• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
 • 2761092556 - 6972929124
 • info@zeolithos.gr
Αρχική Τεχνολογία Ενεργών Μικροοργανισμών Οι ΕΜ στη Γεωργία Καλλιέργειες Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στις καλλιέργειες

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στις καλλιέργειες

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στις καλλιέργειες

Η εφαρμογή της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) Multikraft στη γεωργία βασίζεται σε δύο σημαντικά στοιχεία. 1. Στο ΕΜ Active υγρό διάλυμα, με Ενεργούς Μικροοργανισμούς. 2. Στο EM Bokashi δηλαδή στο compost.

Η τεχνολογία των ΕΜ βασίζεται στη δύναμη των ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση.

 

Πρόκειται για 100% βιολογικό προϊόν, μη μεταλλαγμένο. Πολλοί το αποκαλούν «το θαύμα της φύσης». Πρόκειται για ένα μίγμα από ωφέλιμα βακτηρίδια, που υπάρχουν άφθονα στη φύση και χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια τώρα στα τρόφιμα, στο γιαούρτι, στο ψωμί, στο κρασί μας.  Σήμερα οι ΕΜ χρησιμοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων αντίστοιχων προϊόντων.

 

Η εφαρμογή της τεχνολογίας των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ)  στη γεωργία βασίζεται σε δύο σημαντικά στοιχεία.
1. Στο ΕΜ Active      υγρό διάλυμα, ( Ενεργοί  Μικροοργανισμοί).

2. Στο EM Bokashi δηλαδή στο compost.

 

Τα αποτελέσματα των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) στην γεωργία

  

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ΕΜ δημιουργείται ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο οι μικροοργανισμοί παίζουν θετικό ρόλο, όσον αφορά την ανάπτυξη των φυτών, την ποιότητα και την ευφορία του εδάφους.

Στο έδαφος   κυριαρχούν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί οι οποίοι  αναστέλλουν τις ασθένειες και  συμβάλουν στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Οι ΕΜ αντικαθιστούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των φυτών.  

                                                   Πρόκειται για προϊόν εγκεκριμένο από την  Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βιολογική Γεωργία.

Η τεχνολογία των ΕΜ, δρα πρωτίστως προληπτικά, αλλά και αναζωογονητικά , και επιτυγχάνει την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του εδάφους, συμβάλλοντας σε μια υγιής, βιώσιμη και σταθερά ποιοτική καλλιέργεια.

 Η ύπαρξη ωφέλιμων ζυμογόνων μικροοργανισμών και οργανικής ύλης, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς εδάφους.

 

Με την χρήση των ΕΜ Αυξάνεται η σοδειά, ενώ μειώνεται το λειτουργικό κόστος, διότι:

Προωθείται η υγεία και η γονιμότητα του εδάφους.
Συντομεύεται η ανάπτυξη του χούμου (compost).
Αναζωογονείται η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους - αναπτύσσονται πολλοί γαιοσκώληκες.
Βελτιώνονται τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους με την συγκράτηση της υγρασίας .
Προσφέρει ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας της γης (με EM η γη είναι κατά 3 έως 4 ° C θερμότερη). Την άνοιξη η βλάστηση αρχίζει νωρίτερα.
Αναπτύσσεται η ρίζα με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση τα φυτά.
Μειώνεται το κόστος των λιπασμάτων χάρης στα άμεσα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά.  

 

Έχουμε καλύτερη ποιότητα  καρπών διότι:

Έχουν καλύτερη εμφάνιση και ζωντανό χρώμα.
Χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους γεύση.
Ωριμάζουν πιο ομοιόμορφα και έχουν ένα ομοιόμορφο μέγεθος.
Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές και βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.
Υπάρχουν λιγότερες απώλειες στη σοδειά της καλλιέργειας.
Η συγκομιδή μπορεί να αποθηκευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

Περιεχομενα   εφαρμογων: 

 

 

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  (χλωρή λίπανση)

Η επιτυχία στην καλλιέργεια των κηπευτικών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την  γονιμότητα του εδάφους. 

Τα φυτικά υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας  ή η χλωρή λίπανση, προσφέρει στο έδαφος  οργανική μάζα υψηλής ποιότητας. Ο ψεκασμός των υπολειμμάτων αυτών με EMActive, πριν την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με έναν καλλιεργητή, προωθεί σε μεγάλο βαθμό με μεγαλύτερη ευκολία τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε χούμο (compost) και προλαμβάνει το σχηματισμό της σήψης στο έδαφος.

