• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Γεωργία Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ στη καλλιέργεια της ΕΛΙΑΣ

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ στη καλλιέργεια της ΕΛΙΑΣ

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ στη καλλιέργεια της ΕΛΙΑΣ
Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ στη καλλιέργεια της ΕΛΙΑΣ

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ στη καλλιέργεια της ΕΛΙΑΣ

Ο Ζεόλιθος από μόνος του ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ, αλλά ένα καταπληκτικό ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ορυκτό το οποίο βοηθά τα φυτά να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που βρίσκονται στο έδαφος.

Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.

- Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες για 20 και πλέον χρόνια.
- Αυξάνεται η ικανότητα συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη.
- Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, και τα αποδίδει σταδιακά στο ριζικό σύστημα των φυτών, μειώνοντας έτσι τη χρήση των λιπασμάτων.
- Εμπλουτίζει το έδαφος με κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο (στοιχεία τα οποία διαθέτει).
- Μειώνει την οξύτητα του εδάφους, ιδιότητα ιδιαίτερα σημαντική για τα εδάφη της περιοχής μας. - Αερίζει το έδαφος στα βαριά εδάφη.
- Απορροφά τα περισσεύματα του νερού και προλαμβάνει τις σηψιρριζίες.
- Μειώνει τα σκαμπανεβάσματα της παραγωγής από τη μια χρονιά στην άλλη.

 

Ψεκασμοί στο φύλλωμα:
Το φύλλωμα, τα κλαδιά και τον κορμό των ελαιόδεντρων, μπορούμε να τα ψεκάσουμε με ζεόλιθο πούδρα 0,05mm. Μελέτες έδειξαν ότι οι σκονισμένες ελιές δέχτηκαν λιγότερες επιθέσεις από τον δάκο και τη μαργαρόνια που μαστίζουν τους ελαιοπαραγωγούς. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο, αλλά και ο καρπός παραμένει φαγώσιμος.

Ο ψεκασμός με ζεόλιθο προσφέρει στο δένδρο ένα λεπτό και λευκό φίλτρο προστασίας που το:
• Προστατεύει από τα εγκαύματα των ηλιακών αχτίνων, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές
• Μειώνει το θερμοκρασιακό στρες των δένδρων
• Προστατεύει από έντομα, δάκο, ακάρεα, μύκητες και βακτήρια
• Προστατεύει από το κυκλοκόνιο.
• Αυξάνει το βάρος και την ποιότητα της ελιάς
• Προλαμβάνει ζημιές από παγετούς
• Βελτιώνει τη φωτοσύνθεση και τη ζωηρότητα της βλάστησης
• Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα καταλήγει στο έδαφος, αυξάνοντας της γονιμότητά του.

 

Συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των ΕΜ (EffectiveMicroorganisms) επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της ίσκας.

Για προστασία από το δάκο χρειάζονται 1-2 εφαρμογές την περίοδο αύξησης του καρπού.

 

Χρήση και δοσολογία εφαρμογής.

Έδαφος: Για ένα στρέμμα ελιές με 25 περίπου μεγάλα δέντρα, χρειάζονται 200 κιλά ζεόλιθο. Για μεγαλύτερη απόδοση απαιτούνται 6-8 κιλά τοπικά ανά δέντρο για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια. Μετά την εφαρμογή των τριών χρόνων για συμβατικές καλλιέργειες, δεν θα χρειαστεί να ξαναπροσθέσετε για 15-20 χρόνια, ενώ κάθε χρόνο θα εισπράττετε την ωφέλεια του. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μεταφορά του κόστους σε περισσότερες χρονιές. Ψεκασμοί: Το φύλλωμα, τα κλαδιά και ο κορμό των ελαιόδεντρων, μπορούν να ψεκαστούν με ζεόλιθο πούδρα κοκκομετρίας 0,05mm σε αναλογία 2% (500 λίτρα νερό 10 κιλά ζεόλιθο πούδρα).

Κατά τον ψεκασμό θα πρέπει κατά διαστήματα να κάνουμε ανάδευση του νερού, γιατί ο ζεόλιθος ως ορυκτό κατακάθεται.

Εφαρμογές του ζεόλιθου.

ΣΕ ΑΜΜΩΔΗ ΕΔΑΦΗ Για φύτευση νέων δέντρων σε αμμώδη εδάφη με χαμηλή ικανότητα απορρόφησης:
Στην σκαμμένη τρύπα ρίξτε 500 gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0,8mm και αναμίξτε ελαφρά με το χώμα. Τοποθετήστε μετά το δεντράκι. Στη συνέχεια καλύψτε όλη την τρύπα με χώμα που έχετε αναμείξει άλλα 500gr ζεόλιθο. Ποτίστε το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο. Για μεγαλύτερα δέντρα σε αμμώδη εδάφη με χαμηλή ικανότητα απορρόφησης: Σκάψτε γύρω-γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίξτε 6-8 kg ζεόλιθο κοκκομετρίας 0,8mm ή 1-3mm ( 200 Kg/στρέμμα για 25 δέντρα το στρέμμα). Έπειτα καλύψτε την τρύπα με χώμα και ποτίστε με άφθονο νερό.    Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

 

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΡΓΙΛΩΔΗ ΕΔΑΦΗ Για φύτευση νέων δέντρων σε κανονικό και αργιλώδες έδαφος:
Στην σκαμμένη τρύπα ρίξτε 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 1-3mm και αναμίξτε με χώμα. Τοποθετήστε μετά το δεντράκι. Καλύψτε μετά όλη την τρύπα με χώμα και προσθέσετε άλλα 500gr ζεόλιθο. Ποτίστε το δεντράκι με άφθονο νερό.

Για μεγαλύτερα δέντρα σε αργιλώδες έδαφος: Σκάψτε γύρω-γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίξτε 6-8 kg ζεόλιθο κοκκομετρίας 1-3 mm. Έπειτα καλύψτε την τρύπα με χώμα και ποτίστε με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο
Αν εφαρμόζετε ζεόλιθο με μικρό κόκκο, κάντε την εφαρμογή σε ημέρες που δεν φυσά αέρας και φορέστε μια μάσκα προσώπου. Μπορείτε να συνδυάσετε την εφαρμογή του ζεόλιθου και με άλλα λιπάσματα.

 

O  ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ο ζεόλιθος και οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στήν ελαιοκαλλιέργεια

 

Ο ζεόλιθος συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στην ελαιοκαλλιέργεια,

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (Effective Microorganisms), αναζωογονούν τους μικροοργανισμούς του εδάφους και παράγουν οργανικό λίπασμα (Bokashi).

Η ύπαρξη ωφέλιμων ζυμογόνων μικροοργανισμών και οργανικής ύλης, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς εδάφους, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα της ίσκας.

 

Ο πρώτος ψεκασμός συνιστάται να γίνετε με ζεόλιθο πούδρα και Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕMA) αμέσως μετά την συγκομιδή.

Με την εφαρμογή αυτή, αποτρέπουμε την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και μυκήτων που διαχειμάζουν στις ρωγμές των κορμών, αποτρέπουμε την οξείδωση των κορμών, εξαλείφουμε την δημιουργία της ίσκας, και περιορίζουμε την δημιουργία εκζεμάτων στα κλαδιά.

                Περισσότερα για τον τρόπο εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής εδώ

                 Γνωρίστε τα προόντα της τεχνολογάι των ΕΜ εδώ