• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Άρθρα και Νέα Τεχνολογία ΕΜ Διαχείριση αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των ΕΜ

Διαχείριση αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των ΕΜ

Διαχείριση αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των ΕΜ

Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας των ΕΜ είναι, ότι δεν απαιτούνται γενετικά μεταλλαγμένα μικρόβια και χημικά υλικά. Τα προϊόντα έχουν άδεια κυκλοφορίας κατά το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στην οικολογική γεωργία

Η Naturam προκειμένου να αποκτήσει γνώση και εμπειρίες στην διαχείριση των αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών, το 2009  συνεργάστηκε  για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον καθηγητή  Ernst Hammes και πραγματοποίησε αρκετές  επισκέψεις σε επιχειρήσεις στην Γερμανία και Αυστρία που έκαναν χρήση της τεχνολογίας των ΕΜ.    

 

Βασικές σκέψεις του καθηγητή Ernst Hammes για τον τρόπο επίδρασης της μικροβιακής τεχνολογίας, μπορεί να βρει κανείς στα Ελληνικά στο βιβλίο «ΕΜ και ο κύκλος της ζωής». Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριου του 2009 από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.       www.umwelt-lebensberatung.de

 

Σας παραθέτουμε σε μετάφραση μια από τις επιστολές του προς την Naturam, σχετικά με την διαχείριση των αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών.

 

 

Dipl. Ing.agr. Ernst Hammes   Krüllstrasse 5                                                                  D-53359 Rheinbach, den 16.12.09

 

 

 

Πρόταση για την διαχείριση αστικών λυμάτων με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών (eΜΒ).

 

Τα απορρίμματα των ανθρώπων διατίθονταν στο παρελθόν, όταν ακόμα όλοι οι άνθρωποι ήταν αγρότες, μέσω της κοπριάς.

Στον Μεσαίωνα συγκέντρωναν τα πρωινά τα κόπρανα και τα ούρα των ανθρώπων, που ζούσαν στις πόλεις και τα έφερναν έξω από την πόλη. Εκεί είχαν επίσης χρήση λιπάσματος.

 

Τα δικά μας «μοντέρνα» συστήματα διαχείρησης αποβλήτων αντιστοιχούν σε αυτόν τον μεσαιωνικό τρόπο διαχείρισης των λυμμάτων, εκτός του ότι κατά κανόνα, τα δικά μας δεν είναι πλέον κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

 

Το πρόβλημα με τα σημερινά λύματα είναι ότι η φυσική μικροβιακή ικανότητα αναπλασης των λυμάτων δεν φτάνει για να πραγματοποιήσει τη διάθεση των λυμάτων για τη φύση.

 

Παράλληλα με την προβληματική της αντίδρασης της ουρίασης (ένζυμο στα ούρα) (δημιουργία αμμωνίας και στην συνέχεια H2S και Mecaptan), υπάρχουν τα υπολείμματα φαρμάκων, τα οποία διοχετεύονται μέσω ούρων και κοπράνων, ως επιπλέον παράγοντες, λόγω των οποίων τα λύματα αποτελούν πρόβλημα.

 

Στο εξής, τα βιολογικά καθαριστικά και τα απολυμαντικά , καθώς και οι τοξίνες του περιβάλλοντος που διατίθενται μέσω της αποχέτευσης, δεν επιβαρύνουν τα λύματα. (σημείωση: τα χημικά προϊόντα επεξεργάζονται από τα βακτήρια που φωτοσυνθέτουν και περιέχονται στο eMB).

 

Έχει καταγραφεί εδώ και αιώνες, η επεξεργασία των λυμάτων μέσω της οξείδωσης. Σε αυτή την περίπτωση τα κόστη είναι υπερογκα. Η οδειδική μεταχείριση των λυματων με ανόργανες και οργανικές ύλες δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα ικανοποιητική, καθώς τα μη φιλικά προς το περιβάλλον υπολείματα και λάσπη περισσεύουν, ενώ τα έξοδα διαχείρισής τους είναι πολύ υψηλά.

