• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Ζεόλιθος και ΕΜ Πως λειτουργούν οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στην καταπολέμηση των δυσοσμιών

Πως λειτουργούν οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στην καταπολέμηση των δυσοσμιών

Πως λειτουργούν οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στην καταπολέμηση των δυσοσμιών

Οι δυσάρεστες οσμές που προέρχονται από αγροκτήματα με ζώα συνήθως προκαλούνται από μια πρόσμειξη στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι η αμμωνία, το υδρόθειο, η τριμεθυλαμινη και η μεθυλμερκαπτανη. Οι ουσίες αυτές προσφέρουν τη θρεπτική αξία ( τη βάση ) για

ΕΞΑΛΕΙΨΗ  ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ  ΣΕ  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ .

Μετά τα απορρίμματα, η μόλυνση των υδάτων  είναι ίσως το δεύτερο σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Πέντε  είναι οι σημαντικές αιτίες μόλυνσης των υδάτων: τα φυτοφάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα εντομοκτόνα  τα χημικά λιπάσματα,  τα λύματα που προέρχονται από κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις, τα οικιακά απορρίμματα και τα βιομηχανικά απόβλητα και τέλος, η όξινη βροχή. 

Η τεχνολογία των ΕΜ μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα όλα τα παραπάνω.

Μονάδες που εκτρέφουν ζώα αποτελούν μια σημαντική πηγή  μόλυνσης  που επηρεάζει τα ποτάμια, τα ρυάκια, και τις λίμνες του υδάτινου συστήματος   της ενδοχώρας μας, καθώς επίσης και το υπόγειο δίκτυο ύδρευσης .

Οι δυσάρεστες οσμές που προέρχονται από αγροκτήματα με ζώα συνήθως προκαλούνται από μια πρόσμειξη στοιχείων, μεταξύ των οποίων είναι η αμμωνία, το υδρόθειο, η τριμεθυλαμινη και η μεθυλμερκαπτανη. Οι ουσίες αυτές προσφέρουν τη θρεπτική αξία ( τη βάση ) για τους μικροοργανισμούς  στη τεχνολογία   των ΕΜ, οι οποίοι  τις καταβροχθίζουν λαίμαργα και τις εξαφανίζουν .

Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία των ΕΜ  είναι σε θέση να διώξει τις δυσάρεστες  και άσχημες οσμές .

Η αποσύνθεση της οργανικής ύλης επέρχεται με δυο τρόπους : είτε μέσω της οξείδωσης (μια διαδικασία προσανατολισμένη στο οξυγόνο) είτε μέσω της ζύμωσης (μια μη προσανατολισμένη στο οξυγόνο διαδικασία).

Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στο ρυθμό αναπνοής των μικροοργανισμών οι οποίοι ευθύνονται για τις δυο διαδικασίες, η αποσύνθεση που προκαλείται από την οξείδωση είναι πολύ αποδοτικότερη και μάλιστα πραγματοποιείται σε ταχύτητα 20 φορές  περίπου μεγαλύτερη από την ταχύτητα αποσύνθεσης που προκαλείται από τη ζύμωση. Ωστόσο, ως αποτελέσματα της αποδοτικότερης διαδικασίας οξείδωσης, συσσωρεύετε ένας μεγάλος αριθμός βακτηριδίων  και σχηματίζουν τη γνωστή ενεργοποιημένη λάσπη.

Μια αρνητική  ιδιότητα της ενεργοποιημένης λάσπης είναι ότι διαλύει εύκολα τα τοξικά μέταλλα, κι γι’ αυτό αποτελεί  έναν κρίσιμο παράγοντα που θα πρέπει   να ληφθεί  υπόψη στην απόρριψη των βιομηχανικών λυμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που η απόρριψη των βιομηχανικών λυμάτων  υποβάλλεται σε τέτοιους αυστηρούς κανονισμούς και ελέγχους, απαιτώντας ταυτόχρονα τεράστιες δαπάνες  από κάθε τοπική Αρχή σε πολλές χώρες.