• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Άρθρα και Νέα Τεχνολογία ΕΜ Κομποστοποίηση στέμφυλων με ΕΜ και ζεόλιθο

Κομποστοποίηση στέμφυλων με ΕΜ και ζεόλιθο

Κομποστοποίηση  στέμφυλων  με ΕΜ και ζεόλιθο

Τα στέμφυλα και τα υποπροϊόντα της απόσταξης μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό λίπασμα αν ζυμωθούν με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

Τα στέμφυλα και τα υποπροϊόντα της απόσταξης μπορούν να μετατραπούν σε ένα πλούσιο οργανικό λίπασμα αν ζυμωθούν με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

 Στα υλικά αυτά μπορούμε να προσθέσουμε  αν υπάρχουν και άλλα φυτικά υπολείμματα. Οι κοπριές των ζώων, τα άχυρα, το ξυρό γκαζόν μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλύτερο μείγμα compost. Όσο πιο πολλά υλικά χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερο compost  θα έχουμε.

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1-2 λίτρα EMA /m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%.( μεταξύ 1:10 και 1:100).  Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα πρέπει, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε προσθέτοντας περισσότερα στεγνά οργανικά, ψεκάζοντας παράλληλα εκ νέου τα νέα υλικά με  ΕΜΑ στις αναλογίες 1 λίτρο  EMA/m³.

Ταυτόχρονα διασκορπίζουμε 10-20 κιλά/m3 ζεόλιθο σε σκόνη. Μόλις ο σωρός αποκτήσει την ιδανική υγρασία περίπου. 35-40%,  τον σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση. Στην συνέχεια δεν θα πρέπει πλέον να ανακατέψουμε τα υλικά ή να τα αερίσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ο σωρός θα είναι έτοιμος  μετά από 6-8 εβδομάδες. Το χειμώνα (σε μεγάλους σωρούς), προκειμένου να ωριμάσει πλήρως το ΕΜ compost η ζύμωση διαρκεί 8-10 εβδομάδες.

 

Αν διαπιστώσουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία (στο κέντρο του σωρού) πλησιάζει να ξεπεράσει τους 65o C για να μην «σκοτώσουμε» τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ή όταν προσθέσουμε νέο υλικό θα πρέπει να  ανακατέψουμε  εκ νέου τα υλικά μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι αναγκαίο να ξανά ψεκάσουμε τα ήδη εμπλουτισμένα υλικά  μας με 0,1 λίτρο ΕΜΑ ανά m3 και 1 λίτρο  ΕΜΑ ανά m3 τα μη επεξεργασμένα υλικά, για να εξασφαλίσουμε την συνέχεια της ζύμωσης.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα σκορπίζεται στο έδαφος του αμπελώνα και ενσωματώνεται με ελαφριά φρέζα μαζί με τα αγριόχορτα που στο μεταξύ έχουν αναπτυχθεί. Αυτή η εργασία καλόν είναι να γίνει νωρίς την άνοιξη και να συνδυαστεί με το άλεσμα των κλαδευμάτων.