 

Μια άλλη διάσταση

 

Η τεχνολογία των ΕΜ βασίζεται σε ένα διάλυμα μικροβίων, στο οποίο πολλαπλασιάζονται, μέσω προστατευμένης διαδικασίας, 2 είδη γαλακτοβάκιλων/ενζύμων γαλακτικού οξέως, μαγιά και ένα βακτήριο φωτοσύνθεσης με μελάσσα.  Προκύπτει ένα καφέ υγρό υψηλής περιεκτικότητας σε γακτοβάκιλους, το οποίο είναι σε θέση, να μετατρέψει τη σαπίλα σε ένα επιθυμητό προϊόν.

 

Το σάπισμα και η κακή οσμή σημαίνουν, ότι στα λύματα περιέχονται ανεπιθύμητοι μικροβιότοποι κατά πλειοψηφία. Στην τεχνολογία των ΕΜ μάθαμε εδώ και 2 δεκαετίες να διαχειριζόμαστε την οργανική μάζα με μικροβιότοπους, ώστε το σάπισμα των υλικών να μεταλλάσσεται σε τέτοιο βαθμό, που τα υλικά να μην μυρίζουν πλέον άσχημα αλλά και αποκοτούν ιδιαίτερη αξία λίπανσης.

 

Πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι, ότι δεν απαιτούνται γενετικά μεταλλαγμένα μικρόβια και χημικά υλικά. Στην τεχνολογία των ΕΜ εργάζεται κανείς κυρίως με είδη μικροβίων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην παραγωγή είδών διατροφής. Για την διαχείρηση των λυμάτων προστίθενται επιπλέον φυσικά είδη μικροβίων από το χώμα και τα ύδατα, τα οποία έχουν ειδικά αποτελέσματα, για παράδειγμα επεξεργάζονται την δημιουργία κυτταρίτιδας. Τα προϊόντα έχουν άδεια κυκλοφορίας κατά το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στην οικολογική γεωργία.

 

Ο τρόπος επίδρασης εξηγείται καλύτερα μέσω παραδείγματος: Μέσω της διαχείρισης οργανικού υλικού με γαλακτοβάκιλους δημιουργούνται προϊόντα υψηλής αξίας, από γάλα, τυρί, από λαχανικά τουρσιά και από κρέας λουκάνικα. Αυτά τα τελικά προϊόντα είναι πιο ανθεκτικά και με μεγαλύτερη θρεπτική αξία από ότι τα συνηθισμένα προϊόντα, γιατί τα οι βάκιλοι εμπλουτίζουν τα προϊόντα με βιταμίνες και ένζυμα. Τα ένζυμα και οι βιταμίνες έχουν θετική επίδραση, γιατί δίνουν μέρος της ενέργειάς τους στις ονομαζόμενες «ελεύθερες ριζες». Στην περίπτωση αυτή δεν προκύπτει από τα θετικά υλικά κανένα προβληματικό υλικό. Φιλτράρονται μόνο τα ελέυθερα στοιχεία των ριζών, ώστε να μην κλέβουν ανεξέλεγκτη ενέργεια από το περιβάλλον.

 

Τεχνικά, η υψηλή οξείδωση σε εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων σημαίνει ότι το πλεόνασμα σε ελεύθερες ρίζες από τα βρώμικα λύματα βγάζει ενέργεια από τα επιμέρους τμήματά του.  Έτσι διαβρώνεται το ατσάλι και διαλύεται το μπετόν, που είναι πακόσμια ένα μεγάλο πρόβλημα των παλαιών εγκαταστάσεων διαχείρισης λυμάτων.

