Ο Ζεόλιθος στην καλλιέργεια της αμπέλου

Share

Η χρήση του Ζεόλιθου στο έδαφος του Αμπελιού

• Υποβοηθά την ανάπτυξη του αμπελιού.
• Αυξάνει την παραγωγή σταφυλιών κατά 48-66%.
• Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες γιατί δεν αποσυντίθεται.
• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη.
• Σε συνδυασμό με την λίπανση μπορεί να βοηθήσει στην συγκράτηση και στην σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους.

Αν το έδαφος του αμπελώνα μας δεν είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, η ποσότητα των 300-400 κιλών ζεόλιθου ανά στρέμμα (400 κλίματα/στρέμμα) θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να μεταφέρετε το κόστος σε περισσότερες χρονιές ,εφαρμόζοντας από 120-150 κιλά το στρέμμα.

Όσο πιο μικρή είναι η κοκκομετρία του ζεόλιθου (0,015mm ή 0,8mm) τόσο πιο αποτελεσματικός είναι, και χρειαζόμαστε λιγότερα κιλά. Στα αργιλώδη εδάφη πρέπει να ρίξουμε πιο χονδρό ζεόλιθο (από 1-3mm έως και 2,5-5mm). Επειδή ο ζεόλιθος δεν αποσυντίθεται, πρέπει πάντα να τον ενσωματώνουμε στο έδαφος 10-15 cm για να βρίσκει τα ριζίδια ώστε να προσφέρει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που έχει συγκρατήσει, καθώς και το άζωτο που προσλαμβάνει από την ατμόσφαιρα.
Η πιο πάνω ποσότητα των 300-400 κιλά είναι ικανή να βοηθήσει τον αμπελώνα για περισσότερα από 30 χρόνια. γιατί ο ζεόλιθος ως ορυκτό, δεν αποσυντίθεται όπως τα άλλα λιπάσματα. Δρα όλα αυτά τα χρόνια και "επαναφορτίζεται" με κάθε βροχή ή πότισμα, με κάθε χλωρή, φυσική ή χημική λίπανση που κάνουμε και συνεχώς ρουφάει από την ατμόσφαιρα το άζωτο και το δίνει στα φυτά μας.

Το Zeo.Bas: Είναι μείγμα ζεόλιθου και Diabas. Είναι πλουσιότερο τουλάχιστον κατά 50% σε διοξείδιο του πυριτίου (SIO2), σε σχέση με το ζεόλιθο και το Diabas χωριστά. Περιέχει 20% Ζεόλιθο.
• Καλύπτει 10πλάσια επιφάνεια σε σχέση με τα αντίστοιχα πετρώματα σε πούδρα.
• Έχει άριστη μυκητολογική εντομοαπωθητική και ωοκτόνο δράση.
• Εξαιρετική λεπτότητα που επιτρέπει κάλυψη 400 m2/g
• Βελτιώνει τη γεύση των φρούτων και μεγαλώνει τη διάρκεια ζωής τους.

