσουμε στο έδαφος με καλλιεργητή 5-10 cm, το ψεκάζουμε με 4 -5 λίτρα ΕΜΑ αραιωμένο με νερό σε αναλογίες 1:10  - 1:100.

Περιμένουμε περίπου 14 ημέρες να σταθεροποιηθεί η αλκαλικότητα του εδάφους, το  (pH)  πρέπει να είναι στους 4 βαθμούς.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε. 

Το Bokashi διασπάτε  μετά από 2-4 εβδομάδες και σχηματίζει ένα έδαφος που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά της αροτραίες καλλιέργειες.

 

Γνωρίστε  τα προιόντα της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών    εδώ

Επικοινωνία
24 - 11 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.