 

Το ότι κανείς μπορεί να κατακτά με την τεχνολογία των ΕΜ τέτοιες περιπτώσεις είναι προφανές με μια απλή παρουσίαση: βάζει κανείς ένα σκουριασμένο κομμάτι ατσάλι σε υγρό ΕΜ. Μετά από 1-2 εβδομάδες (ανάλογα την θερμοκρασία), μπορεί να δει κανείς, ότι η σκουριά μετατρέπεται σε σταθερό προϊόν. Σε πολλά πανεπιστήμια αναπτύσσουν σήμερα μετατροπείς σκουριάς, το οποίο διαφοροποιεί την βασική λειτουργία της παραγωγής από το πλεόνασμα ενέργειας με μικρόβια.

Βασικές σκέψεις για τον τρόπο επίδρασης της μικροβιακής τεχνολογίας θα βρει κανείς στα Ελληνικά στο βιβλίο «ΕΜ και ο κύκλος της ζωής», από τον Ερνστ Χάμες. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριου του 2009 από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος.

 

Γιατί είναι δυνατή η διαχείριση οσμών με την τεχνολογία ΕΜ;

 

Οι μυρωδιές παρουσιάζονται, όταν στέρεα υλικά μετατρέπονται σε ανεπιθύμητα διαρρέοντα υλικά. Στα οργανικά υλικά επιτυγχάνεται αυτή η μετατροπή μέσω μικροβιακής μετακίνησης. Αν επιτευχθούν μικροβιότοποι, οι οποίοι εμποδίζουν την δημιουργία ανεπιθύμητων υλικών ή ξαναβάζουν τα ανεπιθύμητα υλικά στην θέση τους, τότε εξαφανίζεται η μυρωδιά. Μια επίδειξη τεχνολογίας των ΕΜ που επιφέρει τα ανωτέρω αποτελέσματα, είναι δυνατή και μπορεί να διεξαχθεί από τον επιβλέποντα το έργο.

 

Για κάθε περίπτωση μια συγκεκριμένη λύση

 

Η τεχολογία των ΕΜ περιγράφει πως με συγκεκριμένα μικρόβια μπορούν να δοθούν λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Σε συζητήσεις συχνά παρουσιάζεται ότι κανείς μπορεί με το ίδιο προϊόν να λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν έιναι όμως έτσι. Βασικές αποδεδειγμένες μικροβιακές γνώσεις, είναι απαραίτητες ώστε να ταιριάξουν το προϊόν με μια ειδική διαδικασία, μέσω της οποίας θα επεξεργασθεί καλύτερα το πρόβλημα. Οι παραγωγοί ΕΜ προσφέρουν επίσης πολλά διαφορετικά προϊόντα. Επιπλέον είναι όμως απαραίτητη η προσαρμογή στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς όλα τα λύματα δεν μοιάζουν πάντα μεταξύ τους. Τα λύματα έχουν μεταξύ τους ποικίλες διαφορές, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Για τον λόγο αυτό αντίστοιχα έργα πρεπει να επιβλέπονται από ειδικούς εξειδικευμένους στα μικρόβια.

 

Η τεχνολογία ΕΜ χρησιμοπιείται παγκοσμίως

 

Οι βάσεις της τεχνολογίας των ΕΜ αναπτύχθηκαν αρχικά από πανεπιστήμιο της Οκινάουα στην Ιαπωνία. Σήμερα υπάρχουν παραγωγοί ΕΜ σε περίπου 100 χώρες. Στην Γερμανία εργάζεται κανείς εδώ και τουλάχιστο 10 χρόνια στην γεωργία με ΕΜ. Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις στην Γερμανία χρησιμοπιούν προϊόντα ΕΜ από ποικίλους παραγωγούς. Ιδιαιτέρως εντατικά επιχειρήσεις με βοοειδή, χοίρους, ή πουλερικά χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή για την διαχείριση οσμών και γενικότερη υγιεινή.  Η κρατική αρχή για την γεωργία διαπίστωσε μεταξύ άλλων, ότι κοπριά από επιχειρήσεις με ΕΜ δεν περιέχει αντιβιοτικά, ακόμα και όταν αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αντιβιωτικά. Αυτή η διαπίστωση εξηγεί την εμπειρία της πρακτικής, ότι ακόμα και σε σταύλους με πολύ χρήση αντιβιωτικών η κοπριά έχει ματαλλαχθεί τόσο πολύ, που δεν μυρίζει. Η ΕΜ-κοπριά, έχει περίου 1,5 φορές πεισσότερη αξία λίπανσης. Σε περίπτωση που είναι επιθυμητό, μπορεί κανείς να επισκεθυεί τέτοιες επιχειρήσεις, έπειτα από προηγούμενη έγκαιρη ειδοποίηση.

