Ο Ζεόλιθος στην Υγεία!

Ο χρυσός της Υγείας!

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό με προικισμένες ιδιότητες από πλευράς χημειοσύνθεσης στοιχείων όσο και ικανότητας ιοντοανταλλαγής, δηλαδή ικανότητας να δεσμεύει άλλα στοιχεία και ακόμη ολόκληρες ενώσεις. Η δυνατότητα δέσμευσης ουσιών ανέρχεται έως τριάντα (30) τις εκατό του βάρους του. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει επειδή , είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένη ορυκτών στη φύση. Ακόμη είναι αρκετά σταθερό θερμικά έως τους 600o C. Η ιατρική χρήση του ζεόλιθου αφορά την κρυσταλλική μορφή του. Η δομική του μονάδα που είναι το πυριτίο είναι ηλεκτρικά ουδέτερη και με το δομικό αλουμίνιο παρουσιάζουν αρνητικό φορτίο σε όλη την κρυσταλλική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την δομή του είναι ότι είναι πορώδες και τα συνδεόμενα στοιχεία του δημιουργούν κενά μεταξύ τους ή αφήνουν κενά οπότε δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο ειδικοί πόροι σαν κλουβιά τα οποία εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η ιδιότητα της δέσμευσης άλλων μορίων αλλά και η χημική του σύνθεση μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί μαζί του έχουν προτείνει μια σειρά από ευεργετικές συμπεριφορές.

Περισσότερα...

Ζεόλιθος για Προσωπική Περιποίηση

Ζεόλιθος προϊόντα περιποίησης

Μάσκα Καθαρισμού Ενυδατική

Αυτά τα συστατικά είναι αρκετά για μία μάσκα.

 

1 κουταλάκι του γλυκού ενυδατική κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού νερού ή κρύο τσάι από βότανα
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα ορυκτών(ζεόλιθο σε μορφή πούδρας)

Βάλτε την ενυδατική κρέμα σε ένα μικρό μπολ ή κύπελλο, προσθέστε το νερό, και ανακατέψτε. Προσθέστε τον ζεόλιθο, ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Χρησιμοποιήστε το αμέσως.

Απλώστε τη κρέμα στο πρόσωπο και στο λαιμό. Αφήστε για 20-25 λεπτά ή έως ότου η μάσκα στεγνώσει.

Ξεπλύνετε καλά, πιο βολικά στο ντους.
Εναλλακτικά η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρέμα καθαρισμού. Απλώστε τη στην υγρή επιδερμίδα και κάντε απαλό μασάζ. Ξεπλύνετε καλά.

 Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος αυτά τα 20-25 λεπτά απορροφά από το πρόσωπό μας ή το σώμα μας τις ελεύθερες ρίζες, τις τοξίνες και όλα τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα του δέρματος. Με το ξέπλυμα στο τέλος απομακρύνονται όλα τα βλαβερά συστατικά αφού τα έχει δεσμεύσει ο ζεόλιθος χαρίζοντας φρεσκάδα και καθαρότητα στο δέρμα.

Μάσκα φρούτων

Ανακατέψτε 2 κουταλιές του γλυκού ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο με 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένα φρούτα.
Χρησιμοποιήστε αβοκάντο ή ροδάκινο για ξηρές επιδερμίδες, φράουλα για λιπαρές, μπανάνα για κανονικές και παπάγια για απολέπιση.
Απλώστε τη κρέμα στο πρόσωπο και στο λαιμό. Αφήστε για 20 λεπτά ή έως ότου η μάσκα στεγνώσει.

 

Scrub Απολέπισης

Αναμίξτε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού ζεόλιθο σε μορφή άμμου με 1 κουταλιά του γλυκού νερό (ή ενυδατική λοσιόν) και ανακατέψτε για να γίνει κρέμα.

Απλώστε τη κρέμα σε υγρό πρόσωπο κάνοντας ελαφρό μασάζ. Ξεπλύνετε καλά, πιο βολικά στο ντουζ.

Κούρα σώματος

Ρίξτε σε ένα μπολ 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζεόλιθο σε μορφή πούδρας. Ανακατεύοντας προσθέτετε σταδιακά λίγο νερό. Συνεχίστε να προσθέτετε μικρές ποσότητες νερού ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρώς υγρό αραιό μίγμα.

Το να βρείτε τη σωστή ποσότητα νερού θα είναι λίγο δύσκολο στην αρχή. Αν το μείγμα γίνει πολύ αραιό, πασπαλίστε λίγο πούδρα ακόμα, περιμένετε να αφομοιωθεί και μετά ανακατέψτε.
Η αραιή λάσπη θα πήξει ελαφρώς αν αφεθεί για μερικές ώρες χωρίς κάλυμμα. Αν δεν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε άμεσα φυλάξτε την σε ένα μπολ με καπάκι.
Χρησιμοποιήστε αραιή λάσπη για μάσκα σώματος. Απλώστε την με τα χέρια ή με μια βούρτσα και όταν στεγνώσει ξεπλυθείτε στο ντους.
Η μάσκα στα πόδια θα ανακουφίσει από το πρήξιμο και την αίσθηση των κουρασμένων ποδιών. Επίσης θα καταπολεμήσει τη μυκητίαση και τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές στα πόδια.
Η μάσκα στα χέρια θα ανακουφίσει από το πόνο της αρθρίτιδας.
Χρησιμοποιήστε στα γόνατα ή σε άλλους συνδέσμους για να ανακουφιστείτε από το πόνο.
Για την ανακούφιση από το πόνο χρησιμοποιείτε πηχτή λάσπη. Ξεπλύνετε την όταν στεγνώσει. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Μυκητίαση

