• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Τεχνολογία Ενεργών Μικροοργανισμών Οι ΕΜ στη Γεωργία Οπωροφόρα Καλλιέργεια φρούτων με Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Καλλιέργεια φρούτων με Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Καλλιέργεια φρούτων με Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Η επιτυχία στην καλλιέργεια των φρούτων εξαρτάται κυρίως από τη γονιμότητα του εδάφους. Το EM Active βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, στην ανάπτυξη και αντοχή των φυτών. Το EMActive προωθεί την ζύμωση και την αποσύνθεση των φυτι

   

ΚΑΛΛΕΙΡΓΕΙΑ  ΦΡΟΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΜ multikraft

 

Περιεχόμενα

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Με την χρήση του EM Active τα οφέλη στις καλλιέργειες είναι:

  • Ενεργοποιούνται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους.
  • Αυξάνεται η γονιμότητα του εδάφους.
  • Διασπάτε η οργανική ύλη και αυξάνετε η αποτελεσματικότητα των λιπασμάτων. Πολύτιμοι όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό με λίπασμα.
  • Το έδαφος εμπλουτίζεται με θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.
  • Μειώνεται το κόστος λίπανσης, φυτοπροστασίας και εργατικών
  • Αυξάνεται η θερμοκρασία του εδάφους  τους χειμερινούς μήνες 3-4οC.
  • Καταστέλλονται τα βακτήρια οι  μύκητες και τα έντομα.
  • Οι καρποί έχουν  καλύτερη εμφάνιση, και χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους γεύση.
  • Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Περιορίζονται σημαντικά οι ζημιές και οι ασθένειες

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η επιτυχία στην καλλιέργεια των φρούτων εξαρτάται κυρίως  από τη γονιμότητα του εδάφους.

Το EM Active βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, στην ανάπτυξη και αντοχή των φυτών. Το EMActive προωθεί την ζύμωση και την αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων στο έδαφος και καταστέλλει τους υφιστάμενους επιβλαβείς μύκητες (διαμορφωτής μυκοτοξινών). 

Επιπλέον, η ενσωμάτωση στο έδαφος ενισχύει  την βλάστηση, την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, και προωθεί τη χημική, φυσική και βιολογική κατάσταση του εδάφους

 

Δοσολογία για κάθε ψεκασμό σάπιων φύλλων ανά εκτάριο:

 30 lit  EMActive

250-500  λίτρα νερού

 

Εφαρμογή:

Με το EMActive ψεκάστε όλη την επιφάνεια γύρω από το δέντρο.

Ώρα:

Η εφαρμογή να γίνεται το πρωί με δροσιά ή το βράδυ, όχι με έντονο ηλιακό φως.

 

 ΠΡΟΣΘΗΚΗ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ) ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.

Το Bokashi προέρχεται από το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων οργανικών  αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών.

Το Bokashi έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να  πολλαπλασιάζονται και  να αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα  και δομή του εδάφους, προσφέροντας ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη των φυτών.

Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (χωρίς οξυγόνο).

Ακολουθούν οδηγίες παρασκευής.

 

1ο BHΜΑ – ΛΙΠΑΝΣΗ

 

Δόση ανά εκτάριο: 
3-5 ton  Bokashi, ανάλογα με το διαθέσιμο υλικό 
1-2 ton  ορυκτή σκόνη πυριτίου (ζεόλιθο) διαμέτρου 0,8mm για αμμώδη εδάφη και 1-3mm  για αργιλώδη εδάφη . Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη η Φθινόπωρο.

Εφαρμογή: 
Εφαρμόστε το ιδιοκατασκευασμένο  Bokashi και τον ζεόλιθο στα οπωροφόρα δέντρα.

