Κομποστοποίηση με Ενεργούς Μικροοργανισμούς

Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη γεωργία ανοίγει νέες διαστάσεις.

Τόσο στις  βιολογικές  επιχειρήσεις όσο και στη συμβατική γεωργική βιομηχανία, η τεχνολογία των ΕΜ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.  Με την εφαρμογή των Ενεργών Μικροοργανισμών  στη γεωργία, αναζωογονούνται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και παράγετε οργανικό λίπασμα  (Bokashi). Με τη διαδικασία της ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμες ουσίες, όπως π.χ. σακχαρούχες ουσίες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές οι πολύτιμες βιο-λειτουργικές ουσίες είναι η καλύτερη τροφή για άλλους τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια τρέφουν τα φυτά.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ  αυξάνουν  την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Είναι μια μεγάλη βοήθεια – ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με την αποσύνθεση και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

 Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του ΕΜ στην ενεργοποίηση του εδάφους είναι η ύπαρξη compost (Bokashi). Οι ΕΜ   χρειάζονται τροφή για να αναπτυχθούν. 

Οι Αποτελεσματικοί  Μικροοργανισμοί δημιουργούν ένα περιβάλλον που καταστέλλει τα παθογόνα μικρόβια και εξουδετερώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Με την εφαρμογή τους, είναι δυνατόν όχι μόνο να καλλιεργηθούν πιο γόνιμα εδάφη με πιο ανθεκτική χλωρίδα και πανίδα, αλλά και να παραχθούν υψηλής ποιότητας τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ)

Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει «σταδιακή μεταμόρφωση». 

Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων βιογενών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών.

Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (δεν αερίζεται).

Έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύσει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να  πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα  και δομή του εδάφους και προσφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες στην ανάπτυξη των φυτών.

 Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση του κομπόστ και καταστέλλει τη σήψη. Προωθεί επίσης τη μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και βελτιώνει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση της γης.

Η διαδικασία αυτή παρέχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη κομποστοποίηση  εξαλείφει την οποιαδήποτε σήψη στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Οι ΕΜ όχι μόνο καταστέλλουν εντελώς τις δυσάρεστες οσμές και τα τοξικά μεταβολικά υποπροϊόντα, αλλά παράγουν  και βιταμίνες και βιοδραστικές  ουσίες.

Γίνετε εξοικονόμηση εργασίας: Δεν είναι απαραίτητο να γυρίζετε συχνά το σωρό των υλικών κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, γιατί η ζύμωση γίνετε σε αναερόβιες συνθήκες.

Οι θρεπτικές ουσίες, και ιδιαίτερα το άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν χάνονται ως αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ BOKASHI (EM compost) ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Bokashi (EM compost) Κοπρόχωμα
Έχουν υποστεί αναερόβια ζύμωση. Έτοιμο σε λίγες εβδομάδες  Η αερόβια διαδικασία διαρκεί περισσότερο
Ωριμάζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αναποδογύρισμα είναι απαραίτητο μόνο όταν προστίθεται επιπλέον υλικό ή όταν το υλικό μας είναι πολύ ξηρό ή πολύ υγρό. Έτοιμο μετά από 6-8 εβδομάδες. Η βλαστική ικανότητα όλων των σπόρων καταστέλλεται από τη ζύμωση. Δεν απελευθερώνονται οσμές. Καμία απώλεια των θρεπτικών ουσιών λόγο έλλειψης οξυγόνου.Οι οργανικές ουσίες οξειδώνονται, χάρη στην υψηλή ανάπτυξη θερμοκρασίας. Ένας μεγάλος αριθμός από τα πολύτιμα υλικά χάνονται στην ατμόσφαιρα με τα επανειλημμένα αναποδογυρίσματα.  Διαρκεί περισσότερο. Προβλήματα οσμών σε αρκετές πρώτες ύλες, κυρίως στην κοπριά,  και κατά τη διάρκεια της ανάδευσης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ BOKASHI (EM ΚΟΜΠΟΣΤ) ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Διαδικασία παραγωγής

1η   φάση

Με Ενεργούς μικροοργανισμούς ( BB Boden ή ΕΜ Active ψεκάζουμε την βιομάζα (κοπριά), που έχουμε συλλέξει. (1,5 lit ΕΜ A/m³).

 Μετά τον ψεκασμό αναμειγνύουμε  τη βιομάζα (κοπριά) με τα πιο κάτω υλικά: 

2η   φάση

 65% Βιομάζα (κοπριά)

35% Οποιοδήποτε οργανικό υλικό π.χ. (άχυρο, πίτυρα κλαδέματα, φύλλα,  τσίπουρα, γκαζόν, βίκο)

5% χώμα

10 κιλά/m3 ορυκτή σκόνη πυριτίου  Zeo.Bas  (προαιρετικά)

100 lit/m3 Terra preta (επεξεργασμένη καρβουνόσκονη) προαιρετικά

100% Η τελική υγρασία του όλου υλικού δεν πρέπει να είναι > από 35-40%.

 Τα ανωτέρω οργανικά υλικά μπορούν να διαφέρουν ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παραγωγή. Δεν αποκλείονται ακόμη και τα υπολείμματα της κουζίνας.

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1 λίτρο BB Boden  /m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%.( μεταξύ 1:10 και 1:100),  λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα πρέπει, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε προσθέτοντας περισσότερα στεγνά οργανικά, ψεκάζοντας παράλληλα εκ νέου τα νέα υλικά με  ΕΜ Α στις αναλογίες 1 λίτρο  EM (BB Boden)/m³.

3. Φάση ζύμωσης

Μόλις ο σωρός αποκτήσει την ιδανική υγρασία περίπου. 35-40%,  τον σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Στην συνέχεια δεν θα πρέπει πλέον να ανακατέψουμε τα υλικά ή να τα αερίσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ο σωρός θα είναι έτοιμος  μετά από 6-8 εβδομάδες. Το χειμώνα (σε μεγάλους σωρούς), προκειμένου να ωριμάσει πλήρως το ΕΜ compost η ζύμωση διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

Αν διαπιστώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του σορού) πλησιάζει να ξεπεράσει τους 65o C για να μην «σκοτώσουμε» τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ή όταν προσθέσουμε νέο υλικό θα πρέπει να  ανακατέψουμε  εκ νέου τα υλικά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι αναγκαίο να ξανά ψεκάσουμε τα ήδη εμπλουτισμένα υλικά  μας με 0,1 Lit   ΕΜ ανά m3 και 1 Lit  ΕΜ-Α ανά m3 τα μη επεξεργασμένα υλικά, για να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της ζύμωσης.

 Το καλό Bokashi έχει μια ευχάριστη όξινη οσμή.

Οδηγίες για σωστή εφαρμογή του Βokashi στην γεωργία.

Δοσολογία για  ένα στέμμα.                                                                                                                                                                                                                                                     

Στην επιφάνεια του εδάφους μπορούμε να εφαρμόσουμε 300-2.000 κιλά Bakashi.

Πριν το ενσωματώσουμε στο έδαφος με καλλιεργητή 5-10 cm, το ψεκάζουμε με 4 λίτρα BB Boden αραιωμένο με νερό σε αναλογίες 1:10  – 1:100.

Περιμένουμε περίπου 14 ημέρες να σταθεροποιηθεί η αλκαλικότητα του εδάφους, το  (pH)  πρέπει να είναι στους 4 βαθμούς.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε. 

Το Bokashi διασπάτε  μετά από 2-4 εβδομάδες και σχηματίζει ένα έδαφος που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά της αροτραίες καλλιέργειες.

Καλάθι αγορών