Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (ίσκα, ευτυπίωση, φόμοψη), συνιστάται εκτός από τη λήψη βασικών προληπτικών πρακτικών, να επικαλύπτονται οι τομές με ειδικό μίγμα ΕΜ κεραμικής πάστας.
Οι μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το ξύλο του αμπελιού (ίσκα, ευτυπίωση, φόμοψη), αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας.
Οι παθογόνοι μύκητες είναι κατά κύριο λόγο παράσιτα πληγών και η μετάδοσή τους σχετίζεται άμεσα με το χειμερινό κλάδεμα και τις καιρικές συνθήκες.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, συνιστάται εκτός από τη λήψη βασικών προληπτικών πρακτικών, να επικαλύπτονται οι τομές με ειδικό μίγμα ΕΜ κεραμικής πάστας.
Μέθοδοι που αποτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων:
Μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με το πιο κάτω σκεύασμα:
Δοσολογία για 1 στρέμμα:
3 λίτρα EMΑctive
2 κιλά ζεόλιθος πούδρα 0,05mm
1 κιλό ΕΜ κεραμική σκόνη
60-100 λίτρα νερού
Εφαρμογή:
Αμέσως μετά τον ψεκασμό φροντίζουμε με έναν καλλιεργητή να ενσωματώνουμε 4-5 εκατοστά τα αγριόχορτα στο έδαφος. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνεται το βράδυ ή το πρωί (όχι με έντονο ηλιακό φως). Επιδιώξτε να συνδυάσετε τον καταστροφέα με τον ταυτόχρονο ψεκασμό των κομμένων χόρτων. Κάθε φορά που θα κόβουμε τα αγριόχορτα του χωραφιού με καταστροφέα, να επαναλαμβάνεται ο παραπάνω ψεκασμός, με την προϋπόθεση να υπάρχει στο έδαφος αρκετή υγρασία.
Τα φυτικά υπολείμματα αλλά και η χλωρή λίπανση, προσφέρουν στο έδαφος οργανική μάζα υψηλής ποιότητας. Ο ψεκασμός των υπολειμμάτων αυτών με Ενεργούς Μικροοργανισμούς (EMΑctive) πριν την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με έναν καλλιεργητή, προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε χούμο (compost), καταστέλλει τους υφιστάμενους επιζήμιους μύκητες του εδάφους (μυκοτοξίνες διαμορφωτές) και συντομεύει το σχηματισμό του compost.
Περισσότερα για την EM-Ceramic κόλλα εδώ
Περισσότερα για τον ζεόλιθο και τα προϊόντα της τεχνολογίας των ΕΜ εδώ
Προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά το κλάδεμα:
1. Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατό πιο καθυστερημένα (αργά το Χειμώνα ή νωρίς την Άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου. 2. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς αλλοιώσεις. 3. Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη, να απομακρύνονται άμεσα και να καίγονται.
5. Απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος.
Κατασκευή ιστοσελίδας WEB-INFOX & KENTRODIAFIMISIS © 2005-2024