 

Ειδικές τεχνολογίες για την διαχείρηση λυμάτων

 

Έπειτα από μακροχρόνια ανάπτυξη και δοκιμές η τεχνολογία ΕΜ αποδείχτηκε ιδιαίτερα οικονομική λύση στη διαχείριση λυμάτων. Με αυτή την τεχνολογία αλλάζει κανείς την μικροβιακή βάση των τοιχών των αποχετεύσεων για μεγάλο διάστημα. Η μικροβιακή βάση των τοιχών των αποχετεύσεων έχει καθοριστική επίδραση στη μικροβιακή δομή των λυμάτων. Με την τεχνολογία ΕΜ, η οποία εδώ προτείνεται, πετυχαίνει κανείς την εδραίωση μιας δομής μικροβίων,η οποία ακόμα και με δυνατή βροχή μετά από ξηρασία εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα καθαρότητας. Αυτό είναι εφικτό, γιατί τα επιθυμητά μικρόβια της τεχνολογίας ΕΜ, εδραιώνονται στα μόρια νερού και επιζούν και σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Αυτή η ιδιότητα εξηγεί ακόμα, γιατί κανείς στην αρχή της διαχείρισης δουλεύει με σχετικά μεγάλες ποσότητες διαλύματος, οι οποίες μετά μειώνονται σταδιακά, χωρίς να επηρεάσουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Παραγωγή του μικροβιακού διαλύματος και η εφαρμογή του στις τοπικές συνθήκες

Κατά κανόνα χρειάζεται κανείς για αρχή της εφαρμογής, κάθε 10 κ.μ. λύματα, 1-1,5 λίτρο εφαρμοσμένο διάλυμα ΕΜ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής, μπορεί κανείς από τον τρίτο κιόλας μήνα να αρχίσει να μειώνει την δόση. Δεδομένου ότι δεν προκύπτουν ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, μειώνεται στην διάρκεια των επόμενων 2 ετών η ποσότητα του διαλύματος σε 0,5 λίτρα/10 κυβικά μέτρα λιμάτων. Η μείωση της δοσης εξαρτάται επίσης πολύ από το βαθμό χλωρίωσης του νερού της βρύσης. Η έντονη δόση χλωρίου δεν βοηθά την δημιουργία λιπάσματος.

 

Μείωση των οσμών και στο ίζημα των αντλιοστασίων

Παραπάνω αναφερθήκαμε στους λόγους ανάπτυξης ανεπιθύμητων οσμών. Αυτή η προβληματική είναι ιδιαιτέρως δυσχερής στα αντλιοστάσια, επειδη εκεί λιμνάζουν/στέκονται τα λύματα. Ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες αναπτύσονται τα κυριαρχώντα μικρόβια πολύ γρήγορα, ώστε τα στερά τους σώματα (Ammoniak, H2S και Mercaptan στα ανεπιθύμητα μικρόβια αλλά και τα στερεά στα επιθυμητά) να γίνονται πολύ αισθητά. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και στα λίπη οξείδωση με την κυριαρχία των ανεπιθύμητων μικροβίων, ή η δημιουργία μέσω της μείωσης των επιθυμητών μικροβίων. Μειωμένα λίπη στέκονται λιγότερο στα τοιχώματα, και έτσι μειώνονται οι εργασίες καθαρισμού.