Σημείωση: Ο ζεόλιθος δεν αποδομείται όπως άλλα βελτιωτικά εδάφους, για  20 και πλέον χρόνια θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

2ο  ΒΗΜΑ – ΠΟΤΙΣΜΑ - ΛΙΠΑΝΣΗ

 

Δόση ανά εκτάριο.: 
60 lit EM Active
250-500 λίτρα νερού

Εφαρμογή: 
Ψεκάστε το Bokashi με το EM Active και αμέσως μετά ενσωματώστε το ελαφρά στο έδαφος.  Για πολύ καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε και 3-5 κιλά ΕΜ κεραμική σκόνη και 2 lit Terrafert εδάφους. Αναδεύουμε την ΕΜ-κεραμική σκόνη με μια μικρή ποσότητα του ΒΒ-εδάφους, προσθέτουμε το Terrafert εδάφους και το υπόλοιπο νερό.  Ψεκάστε το Bokashi με το μίγμα αμέσως μετά την ανάμιξη. Φροντίστε  για την συνεχή ανάδευση του μίγματος  ώστε να μη κατακαθίσει η ορυκτή σκόνη.


Χρόνος και συχνότητα: 
Εκτελέστε την διαδικασία αυτή της βελτίωσης του εδάφους μία φορά το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

Δόση (για περίπου 100 δέντρα):

1 lit   EM-Active

100 lit νερό

4 kg  ορυκτή σκόνη πυριτίου ζεόλιθο πούδρα 0,05mm  ή 0,15mm  

1 kg ΕΜ-κεραμική σκόνη

Εφαρμογή:

Για να ενισχυθεί ο σχηματισμός των ριζών σε νεαρά δέντρα, εμβαπτίστε τις ρίζες γρήγορα σε EM-Active, σε αναλογία 1:10 (EM-Active : νερό) και στη συνέχεια τις  πασπαλίζετε με ορυκτή σκόνη (ζεόλιθο) και EM Κεραμική σκόνη σε αναλογία 4: 1 (4 μέρη ζεόλιθο και 1 μέρος EM Κεραμική σκόνη)

 

ΠΟΤΙΣΜΑ

Δοσολογία και εφαρμογή ανά εκτάριο / Εβδομάδα:

20 lit EM-Active

Εφαρμογή:

Η ποσότητα νερού ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φυτού, τις συνθήκες υγρασίας και τις συνθήκες του εδάφους.

 

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΨΕΚΑΣΜΣ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

 

Ο ψεκασμός με Ενεργούς Μικροοργανισμούς αυξάνει την άμυνα των δέντρων, με αποτέλεσμα να τα καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες και παράσιτα. Οι  Ενεργοί  Μικροοργανισμοί δημιουργούν ένα περιβάλλον στην επιφανείας των δέντρων που αποτρέπει την δημιουργία ιών. Η ορυκτή σκόνη πετρωμάτων σχηματίζει ένα πρόσθετο περίβλημα για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και το πυρίτιο, βασικό συστατικό των ορυκτών πετρωμάτων, βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Η EM-κεραμική σκόνη,  συμβάλει στην ωρίμανση των φρούτων. Ψεκάστε τα δέντρα μέχρι να στάζουν με τα ακόλουθα μίγματα.

 

1. ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ (ΑΠΌ 5°C) ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΕΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Δόση ανά εκτάριο.: 
60 lit EM-Active

10 lit   Terrafert εδάφους

1,5 lit  Terrafert φυλλώματος  ή με HFE εκχυλίσματα βοτάνων

1,5 lit  MK-5

1 kg    ΕΜ-κεραμική σκόνη

2 -3kg  ορυκτή σκόνη Diabas 0,045mm  ή ζεόλιθο πούδρα 0,05mm
2 κιλά σκόνη ορού γάλακτος

αναμιγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού.

 

Εφαρμογή για όλες τις θεραπείες με ψεκασμό:

Αναδεύουμε την έξτρα ορυκτή λεπτή σκόνη πετρωμάτων ( ζεόλιθο) και την ΕΜ-κεραμική σκόνη με μια μικρή ποσότητα του ΕΜ-Active (ΕΜΑ) ώστε να διαλυθεί καλώς.  Στην συνέχεια προσθέτουμε  το υπόλοιπο του ΕΜ-Active (EMA),  το ΜΚ 5, και Terrafert εδάφους και φυλλώματος και την υπόλοιπη απαιτούμενη ποσότητα νερού.  Ψεκάστε με το μίγμα αμέσως μετά την ανάμιξη - το πρωί ή το βράδυ, όχι στο άμεσο ηλιακό φως.