 
Δόση ανά εκτάριο.: 
60   λίτρα     EM-Active   

2-3 Kg         EM κεραμική σκόνη     

10-20 kg     ζεόλιθο πούδρα 0,05mm 

1.000 λίτρα νερό   

 

Εφαρμογή: 
Αν τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας είναι αρκετά, εφαρμόζουμε αρχικά ένα καταστροφέα. Ανάλογα την υγρασία που έχουν τα φυτικά υπολείμματα, μετά από 1 έως 3 ημέρες τα ψεκάζουμε με τα πιο πάνω υλικά ή με EM-Active   και αμέσως τα ενσωματώνουμε στο έδαφος. Καλό είναι ο ψεκασμός να  γίνει το βράδυ ή το πρωί (όχι σε έντονο ηλιακό φως).

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ BOKASHI (COMPOST) ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων βιογενών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών. (ακολουθούν οδηγίες παρασκευής του)

 

Ο ψεκασμός της οργανικής ουσίας και του Bokashi με EMActive   δημιουργεί πιο σύντομα ένα σταθερό περιβάλλον και προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε θρεπτικά στοιχεία, και αποτρέπει τις διαδικασίες αποσύνθεσης στο έδαφος. 

 

1ο   ΒHΜΑ - ΛIΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

10-20 ton  Bokashi, ανάλογα με το διαθέσιμο υλικό.

1,5-2 ton  ορυκτή σκόνη πυριτίου ζεόλιθο ( διαμέτρου 0,8mm για αμμώδες έδαφος και 1-3mm για αργιλώδες έδαφος).

Για πιο άμεσα αποτελέσματα μπορούμε να εφαρμόσουμε ανά στρέμμα μέχρι και 500 kg ζεόλιθο ή 300 Kg  αν η εφαρμογή του γίνει γραμμικά. Ο ζεόλιθος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για περισσότερο από 10 χρόνια  αν δεν γίνεται βαθιά άροση του εδάφους.  

Εφαρμογή:

Εφαρμόστε τον ζεόλιθο και το ιδιοκατασκευασμένο  Bokashi σε όλη την επιφάνεια του εδάφους ή γραμμικά και ακολουθείστε το 2ο βήμα.

 

2ο  ΒΗΜΑ - ΠΟΤΙΣΜΑ ΛΙΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

60   λίτρα   EM Active  

5 κιλά       EM-κεραμική σκόνη (Ceramic Powder)

300-500 λίτρα νερού  ( περισσότερο νερό αν το έδαφος δεν είναι υγρό)

 

Εφαρμογή:

Αναμίξτε την ΕΜ-κεραμική σκόνη με μια μικρή ποσότητα του ΕΜ-Active μέχρις ότου το μίγμα γίνει λείο χωρίς σβώλους. Τέλος,  στην υπόλοιπη ποσότητα νερού προσθέτοντας και το υπόλοιπο ΕΜ-Active, και με έναν  νεφελοποιητή εξοπλισμένο με αναδευτήρα σε κίνηση ψεκάζουμε.

Άλλη εναλλακτική λύση:  Tο ΕΜ-Active (ελαφρώς αραιωμένο με νερό) και την ΕΜ κεραμική σκόνη μπορούμε να προσθέσουμε στο Bokashi (κομπόστ ΕΜ) ήδη στην πρώτη πράξη, αποφεύγοντας έτσι τη δεύτερη πράξη.

Χρόνος και συχνότητα:

Ανάλογα με την αμειψισπορά, 1 έως 2 φορές το χρόνο μετά τη συγκομιδή ή πριν τη σπορά (σπορά το φθινόπωρο και το καλοκαίρι). Και τα δύο βήματα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν την σπορά ή φύτευση, προκειμένου να εξουδετερωθεί η τιμή του pH.

Η χρήση Bokashi και ψεκασμού με ΕΜ διεγείρει τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων του εδάφους. Τα φυτά της εδαφοκάλυψης μπορεί στη συνέχεια να υποβληθούν σε μηχανική επεξεργασία (με καλλιεργητή ή τσουγκράνες) ώστε η παρουσία των ζιζανίων να είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της βλάστησης.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ  αυξάνουν  την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Οι εφαρμογές του ΕΜ Active τα δυο πρώτα χρόνια θα πρέπει να είναι πιο συχνές προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πληθυσμός των  ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος. Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ μειώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν Όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία

Τα εδάφη που έχουν υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με συμβατικά συνθετικά λιπάσματα θα απαιτήσουν πολύ λιγότερες εφαρμογές με EM, απ ότι εδάφη με χαμηλή οργανική ύλη και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά λιπάσματα και έχουν σκοτώσει τον μικροβιακό πληθυσμό στο έδαφος.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΦΥΤΩΝ 

