• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Άρθρα και Νέα Νέα Ζεόλιθου Ο Ζεόλιθος στο αμπέλι.

Ο Ζεόλιθος στο αμπέλι.

Ο Ζεόλιθος στο αμπέλι.

O πολύτιμος σύμμαχος του συγχρόνου αγρότη στην καλλιέργεια του αμπελιού.

Η εξαιρετική ευφορία των ηφαιστειακών εδαφών και η εξαιρετική ποιότητα των εξ αυτών παραγόμενων προϊόντων είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στην Ιταλία το καλύτερο κρασί προέρχεται από τις περιοχές του Βεζούβιου και της Αίτνας, στη Χαβάη η παραγωγή του καφέ στα ηφαιστιογενή εδάφη είναι διπλάσια της συνηθισμένης, και ο καφές «Kona» που καλλιεργείται αποκλειστικά στους πρόποδες του ηφαιστείου, λόγω της ποιοτικής υπεροχής του στοιχίζει το διπλάσιο σχεδόν από τις κοινές ποικιλίες.

Θα ήταν ευχής έργον επομένως να μπορούσε κανείς να εμπλουτίσει τα εδάφη που καλλιεργεί με την προσθήκη ηφαιστειακής σκόνης.

Ένα τέτοιο φυσικό προϊόν πλούσιο σε πυρίτιο μέταλλά και ιχνοστοιχεία είναι και o ζεόλιθος Zeo.bas από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία).


Ο φυσικός ζεόλιθος είναι ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό ορυκτό που αρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιείται παγκοσμίως στη γεωργία με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και η εφαρμογή του στη χώρα μας και ειδικότερα στην καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.

Ο φυσικός ζεόλιθος ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Η εφαρμογή του ζεόλιθου στο έδαφος:

  • Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία ( στοιχεία που διαθέτει)  και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
  • Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων.   η εναλλακτική του ικανότητα ανέρχεται σε 2,2-4 meq/g που είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη).
  • Αυξάνει την αποδοτικότητα των λιπασμάτων, δεσμεύοντας μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που θα χάνονταν από τις βροχές, μειώνοντας την ποσότητα των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%.
  • Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα.
  • Αυξάνει την απορρόφηση και την διατήρηση του νερού στο έδαφος, ιδιαίτερα σε ξηρά και αμμώδη εδάφη, και το αποδίδει σταδιακά στο φυτό, οπότε εξοικονομείται μέχρι και το 50% του νερού άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια εμποδίζει τη δημιουργία πάγου που είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες.
  • Εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό του εδάφους με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ριζικού συστήματος του αμπελιού καθώς και τη βελτίωση της δομής του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση του.
  • Καθαρίζει το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξικές ουσίες και εξουδετερώνει τα όξινα του εδάφους βοηθώντας να ουδετεροποιηθεί το pH του.

Μια ακόμη πολύτιμη χρήση του ζεόλιθου είναι ο ψεκασμός του, σε μορφή λεπτής πούδρας, πάνω στο αμπέλι. Ο ζεόλιθος δημιουργεί ένα προστατευτικό λεπτό φιλμ πάνω σε αυτό, αποτρέποντας την εγκατάσταση των διαφόρων παρασίτων, βακτηρίων, μυκήτων και βοηθά να απομακρυνθούν τα έντομα που θα επιβάρυναν τους καρπούς. Ο ζεόλιθος από μόνος του μπορεί να δράσει ως μυκητοκτώνο και βακτηριοκτόνο.
Ακόμα εμποδίζει την εκκόλαψη των αυγών και παρέχει την μέγιστη προστασία ενάντια σε ασθένειες, όπως τον περονόσπορο και το ωίδιο. Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας στον παγετό, αλλά και στα εγκαύματα που προκαλούνται στα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ωφέλιμη δράση του φυσικού ζεόλιθου είναι μόνιμη αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους και παρέχει στο αμπέλι μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις. Μελέτες που έγιναν πάνω στην εφαρμογή του ζεόλιθου στο αμπέλι έδειξαν αύξηση της παραγωγής ως και 66% ανάλογα με την ποικιλία.

Ο ζεόλιθος συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών

Η NATURAM είναι επίσημος αντιπρόσωπος των αυθεντικών EM-Προϊόντων της Αυστριακής εταιρείας Multikraft και του ζεόλιθου Zeo.bas

Η NATURAM προσφέρει ξεχωριστή ποιότητα, προσεγμένη τιμή, και πολλούς διαφορετικούς τύπου ζεόλιθου.

Περισσότερα για τον ζεόλιθο και την τεχνολογία των Ενεργών μικροοργανισμών στο  www.zeolithos.eu    

Επικοινωνία
19 + 3 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.