 

Συχνότητα: 
Εφαρμόστε μία φορά.

 

2. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ

 

Δόση ανά εκτάριο.: 
10 lit   EM-Active

1,5 lit  Terrafert φυλλώματος    ή  με HFE εκχυλίσματα βοτάνων

1,5 lit  MK-5

1 kg ορυκτή σκόνη Diabas 0,045mm  ή ζεόλιθο 0,05mm
2 κιλά σκόνη ορού γάλακτος

αναμιγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού

Συχνότητα: 
Τουλάχιστον 1 έως 2 φορές.


3. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣΗΣ

 

Δόση ανά εκτάριο.: 
5 λίτρα   EM-Active (EMA)

0,5 lit     Terrafert φυλλώματος  ή με HFE εκχυλίσματα βοτάνων

0,5 lit     MK- 5 
0,5 kg ορυκτή σκόνη  Diabas 0,045mm ή ζεόλιθο 0,05mm

1 kg σκόνη ορού γάλακτος

αναμιγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού

Συχνότητα: 
Κάθε 4 ημέρες μέχρι 4 φορές.

 


4. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΗΣΗ

 

Δόση ανά εκτάριο.: 
10 lit   EM-Active

1,5      Terrafert φυλλώματος  ή με HFE εκχυλίσματα βοτάνων

1,5 lit  MK- 5 
1-2 kg    ορυκτή σκόνη Diabas 0,045mm   ή ζεόλιθο 0,05mm

2 κιλά σκόνη ορού γάλακτος

αναμιγνύεται με την απαιτούμενη ποσότητα νερού

Συχνότητα:

Κάθε 7 έως 10 ημέρες.


5. ΟΤΑΝ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΕΤΟ

 

Δόση ανά εκτάριο.: 
50 lit  EM-Active
5 kg ορυκτή σκόνη ζεόλιθο 0,05mm
1 kg ΕΜ-κεραμική σκόνη

 

EM-Ceramic κόλα δέντρων   (για επάλειψη των κορμών)

 

Για την προστασία των δέντρων από παθογόνους μικροοργανισμούς,  παγωνιές αλλά και για γενικότερη προστασία όλο το χρόνο, κάνουμε επάλειψη των κορμών με ειδικό μίγμα ΕΜ κεραμικής σκόνης.  Με την μέθοδο αυτή αποτρέπουμε την ανάπτυξη  παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών,  μουμιοποιούμε τα αυγά και τις προνύμφες βλαβερών εντόμων, και αποτρέπουμε επίσης την οξείδωση των κορμών. Το φως του ήλιου αντανακλάται έντονα στο ανοιχτό γκρι χρώμα της πάστας, η οποία μειώνει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η EM-Ceramic κόλα βοηθά τα δέντρα και  ενισχύει την αντίσταση τους  σε εξωτερικές επιρροές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Εκτός από δέντρα, η EM-Ceramic κόλα μπορεί να εφαρμοστεί και σε αμπέλια, κλήματα, τριανταφυλλιές, σε διάφορους θάμνους, κλπ. Μετά την κοπή δένδρων, απλώστε την πάστα στις ανοιχτές πληγές. Προστατεύει από τα παράσιτα και την αποσύνθεση από μύκητες.

Η παραγωγή της πάστας:
Αναμίξτε τη σκόνη με το EM-Active με την ίδια αναλογία για να παραχθεί μια κρεμώδης πάστα. 
Παράδειγμα: 250 g EM-Ceramic κόλας δέντρου+ 250 ml EM-Active (EMA)

Εφαρμογή για την παγωνιά:
Εφαρμόστε επαρκώς την κόλλα στον κορμό του δέντρου. Προστατεύει το δέντρο και το φλοιό από τον ήλιο, την παγωνιά και τις ασθένειες. Εφαρμογή το φθινόπωρο ή την άνοιξη (μέχρι το Μάρτιο).

Εφαρμογή σε ανοιχτές πληγές:
Μετά την κοπή δένδρων, απλώστε την πάστα στις ανοιχτές πληγές. Προστατεύει από τα παράσιτα και την δημιουργία μυκήτων.