Δοσολογία και εφαρμογή:

Στην φύτευση νεαρών φυτών, προκειμένου να ενισχύσουμε τον σχηματισμό του ριζικού συστήματος,  εμβαπτίζουμε γρήγορα τα ριζίδια των νεαρών φυτών σε διάλυμα ΕΜ Active  1:10 (ΕΜ Active :νερό) και το φυτεύουμε.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΣΠΟΡΩΝ   

 Οι σπόροι επωφελούνται της ευεργετικής δράσης των ΕΜ, ούτως ώστε αναπτύσσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα,  Μειώνοντας τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, αυξάνοντας τη βλαστική ικανότητα του σπόρου καθώς και την ομοιόμορφη ανάπτυξη του.

 Η προετοιμασία τους γίνεται απλά, με το να αφεθούν να μουλιάσουν σε διάλυμα ΕΜΑ με νερό σε αναλογία 1:100 αναμιγνύοντας 3 μέρη λεπτή σκόνη πυριτίου (Diabas ή πούδρα ζεόλιθο 0,05mm) και ένα μέρος ΕΜ κεραμική σκόνη, για 20 λεπτά έως τρείς ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την σκληρότητα του  σπόρου .

Για τους μικρούς σπόρους χρειαζόμαστε 20-30 λεπτά π.χ. ( σινάπι, καρότα, τριφύλλι λουλούδια κλπ                                                                                                                                                                                                                                                   Για μεσαίου μεγέθους σπόρους χρειαζόμαστε 30-60 λεπτά π.χ. ( δημητριακά ).                                                                                                                                                                                                                                                                                        Για μεγάλους σπόρους χρειαζόμαστε 2-3 ώρες π.χ. (καλαμπόκι, πατάτες, κολοκύθα ,φασόλια κλπ)

Στην συνέχεια τους στεγνώνουμε σε σκιερό μέρος.

 

 Β. τρόπος:  Δοσολογία ανά 100 κιλά σπόρους:
0,75  lit  EMActive   
0,75  lit  νερό 
1,5 kg ορυκτή σκόνη πυριτίου (Diabas 0,045mm ή ZeoBas  0,020mm) 
0,5 kg EM-κεραμική σκόνη

 

Εφαρμογή:

Βρέχουμε τους σπόρους  με τo υγρό διάλυμα EMActive και στη συνέχεια τους αναμειγνύουμε  προσθέτοντας την πολύ λεπτή ορυκτή σκόνη πυριτίου και την EM-κεραμική σκόνη, μέχρι οι σπόροι να καλυφθούν.

Στη μεταφύτευση των νεαρών φυτών, μπορούμε να πασπαλίζουμε το ρίζωμα των φυτών με ΕΜ κεραμική σκόνη και ζεόλιθο σε αναλογία  (1:4).

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την χρήση των ΕΜ στο έδαφος και τον ψεκασμό

​ Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τις δοσολογίες που αναμιγνύονται οι ΕΜ με το νερό, είναι το ότι δεν υπάρχουν απόλυτα νούμερα και ποσοστά, ούτε υφίστανται συστάσεις όπως.. “Προσοχή!!! Μην υπερβείτε την δοσολογία”.

Θα πρέπει όμως παράλληλα, να είναι εις γνώσιν του καλλιεργητή, ότι το ΕΜ είναι «υγρό» με οξύτητα, γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση και να χρησιμοποιούνται πολύ πυκνά διαλύματα ΕΜ, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Οι δοσολογίες αραίωσης που υποδεικνύονται μπορεί να θεωρηθούν ως οικονομικά αποτελεσματικές, ενώ ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει με βάσει τις δικές του παρατηρήσεις στην δική του καλλιέργεια και τα δικά του δεδομένα.

Οι εφαρμογές του ΕΜ Active τα δυο πρώτα χρόνια θα πρέπει να είναι πιο συχνές προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πληθυσμός των  ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος. Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ μειώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν Όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία

Τα εδάφη που έχουν υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με συμβατικά συνθετικά λιπάσματα θα απαιτήσουν πολύ λιγότερες εφαρμογές με EM, απ ότι εδάφη με χαμηλή οργανική ύλη και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά λιπάσματα και έχουν σκοτώσει τον μικροβιακό πληθυσμό στο έδαφος.

