Η τεχνολογία των ΕΜ έχει την ικανότητα να διασπά και να αποδομεί τα σύνθετα χημικά. Αν η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιούνταν κατάλληλα, τότε θα ήταν δυνατό να απαλλαχτεί το περιβάλλον από τα χημικά λιπάσματα και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες αποτελούν έναν
Η τεχνολογία των ΕΜ έχει την ικανότητα να διασπά και να αποδομεί τα σύνθετα χημικά. Αν η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιούνταν κατάλληλα, τότε θα ήταν δυνατό να απαλλαχτεί το περιβάλλον από τα χημικά λιπάσματα και άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες αποτελούν έναν σοβαρό παράγοντα μόλυνσης. Η Ιαπωνία για παράδειγμα, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για την περιβαλλοντική μόλυνση που έχουν προκαλέσει στις γειτονικές εκτάσεις τα αγροχημικά που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα γκολφ. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από διάστημα ενός μήνα εφαρμογής των ΕΜ, τα υπολείμματα αυτών των ουσιών σχεδόν μηδενίζονται.
Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα από 80 είδη μικροοργανισμών που διαθέτουν την ικανότητα να διασπούν και να εξαφανίζουν τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα. Εκείνο που δε γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι ο τρόπος και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το επιτυγχάνουν. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ έδειξε καθαρά ότι, μετά από ένα χρόνο εφαρμογών των ΕΜ, οι τιμές των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων, σε έδαφος στο οποίο έχει προηγηθεί παρατεταμένη χρήση τους, μπορούν να μειωθούν κάτω από τα αποδεκτά κριτήρια ασφαλείας.
Επί πλέον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα φυτοφάρμακα και τα χημικά λιπάσματα αποτελούν στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά ισχυρά οξειδωτικά, γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο εύκολα μπορεί να προκληθεί η διάσπαση και η αποδόμησή τους, όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες παράγονται μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, πράγμα που συμβαίνει εκεί που χρησιμοποιούνται οι ΕΜ. Ενδέχεται βέβαια να σκεφτούν κάποιοι ότι επειδή η τεχνολογία των ΕΜ βασίζεται σε ένα συνδυασμό μικροοργανισμών, δεν μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να αποδομεί τα αγροτοχημικά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από τη σωστή δοσολογία του διαλύματος ΕΜ σε σχέση με το ποσοστό των χημικών που υπάρχουν στο χώρο εφαρμογής. Έχει αποδειχτεί ότι η διαδικασία αποδόμησης δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το ένα έτος.
Πηγή: Πράσινη Πολιτική Αύγουστος 2010
Κατασκευή ιστοσελίδας WEB-INFOX & KENTRODIAFIMISIS © 2005-2024