 

Σύσταση ΕΜ κεραμικής σκόνης:

17,5% ΕΜ κεραμική σκόνη

17,5% βιολογική σκόνη γάλακτος και

 65% ορυκτή σκόνη Diabas.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα της τεχνολογίας των ΕΜ  εδώ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟIΗΣΗ

 

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

 Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη γεωργία ανοίγει νέες διαστάσεις.

Τόσο στις  βιολογικές  επιχειρήσεις όσο και στη συμβατική γεωργική βιομηχανία. Η τεχνολογία των ΕΜ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.  Με την εφαρμογή των Ενεργών Μικροοργανισμών  στη γεωργία, αναζωογονούνται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και παράγεται οργανικό λίπασμα  (Bokashi). Με τη διαδικασία της ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμες ουσίες, όπως π.χ. σακχαρούχες ουσίες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές οι πολύτιμες βιο-λειτουργικές ουσίες είναι η καλύτερη τροφή για άλλους τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια τρέφουν τα φυτά.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ  αυξάνουν  την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Είναι μια μεγάλη βοήθεια - ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με την αποσύνθεση και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς.

 

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί δημιουργούν ένα περιβάλλον που καταστέλλει τα παθογόνα μικρόβια και εξουδετερώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Με την εφαρμογή τους, είναι δυνατόν όχι μόνο να καλλιεργηθούν πιο γόνιμα εδάφη με πιο ανθεκτική χλωρίδα και πανίδα, αλλά και να παραχθούν υψηλής ποιότητας τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ)

 

Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει «σταδιακή μεταμόρφωση». 

Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων οργανικών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών.

Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (δεν αερίζεται).

 

Έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να  πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα  και δομή του εδάφους και προσφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες στην ανάπτυξη των φυτών.

 

Η διαδικασία αυτή παρέχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη κομποστοποίηση  εξαλείφει την σήψη στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Οι ΕΜ όχι μόνο καταστέλλουν εντελώς τις δυσάρεστες οσμές και τα τοξικά υποπροϊόντα, αλλά παράγουν  και βιταμίνες και βιοδραστικές  ουσίες.
  2. Γίνεται εξοικονόμηση εργασίας: Δεν είναι απαραίτητο να ανακατεύετε συχνά το σωρό των υλικών κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, γιατί η ζύμωση γίνετε σε αναερόβιες συνθήκες.
  3. Οι θρεπτικές ουσίες, και ιδιαίτερα το άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν χάνονται ως αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ BOKASHI (EM compost) ΚΑΙ κομποστοποιησης

Bokashi (EM compost) 

Αερόβια κομποστοποίηση

Έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση.

Έτοιμο σε λίγες εβδομάδες

 

Η αερόβια διαδικασία διαρκεί περισσότερο.

Ωριμάζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο μόνο όταν προστίθεται επιπλέον υλικό ή όταν το υλικό μας είναι πολύ ξηρό ή πολύ υγρό.

Έτοιμο μετά από 6-8 εβδομάδες.

Η βλαστική ικανότητα όλων των σπόρων καταστέλλεται από τη ζύμωση.

Δεν απελευθερώνονται οσμές.

Καμία απώλεια των θρεπτικών ουσιών λόγο έλλειψης οξυγόνου.

Οι οργανικές ουσίες οξειδώνονται, χάρη στην υψηλή ανάπτυξη θερμοκρασίας.

Ένας μεγάλος αριθμός από τα πολύτιμα υλικά χάνονται στην ατμόσφαιρα με το συνεχές ανακάτωμα.

 Απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Προβλήματα οσμών σε αρκετές πρώτες ύλες, κυρίως στην κοπριά,  και κατά τη διάρκεια της ανάδευσης.

 

 

αποτελεσματα με τη χρηση BOKASHI

Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση του κομπόστ και καταστέλλει τη σήψη. Προωθεί επίσης τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και βελτιώνει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της γης.