Τέλος για καλύτερα αποτελέσματα από την χρήση των ΕΜ θα πρέπει να διαθέτουμε αρκετή οργανική ύλη στο χωράφι μας, προκειμένου να εξασφαλίζουμε τροφή για τους μικροοργανισμούς, την οποία και θα μετατρέψουν σε ωφέλιμες ουσίες που έχουν τόσο ανάγκη, το χώμα και τα φυτά.

​Όταν αναφερόμαστε σε οργανική ύλη εννοούμε οποιαδήποτε ύλη είναι «ζωντανή» ή κομποστοποιημένα κάποιου ζωντανού οργανισμού, όπως  κοπριά ζώων, ξερά φύλλα και χόρτα, κλαδέματα, κατάλοιπα από συγκομιδή, οργανικά σκουπίδια, compost, bokashi,  κλπ.

​Το ίδιο επιτυγχάνουμε με την χλωρά λίπανση, όπου σπέρνουμε ψυχανθή (τριφύλλι, βίκος, κλπ), με σκοπό να τα ενσωματώσουμε στο έδαφος,  ώστε τα  χόρτα και τα ζιζάνια να αποτελέσουν μια σύμμαχο οργανική ύλη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά.

 

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟIΗΣΗ

 

Για τη βελτίωση του εδάφους, μια φορά, ή τακτικά.

Θέλετε να παρασκευάσετε Bokashi μόνος; Εδώ σας παρουσιάζουμε το πώς μπορείτε να το κάνετε.

 

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

 

Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη γεωργία ανοίγει νέες διαστάσεις.

Τόσο στις  βιολογικές  επιχειρήσεις όσο και στη συμβατική γεωργική βιομηχανία. Η τεχνολογία των ΕΜ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.  Με την εφαρμογή των Ενεργών Μικροοργανισμών  στη γεωργία, αναζωογονούνται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και παράγετε οργανικό λίπασμα  (Bokashi). Με τη διαδικασία της ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμες ουσίες, όπως π.χ. σακχαρούχες ουσίες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές οι πολύτιμες βιο-λειτουργικές ουσίες είναι η καλύτερη τροφή για άλλους τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια τρέφουν τα φυτά.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ  αυξάνουν  την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Είναι μια μεγάλη βοήθεια - ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με την αποσύνθεση και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ)

Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει «σταδιακή μεταμόρφωση». 

Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (δεν αερίζεται).

 

Έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύσει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να  πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα  και δομή του εδάφους και προσφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες στην ανάπτυξη των φυτών.

 

Η διαδικασία αυτή παρέχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

 1. Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη κομποστοποίηση  εξαλείφει την οποιαδήποτε σήψη στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Οι ΕΜ όχι μόνο καταστέλλουν εντελώς τις δυσάρεστες οσμές και τα τοξικά μεταβολικά υποπροϊόντα, αλλά παράγουν  και βιταμίνες και βιοδραστικές  ουσίες.
 2. Γίνετε εξοικονόμηση εργασίας: Δεν είναι απαραίτητο να γυρίζετε συχνά το σωρό των υλικών κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, γιατί η ζύμωση γίνετε σε αναερόβιες συνθήκες.
 3. Οι θρεπτικές ουσίες, και ιδιαίτερα το άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν χάνονται ως αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ BOKASHI (EM compost) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΛιΠΑΣΜΑΑ

Bokashi (EM compost) 

Κοπρόχωμα

Έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση.

Έτοιμο σε λίγες εβδομάδες

 

Η αερόβια διαδικασία διαρκεί περισσότερο

Ωριμάζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αναποδογύρισμα είναι απαραίτητο μόνο όταν προστίθεται επιπλέον υλικό ή όταν το υλικό μας είναι πολύ ξηρό ή πολύ υγρό.

Έτοιμο μετά από 6-8 εβδομάδες.

Η βλαστική ικανότητα όλων των σπόρων καταστέλλεται από τη ζύμωση.

Δεν απελευθερώνονται οσμές.

Καμία απώλεια των θρεπτικών ουσιών λόγο έλλειψης οξυγόνου.

Οι οργανικές ουσίες οξειδώνονται, χάρη στην υψηλή ανάπτυξη θερμοκρασίας.

Ένας μεγάλος αριθμός από τα πολύτιμα υλικά χάνονται στην ατμόσφαιρα με τα επανειλημμένα αναποδογυρίσματα.

 Διαρκεί περισσότερο.

Προβλήματα οσμών σε αρκετές πρώτες ύλες, κυρίως στην κοπριά,  και κατά τη διάρκεια της ανάδευσης.

  

Αποτελεσματα με τη χρηση BOKASHI

Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση του κομπόστ και καταστέλλει τη σήψη. Προωθεί επίσης τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και βελτιώνει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της γης.