Η χρήση του ζεόλιθου στους ψεκασμούς

Ο Ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιείται στη Βιολογική αλλά και στη συμβατική γεωργία. Συνδιάζεται με όλα τα βιολογικά σκευάσματα μυκητοκτώνων και βακτηριοκτόνων. Σε ένα τόνο νερό τα 6-8 κιλά πούδρα ζεόλιθου δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Αν οι συνθήκες ευνοούν τις ασθένειες, μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα από 15 έως και 20 κιλά ανά τόνο νερού. Ο ζεόλιθος από μόνος του μπορεί να δράσει ως μυκητοκτώνο και βακτηριοκτόνο.
Στη βιολογική καλλιέργεια σε ένα τόνο νερό μπορούμε να ρίξουμε 2 κιλά θειάφι και 6-8 κιλά πούδρα ζεόλιθου. Στη βιοκαλλιέργεια, ανάλλαγα με το μικροκλίμα της περιοχής (υγρό ή ξηρό), οι διαφυλλικές επεμβάσεις με 6-8 κιλά πούδρα ζεόλιθο και 1-2 κιλά θειάφι ανά τόνο νερού κάθε 7-10 μέρες είναι αρκετές. Σημασία έχει η πυκνότητα του μίγματος και όχι τα στρέμματα που θα καλύψετε. Τα στρέμματα εξαρτώνται από την ανάπτυξη των φυτών μας. Την Άνοιξη με ένα τόνο νερού ραντίζουμε 40-45 στρέμματα περίπου, ενώ τον Ιούνιο, που η βλάστηση είναι μεγαλύτερη, με το ίδιο νερό, ραντίζουμε μόνο 15-20 στρέμματα.
Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστούμε
Λίγο πριν πέσουν τα φύλλα να γίνει ψεκασμός με 1% Ζεόλιθο 1% Οπαλίτη, 1% Δολομίτη και 1%0 ιχνοστοιχεία.
Η ίδια συνταγή αμέσως μετά το κλάδεμα με 1,5% Ζεόλιθο 1,5% Οπαλίτη, 1,5% Δολομίτης και 1,5%0 ιχνοστοιχεία.
Και στις δυο πιο πάνω εφαρμογές μπορείτε να εφαρμόσετε και 2% Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς.
Με την χρήση του ζεόλιθου Diabas ή Zeo.bas σε συνδυασμό με 2% Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς, θα έχετε εκτός από μυκητολογική και βακτηριακή δράση και καλύτερη δυαφυλική λίπανση.
Ο καταλληλότεροι ζεόλιθοι για ψεκασμό την αμπελουργία είναι ο Αυστριακός ζεόλιθος με την ονομασία Diabas και ο Zeo.Bas.

Το Diabas: Πρόκειται για ασβεστόλιθο από τα βουνά του Τιρόλου (Αυστρία), που έχει κονιορτοποιηθεί και εμπλουτιστεί με Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ) κυρίως με βακτήρια γαλακτικού οξέος και έχει ενεργό επιφάνεια 7.000 m2/kg.
Έχει λιγότερο πυρίτιο αλλά πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. ( Το Μαγνήσιο (MgO) πάνω από 6% και ο Σίδηρος (Fe2O3) πάνω από 12,67%, προωθούν το έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων και αποτρέπουν τις χλωρώσεις (χλόμιασμα ή κιτρίνισμα των φύλλων). Σε αυτά προστίθενται χαλκός, μολυβδαίνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, φώσφορος, θείο και βόριο τα οποία περιέχονται σε ισορροπημένες ποσότητες).

Η χημική ανάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Innsbruck, έδωσε τις ακόλουθες τιμές για τον ζεόλιθο (Diabas):

Πυρίτιο

SiO2

46,63%

 

Χαλκός

Cu

14:30 mg / kg

Τιτάνιο

TiO2

3,26%

 

Μαγγάνιο

Mn

1050 mg / kg

Φώσφορος

P2O5

0,49%

 

Σίδερο

Fe

53'000 0,00 mg / kg

Κάλιο

K2O

0,92%

 

Ψευδάργυρος

Zn

80,00 mg / kg

Ασβέστιο

CaO

7.32%

 

Νικέλιο

Ni

105,4 mg / kg

Μαγνήσιο

MgO

6,46%

 

Κοβάλτιο

Συνεργασία

5,96 mg / kg

Νάτριο

Na2O

3.53%

 

Μολυβδαίνιο

Δευτ.

2:06 mg / kg

Αλουμίνα

AI2O3

13:41%

 

Βόριο

B

0,70 mg / kg 

 

 

 

 

Προτεινόμενα προϊόντα

Ζεόλιθος 0,015mm για ψεκασμό
Ζεόλιθος 0,8mm για έδαφος (κανονικό και αμμώδες)
Ζεόλιθος 1-3mm για έδαφος (για αργιλώδες)
Ζεόλιθος Zeo.Bas για έδαφος (κανονικό και αμμώδες)
Ζεόλιθος Diabas 0,045mm για ψεκασμό
Ζεόλιθος Zeo.Bas 0,020mm για ψεκασμό