 

Συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας της συγκομιδής

  • Προωθείται η γονιμότητα του εδάφους
  • Βελτιώνει η ποιότητα του compost.
  • Εμπλουτίζεται η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους, εμφανίζονται περισσότεροι γεωσκώληκες.
  • Βελτιώνεται η ικανότητα συγκράτησης υγρασίας και θρεπτικών συστατικών του εδάφους χάρη στην ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας της γης, την άνοιξη, η βλάστηση αρχίζει νωρίτερα (το έδαφος με EM αποκτά 3-4 ° C υψηλότερη θερμοκρασία)
  • Διεγείρεται η ανάπτυξη των ριζών
  • Οι καρποί ωριμάζουν ομοιόμορφα
  • Τα φυτά ή / και τα φρούτα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κλπ.
  • Τα φρούτα διατηρούνται  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο ράφι.

 

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΟΥ BOKASHI (EM ΚΟΜΠοΣΤ) για την γεωργια

 

Διαδικασία παραγωγής

1η   φάση

Με ΕΜ Active ψεκάζουμε την βιομάζα (κοπριά), που έχουμε συλλέξει. (1,5 lit ΕΜ A/m³).

 Μετά τον ψεκασμό αναμειγνύουμε  τη βιομάζα (κοπριά) με τα πιο κάτω υλικά: 

 

2η  φάση

65%   Βιομάζα (κοπριά)

35%   Οποιοδήποτε  οργανικό υλικό π.χ. (άχυρο, πίτυρα κλαδέματα, φύλλα, στάχτη, τσίπουρα, γκαζόν, βίκο )

5%   χώμα

20   κιλά/m3  ορυκτή σκόνη πυριτίου (ζεόλιθο)   διαμέτρου 0,8mm        προαιρετικά

100  lit/m3  Terra preta        (ενεργοποιημένο άνθρακα)                           προαιρετικά

100%  Η τελική υγρασία του όλου υλικού δεν πρέπει να είναι > από  35-40%.

 

Τα πιο πάνω οργανικά υλικά μπορούν να διαφέρουν ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παραγωγή. Δεν αποκλείονται ακόμη και τα υπολείμματα της κουζίνας.

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1 λίτρο EM Active /m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%.( μεταξύ 1:10 και 1:100).  Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα πρέπει, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε προσθέτοντας περισσότερα στεγνά οργανικά, ψεκάζοντας παράλληλα εκ νέου τα νέα υλικά με  ΕΜ Α στις αναλογίες 1 λίτρο  EM Active /m³.

 

3. Φάση ζύμωσης

Μόλις ο σωρός αποκτήσει την ιδανική υγρασία περίπου. 35-40%,  τον σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Στην συνέχεια δεν θα πρέπει πλέον να ανακατέψουμε τα υλικά ή να τα αερίσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ο σωρός θα είναι έτοιμος  μετά από 6-8 εβδομάδες. Το χειμώνα (σε μεγάλους σωρούς), προκειμένου να ωριμάσει πλήρως το ΕΜ compost η ζύμωση διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

Αν διαπιστώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του σωρού) πλησιάζει να ξεπεράσει τους 65o C για να μην «σκοτώσουμε» τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ή όταν προσθέσουμε νέο υλικό θα πρέπει να  ανακατέψουμε  εκ νέου τα υλικά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι αναγκαίο να ξανά ψεκάσουμε τα ήδη εμπλουτισμένα υλικά  μας με 0,1 Lit   ΕΜΑ ανά m3 και 1 Lit  ΕΜ-Α ανά m3 τα μη επεξεργασμένα υλικά, για να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της ζύμωσης.

 

3. Εφαρμογή του bokashi στην γεωργία

Το καλό Bokashi έχει μια ευχάριστη όξινη οσμή. Το εφαρμόζουμε στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια, το ενσωματώνουμε στο χώμα με τη χρήση καλλιεργητή. Το Bokashi διασπάται  μετά από 2-4 εβδομάδες και σχηματίζει ένα έδαφος που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά στα έδαφος που οργώνουμε.

 

Λόγω του όξινου  pH που έχει το νωπό Bokashi, θα πρέπει να φυτέψετε ή να σπείρετε  μετά από 1-2  τουλάχιστον εβδομάδες.