 

Συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας της συγκομιδής

 • Προωθείται η γονιμότητα του εδάφους
 • Αυξάνεται η ποιότητα του του χούμου.
 • Εμπλουτίζεται η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, εμφανίζονται περισσότεροι γεωσκόληκες.
 • Βελτιώνεται η ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και θρεπτικών συστατικών του εδάφους χάρη στην ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας της γης, την άνοιξη, η βλάστηση αρχίζει νωρίτερα (το έδαφος με EM αποκτά 3-4 ° C υψηλότερη θερμοκρασία)
 • Διεγείρεται η ανάπτυξη των ριζών
 • Οι καρποί ωριμάζει πιο ομοιόμορφα
 • Φυτά ή / και τα φρούτα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κλπ.
 • Η διατήρηση των καρπών διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΟΥ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ) ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

 Διαδικασία παραγωγής

1η   φάση

Με ΕΜ Active ψεκάζουμε την βιομάζα (κοπριά), που έχουμε συλλέξει. (1,5 lit ΕΜ A/m³).

 Μετά τον ψεκασμό αναμειγνύουμε  τη βιομάζα (κοπριά) με τα πιο κάτω υλικά: 

 

2η  φάση

65%   Βιομάζα (κοπριά)

35%   Οποιοδήποτε  οργανικό υλικό π.χ. (άχυρο, πίτυρα κλαδέματα, φύλλα, στάχτη, τσίπουρα, γκαζόν, βίκο )

5%   χώμα

20   κιλά/m3  ορυκτή σκόνη πυριτίου διαμέτρου 0,8mm (ζεόλιθο)       προαιρετικά

100lit/m3  Terra preta ( Άνθρακα επεξεργασμένη καρβουνόσκονη)     προαιρετικά

100%  Η τελική υγρασία του όλου υλικού δεν πρέπει να είναι > από  35-40%.

 

Τα πιο πάνω οργανικά υλικά μπορούν να διαφέρουν ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παραγωγή. Δεν αποκλείονται ακόμη και τα υπολείμματα της κουζίνας.

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1 λίτρο EM Active /m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%.( μεταξύ 1:10 και 1:100),  λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα πρέπει, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε προσθέτοντας περισσότερα στεγνά οργανικά, ψεκάζοντας παράλληλα εκ νέου τα νέα υλικά με  ΕΜ Α στις αναλογίες 1 λίτρο  EM Active /m³.

 

3. Φάση ζύμωσης

Μόλις ο σωρός αποκτήσει την ιδανική υγρασία περίπου. 35-40%,  τον σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Στην συνέχεια δεν θα πρέπει πλέον να ανακατέψουμε τα υλικά ή να τα αερίσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ο σωρός θα είναι έτοιμος  μετά από 6-8 εβδομάδες. Το χειμώνα (σε μεγάλους σωρούς), προκειμένου να ωριμάσει πλήρως το ΕΜ compost η ζύμωση διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

Αν διαπιστώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του σορού) πλησιάζει να ξεπεράσει τους 65o C για να μην «σκοτώσουμε» τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ή όταν προσθέσουμε νέο υλικό θα πρέπει να  ανακατέψουμε  εκ νέου τα υλικά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι αναγκαίο να ξανά ψεκάσουμε τα ήδη εμπλουτισμένα υλικά  μας με 0,1 Lit   ΕΜΑ ανά m3 και 1 Lit  ΕΜ-Α ανά m3 τα μη επεξεργασμένα υλικά, για να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της ζύμωσης.

 

3. Οδηγίες για σωστή εφαρμογή του Βokashi στην γεωργία.

Δοσολογία για  ένα στέμμα.                                                                                                                                                                                                                                                     

Στην επιφάνεια του εδάφους μπορούμε να εφαρμόσουμε 300-2.000 κιλά Bakashi.

Πριν το ενσωματώσουμε στο έδαφος με καλλιεργητή 5-10 cm, το ψεκάζουμε με 4 -5 λίτρα ΕΜΑ αραιωμένο με νερό σε αναλογίες 1:10  - 1:100.

Περιμένουμε περίπου 14 ημέρες να σταθεροποιηθεί η αλκαλικότητα του εδάφους, το  (pH)  πρέπει να είναι στους 4 βαθμούς.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε. 

Το Bokashi διασπάτε  μετά από 2-4 εβδομάδες και σχηματίζει ένα έδαφος που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά της αροτραίες καλλιέργειες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα της τεχνολογίας των ΕΜ εδώ

Επικοινωνία
19 - 10 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.