Άτομα με πρόβλημα μυκητιάσεων στα πόδια συνδυάστε το καθάρισμα των παπουτσιών με την κρέμα που μπορείτε να δημιουργήσετε με τον φυσικό ζεόλιθο σε σκόνη για να καταπολεμήσετε τις μυκητιάσεις και τα βακτήρια στα πόδια σας.

Θεραπεία κατά της ακμής

Απλώστε αραιή λάσπη από ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή και ξεπλύνετε όταν στεγνώσει. Επαναλάβετε πρωί και βράδυ. Σε συγκεκριμένα σπυράκια μπορείτε να βάλετε πηχτή λάσπη και να την πλύνετε όταν στεγνώσει. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

 

Στοματικό διάλυμα, Θεραπεία ούλων, Πονόδοντος

Χρησιμοποιήστε ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο ως στοματικό διάλυμα (κάνοντας γαργάρες) μετά το φαγητό, το κάπνισμα, το πλύσιμο των δοντιών.
Για θεραπεία των ούλων απλώστε πηχτή λάσπη για καλύψετε πλήρως τα ούλα σας. Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας μετά από 15 λεπτά.
Καλύπτοντας ένα δόντι που πονάει θα σας ανακουφιστείτε από το πόνο.
Μην ανησυχείτε αν καταπιείτε το ζεόλιθο Κλινοπτιλόλιθο, δεν είναι επικίνδυνο.

Ζεόλιθος για Οικιακή Χρήση

Η χρήση του Ζεόλιθου στο Σπίτι

Φιλτράρισμα Οικιακού και Ανακυκλώσιμου Νερού

Ξεπλύνετε μερικές πέτρες ζεόλιθου διαμέτρου 1-3mm και τοποθετήστε τες σε μια κανάτα ή σε ένα μπουκάλι με νερό. Ο ζεόλιθος θα λειτουργήσει  ως φίλτρο δεσμεύοντας τοξίνες, βαριά μέταλλα και θα απομακρύνει δυσάρεστες οσμές και βακτήρια βελτιώνοντας την ποιότητα και τη γεύση του νερού.  Ξαναγεμίστε με νερό πολλές φορές με τις ίδιες πέτρες, οι οποίες  θα αλλάξετε όταν το νερό εμφανίσει πάλι δυσάρεστη οσμή και γεύση.

Περισσότερα...

Ο Ζεόλιθος στα Κατοικίδια

Μείωση οσμών στα κατοικίδια ζώα

ΧΡΗΣΗ: Αναμιγνύοντας 2-3 κουταλιές της σούπας ζεόλιθο σε σκόνη (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο ανάλογα το μέγεθος του κλουβιού) με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για το κατοικίδιό μας και ανακατεύοντας καλά μειώνουμε τις μυρωδιές από τα ούρα των κατοικίδιων λόγω της δέσμευσης της αμμωνίας που παράγεται από τα ούρα. Επίσης μειώνεται κατά πολύ και η υγρασία στην φωλιά του ζώου. Εναλλακτικά τοποθετούμε 1-2 εκατοστά ζεόλιθο σε σκόνη στον πάτο και σε όλη την επιφάνεια της φωλιάς και από πάνω σκεπάζουμε με άμμο ή ροκανίδι. Κάθε φορά που αλλάζουμε την άμμο ή τα ροκανίδια μας πετάμε και τον παλιό ζεόλιθο και προσθέτουμε νέο. Έτσι διατηρούμε ένα άοσμο και υγιεινό περιβάλλον στο κατοικίδιό μας.

Περισσότερα...

Ο Ζεόλιθος στον Βιολογικό Καθαρισμό Λυμάτων

Χρήση του Ζεόλιθου στον Βιολογικό Καθαρισμό Λυμάτων

Ο Ζεόλιθος εφαρμόζεται σε συστήματα ενεργού λάσπης γιατί προσελκύει σωματίδια και βαρέα μέταλλα. Ελαχιστοποιεί τις οσμές και βελτιώνει σημαντικά την λάσπη. Μειώνει τις απαιτήσεις για χρήση πολυμερών στην αφυδάτωση τις ιλύος και τις απαιτήσεις μεταλλικών αλάτων για την καθίζηση του φωσφόρου.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται στην επιφάνεια του ζεόλιθου και ανταγωνίζονται με άλλα βακτήρια για τη διαθέσιμη τροφή. Η λυματολάσπη που προκύπτει αφήνει καθαρό το διαυγές υγρό λόγω της ιδιότητας του ζεόλιθου να έλκει όλες τις βλαβερές ουσίες πάνω του. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα επεξεργασίας ιλύος αερόβια και αναερόβια, σε κλίνες ξήρανσης, στην πάχυνση ιλύος και στην αφυδάτωση της λυματολάσπης.

Περισσότερα...