 

 

Συνταγή για υψηλής ποιότητος  Bokashi (compost).

.

ΥΛΙΚΑ

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΟΓΚΟΥ/  ΑΡΑΙΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Στην περίπτωση αυτή διαλύστε ένα μείγμα ΕΜ και μελάσας σε 15 λίτρα νερού ώστε να φτιάξετε αραιό διάλυμα ΕΜ  1:100. Η ποσότητα νερού  ποικίλλει ανάλογα με το ποσό ξέρα είναι τα συστατικά και την αναλογία των δόσεων, ωστόσο τα παρακάτω δίνουν μια γενική οδηγία . Περίπου 15 λίτρα νερού σε 150 λίτρα ξηρών υλικών.

1.Πιτουρο  ρυζιού

100

100 λίτρα

2.Αλευρι ελαιοκάρπων

25 - ( 50)

25 λίτρα

3. Ιχθυάλευρο

25 – (50 )

25 λίτρα

4. ΕΜ πυκνό

Αραιό διάλυμα ΕΜ (1 :100)

150 κ.ε.

5. Μελάσα

Διάλυμα ΕΜ (1:100)

150 κ.ε.

6. Νερό

 

15 λίτρα

 

 

Παρακάτω ακολουθείμια γενική περιγραφή των υλικών και της δοσολογίας που απαιτείται για την προετοιμασίατου

 

  1. Ανακατέψτε καλά τα ξηρά υλικά ( πίτουρο ρυζιού , αλεύρι ελαιοκάρπων και ιχθυάλευρο) μεταξύ τους .
  2. Αραιώστε τη μελάσα σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού . Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 40 – 50 0 C. Προσθέστε κρύο νερό για την προετοιμασία αραιωμένου διαλύματος  με αναλογία 1:100 ( 1 μέρος μελάσα προς 100 μέρη νερό).
  3. Προσθέστε ΕΜ πυκνό στο αραιωμένο διάλυμα μελάσας και νερού ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνθετο μείγμα . Η αναλογία του συμπυκνώματος ΕΜ προς το διάλυμα μελάσας / νερού θα πρέπει να είναι 1:100 .
  4. Ρίξτε το σύνθετο μείγμα πάνω από το έτοιμο μείγμα ξηρών υλικών (1) και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Η ύφη του μείγματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αν το ζυμώστε σε σχήμα μπάλας, να θρυμματίζεται με το άγγιγμα. Αν το μείγμα μπορεί να ζυμωθεί σε μπάλα χωρίς να θρυμματίζεται, είναι υπερβολικά υγρό .
  5. Ερμητικά σφραγισμένο, το σύνθετο μείγμα που προετοιμάστηκε κατά το τέταρτο βήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξη μήνες η και παραπάνω. Αν τοποθετηθεί σε μια μαύρη  πλαστική σακούλα και σφραγιστεί  καλά, το  σύνθετο  μείγμα  θα υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία  ζύμωσης διαρκεί περίπου 3-4 ημέρες το καλοκαίρι  και 7 ημέρες το χειμώνα .
  6. Η ποιότητα του ΕΜ Bokashi  κρίνεται με βάση τη μυρωδιά. Η γλυκόξινη οσμή ζύμωσης φανερώνει ένα καλά προετοιμασμένο μείγμα . Η οσμή αποσύνθεσης και σήψης  φανερώνει ότι η διαδικασία απέτυχε, γι ‘ αυτό και το μείγμα θα πρέπει να αχριστευθεί .       Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, το Bokashi  μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα  η να αποθηκευτεί σ΄ ένα σκοτεινό, στεγνό μέρος χωρίς υγρασία έως ότου χρησιμοποιηθεί .

 

Παρασκευή  ΕΜ BOKASHI με πίτουρο σιταριού 

  

Για την παρασκευή του ΕΜ Bokashi  θα χρειαστούμε μια πλαστική λεκάνη προκειμένου να αναμίξουμε τα υλικά.

Για να παρασκευάσουμε 10 κιλά ΕΜ Bokashi, θα χρειαστούμε..