 

Λοιπές Παρατηρήσεις

 

Η ποιότητα της λάσπης βελτιώνεται

Μέσω της διάσπασης οργανικών ενώσεων με τους μικροοργανισμούς μικραίνουν οι κόκκοι της λάσπης και αυξάνουν την επιφάνειά τους, έτσι μπορούν περισσότεροι μικροοργανισμοί να «κάθονται» πάνω στην λάσπη και να καθαρίζουν το νερό.
 

Η λάσπη μειώνεται
Το βασικό συστατικό της λάσπης είναι το νερό, το οποίο βρίσκεται στις οργανικές ενώσεις. Μέσω της διάσπασης αυτής της μακράς αλυσίδας μπορεί να αποδεσμευθεί περισσότερο νερό και η περιεκτικότητα της ξηράς ουσίας γίνεται μεγαλύτερη. Ακόμα, η σύνθεση της οργανικής ύλης βελτώνεται τόσο, ώστε συνολικά περιέχονται λιγότερες οργανικές συνδέσεις στην λάσπη και έτσι μειώνεται ο όγκος τους.
 
Μειώνονται οι τοξικές ουσίες

Τα βακτήρια που φωτοσυνθέτουν έχουν ακριβώς αυτή την εξειδίκευση, να απομακρύνουν τις δηλητηριώδεις ουσίες

 

Εμπλουτίζεται η λάσπη με οξυγόνο

Το H2S στην λάσπη μειώνεται αισθητά, και έτσι μειώνεται και η διαφυγή H2S από την λάσπη. Αυτό δεν σημαίνει μόνο, ότι μειώνονται οι οσμές, αλλά και ότι εμποδίζεται η δημιουργία επικίνδυνου θειϊκού οξέως – τα οποία επηρεάζουν το μπετό και τις σωλήνες. Έτσι εμποδίζεται η διαβρωση-οξειδωση. Μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης των ΕΜΒ στα λύματα, προστατεύονται όλα τα μεταλλικά στοιχεία, ακόμα και από άλλους παράγοντες/επιδράσεις.
 
Η εγκατάσταση κινδυνεύει από λιγότερα
Σε μεγάλες ποσότητες φρέσκου νερού, περιλαμβανομένου και του βρόχινου, που αναμειγνύεται με τα λύματα, συμβαίνει συχνά το φαινόμενο της καταβύθισης-κατακρημνισης, καθώς η εγκατάσταση δεν είναι σε θέση, να επεξεργαστεί τα λύματα σε αυτή τη διαλυμένη μορφή με επιτυχία. Επειδή οι μικροοργανισμοί δεν βρίσκουν πλέον τροφή, πεθαίνουν και οι πληθυσμοί «σέρνονται». Στην χειρότερη περίπτωση μαυρίζει η δεξαμενή αερισμού schwarz (σε λιγοστές περιπτώσεις). Διαφορετικά καταστρέφεται η απόδοση της εγκατάστασης και δεν μπορούν να τηρηθούν τα αναγκαία επίπεδα για μερικές ημέρες.

 

Οι μικροοργανισμοί eMB ζούν στις κοινότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε με λίγη τροφή και κοινή εργασία (ο οργανισμός Α τρώει ότι αφήνει ο οργανισμός Β κλπ) και έτσι μπορούν και επιβιώνουν. Αυτή η σταθερή κοινωνία χτίζεται επί μήνες και μπορεί δύσκολα να καταστραφεί. Ακόμα και αν για μια εβδομάδα παραλείψει κανείς να τους συμπληρώσει θα παραμείνουν οι ομάδες τους άθικτες κατά το μεγαλύτερο μέρος. Εγγυώνται επίσης στο βρόχινο νερό καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς είναι πιο δυνατοί από τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στην λάσπη. Ακόμα και μετά μπορούν να πετυχαίνουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς προβλήματα.

 

Περισσότερα γαι τα προιόντα της τεχνολογάις των ΕΜ  εδώ