 

6 - 6,5 κιλά πίτουρο

3 λίτρα νερό

60 ml EM πυκνό

60 ml μελάσα από ζαχαροκάλαμο

2  κουταλιές της σούπας ΕΜ κεραμική σκόνη

2  κουταλιές της σούπας φυσικό θαλασσινό αλάτι

5  κουταλιές της σούπας ζεόλιθο.

 

Εκτέλεση

 

Βάζουμε το πίτουρο τον ζεόλιθο και την κεραμική σκόνη στη λεκάνη και τα αναμιγνύουμε.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Όταν το νερό ζεσταθεί στους  60-80οC ρίχνουμε την μελάσα και αναδεύουμε το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό στην κατσαρόλα, ώστε η τελική θερμοκρασία του νερού να μην είναι μεγαλύτερη από 38-40οC, στη συνέχεια  ρίχνουμε το ΕΜ πυκνό. Ανακατεύουμε καλά και μετά ρίχνουμε σταδιακά το μίγμα στη λεκάνη.

Ανακατεύουμε (με τα χέρια) μέχρις ότου το υλικό μας να υγρανθεί  ομοιόμορφα παντού.

Το συσκευάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο το οποίο να κλείνει αεροστεγώς, βάζοντας λίγο-λίγο κατά στρώσεις και συμπιέζοντας το μέχρι να γεμίσει εντελώς και να είμαστε σίγουροι πως δεν έχει μείνει μέσα αέρας.

Τοποθετούμε το δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και μετά από 2 βδομάδες είναι έτοιμο για χρήση, ενώ όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο ωριμάζει και τόσο καλύτερο γίνεται.

 

Το BOKASHI αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

1. στον κήπο, και στην γεωργία, ως  βελτιωτικό εδάφους.

 2. Στην κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, ιχθυοτροφία, στα κατοικίδια, κτλ, σαν συμπλήρωμα διατροφής για τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια κλπ.

3. Στην κομποστοποίηση, επιταχύνει την ζύμωση, εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές και εμπλουτίζει το τελικό οργανικό compost με θρεπτικές ουσίες

4. Επίσης, μπορεί να απλωθεί σαν στρωσίδι στους κοιτώνες των ζώων μαζί με πριονίδια, άχυρο κλπ.

5. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το δοχείο σε 4-5 μήνες πρέπει να το καταναλώσουμε. 

 

 Πρόσθετες πληροφορίες:

 

Η εφαρμογή του στο έδαφος σε μεγάλες εκτάσεις γίνεται απλά με άπλωμα και ενσωμάτωση με ελαφριά επιφανειακή φρέζα ή τσάπισμα.

 

Στον κήπο, σκάβουμε αυλάκια ή λάκκους, αναλόγως του τι θα φυτέψουμε, το απλώνουμε μέσα και σκεπάζουμε με χώμα.

 

Σε γλάστρες, ανθώνες κλπ, πρώτα τοποθετούμε χώμα στον πάτο, ακολούθως το bokashi και σκεπάζουμε με χώμα.

 

Κατά την τοποθέτηση του μπορούμε να το ψεκάσουμε και πάλι με διάλυμα ΕΜ με νερό και να προσθέσουμε ΕΜ βοκάσι από πίτουρο,  και ΕΜ κεραμική σκόνη ή ζεόλιθο για περαιτέρω εμπλουτισμό.

 

Λόγω του ότι, το ΕΜ Bokashi έχει «όξινο χαρακτήρα», δεν θα πρέπει να έρθει σε απευθείας επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών ή των σπόρων.

 

Η σπορά, καλύτερα να γίνεται 2 βδομάδες μετά την ενσωμάτωση του στο έδαφος.

 

Η μεταφύτευση έτοιμων φυτών ή δενδρυλλίων, σε λάκκους, ή γλάστρες, μπορεί να γίνει αμέσως, με την επισήμανση ότι θα υπάρχει κάποια ποσότητα από χώμα ή έτοιμο φυτόχωμα, ούτως ώστε μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό τους σύστημα και να φτάσει στο βάθος που τοποθετήθηκε το bokashi , αυτό να έχει ήδη διασπαστεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και τα προιόντα εδώ

Επικοινωνία
9 + 14 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.