• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
  • 2761092556 - 6972929124
  • info@zeolithos.gr
Αρχική Ζεόλιθος Ο ζεόλιθος στην γεωργία

Ο ζεόλιθος στην γεωργία

Ο ζεόλιθος στην γεωργία
Η χρήση του Ζεόλιθου στην Γεωργία

Η χρήση του Ζεόλιθου στην Γεωργία

Ο Ζεόλιθος στη Γεωργία

Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται με ενσωμάτωση στο έδαφος σε ποσότητες από 100 μέχρι 500 κιλά το στρέμμα ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και την κοκκομετρική του σύσταση (λεπτότητα υλικού). Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο μικρότερη ποσότητα απαιτείται. Σε βαριά εδάφη, προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή 1-3 mm, ενώ σε ελαφρά προτιμάται αυτός σε μορφή 0,8mm ή σκόνης 0,15mm  και  με πότισμα ή ψεκασμό 0,05mm. Για να γίνει αισθητή η συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής χρειάζεται ενσωμάτωση στο έδαφος ποσότητας 400-500 κιλών ανά στρέμμα.

 

Η ωφέλιμη δράση του είναι μακροχρόνια (ο ζεόλιθος δεν αποσαρθρώνεται όπως άλλα υλικά) και για τα επόμενα  20 - 30 χρόνια δεν χρειάζεται ανανέωση.

 

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα εφαρμόστε τη συνολική ποσότητα σε μια χρονιά για να έχετε άμεσα το όφελος της δράσης του. Μπορείτε ωστόσο το κόστος να το μεταφέρετε σε περισσότερες χρονιές Τα οφέλη από την χρήση του:
• Είναι 100% φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία.

• Η ευεργετική του επίδραση είναι μόνιμη αφού δεν αποικοδομείται όπως άλλα βελτιωτικά του εδάφους.

• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης των θρεπτικών στοιχείων (η εναλλακτική του ικανότητα είναι διπλάσια από αυτή του μπεντονίτη).

• Σε συνδυασμό με τη λίπανση μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες και επομένως εφοδιασμό των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.

• Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού και την ομοιόμορφη διανομή του στο έδαφος, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη (ο ζεόλιθος συγκροτεί νερό σε ποσότητα ίση με το 42-50% του βάρους του το οποίο αποδίδει στα φυτά σταδιακά). Ουσιαστικά δημιουργούμε μικροσκοπικές αποθήκες νερού διάσπαρτα σε όλο το χωράφι που με κάθε βροχή ξαναγεμίζουν για να διαθέσουν το νερό στα φυτά στην περίοδο της ξηρασίας,

• Μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων λόγω αεριοποίησης (απώλειες αζώτου με τη μορφή αμμωνίας) ή υδατομεταφοράς (νιτρώδη και νιτρικά) και συνεπώς συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 20-25%. Συνεπώς συνίσταται η προσθήκη του κατά την κομποστοποίηση των φυτικών υλικών και της ζωικής κοπριάς ξεκινώντας από τα δάπεδα των στάβλων.

• Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. • Αυξάνει τη διαθεσιμότητα φωσφόρου και καλίου, απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις, προωθεί την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων.

• Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους (ανεβάζει το pH) και συνεπώς δεν χρειάζεται η προσθήκη άλλων υλικών.

• Έχει χαμηλό κόστος εφαρμογής και προσφέρει μεγαλύτερη παραγωγή και ομοιομορφία των καρπών.

• Ως άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω, εξολοθρεύει τα παθογόνα, και τους σπόρους των ζιζανίων. Αυξάνει την παραγωγή, βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και αυξάνει το χρόνο παραμονής στο ράφι στα σημεία πώλησης.

• Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών έδωσε αύξησε την παραγωγή κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.

• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα των υδροπονικών καλλιεργειών, στα λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη δίνοντας υψηλή παραγωγής και ποιότητα.

• Συνδυάζεται άριστα με τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς ενδυναμώνοντας τη δράση τους.

• Ενισχύει την αντοχή σε ασθένειες και εχθρούς (ωίδιο-αφίδες-κυκλοκόνιο).
• Προστατεύει τα φυτά από το στρες σε αντίξοες συνθήκες.

• Συμβάλλει στην αντοχή των φυτών στην αλατότητα και στα τοξικά επίπεδα Μn, Fe, και Ρ. Στην υδροπονική καλλιέργεια αυξάνει τις αποδόσεις δημιουργώντας πλουσιότερο και υγιέστερο ριζικό σύστημα.

• Με την χρήση του ζεόλιθου ευνοούνται ιδιαίτερα οι καλλιέργειες του αμπελιού, της ελιάς, της ροδακινιάς, βερικοκιάς, των εσπεριδοειδών, ντομάτας, πατάτας, αγγουριού, πιπεριάς, και λοιπών λαχανικών.


Πώς χρησιμοποιείται στην Γεωργία:

Βασικά η ποσότητα και η κοκκομετρία που θα χρησιμοποιήσουμε, εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους, δηλ. πόση άμμο, άργιλο και οργανική ουσία έχει το χωράφι μας.
Ο ζεόλιθος σκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια του χωραφιού και ενσωματώνεται με φρέζα για να πάει σε όλη τη μάζα του εδάφους. Οι ποσότητες εφαρμογής ποικίλουν από 100-500 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με την κοκκομετρία του ζεόλιθου. Όσο πιο λεπτόκοκκος είναι ο ζεόλιθος, τόσο λιγότερη ποσότητα χρειάζεται το έδαφος. Σε αργιλώδη εδάφη, συνιστάται η χρήση χοντρόκοκκου υλικού. Σε πολυετείς καλλιέργειες είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί πριν από τη φύτευση των καλλιεργειών. Αν εφαρμόζετε ζεόλιθο με μικρό κόκκο, κάντε την εφαρμογή σε ημέρες που δεν φυσά αέρας και φορέστε μάσκα προσώπου. Μπορείτε να συνδυάσετε την εφαρμογή του ζεόλιθου και με άλλα λιπάσματα.

Η χρήση του ζεόλιθου - σκόνη στους ψεκασμούς:

Ανακατεύουμε 2% του βάρους του νερού σε ζεόλιθο. Δηλαδή σε 1 τόνο νερό προσθέτουμε 20 κιλά ζεόλιθο.
Έπειτα μπορούμε είτε να ποτίσουμε είτε να ψεκάσουμε το φυτό/δένδρο με αυτό το μίγμα.
Ιδανικό για ψέκασμα, πότισμα και για προσθήκη σε αμμώδη εδάφη.
Ο ψεκασμός με ζεόλιθο μπορεί να προστατεύσει τα φυτά και τα δέντρα από:

  • Κάμπιες
  • Μελίγκρα
  • Ακάρεα
  • Τετράνυχο
  • Περονόσπορο
  • Ωίδιο
  • Μαρσόνια
  • Βοτρύτιδα
     

ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Αναφορές/Πηγές

• Φιλιππίδης Α. και Καντηράνης, Ν. (2005). Βιομηχανικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές και περιβαλλοντικές χρήσεις των φυσικών ζεόλιθων της Θράκης. Δελτίο Ελλ. Γεωλογικής Εταιρίας, 37, 90-101.
• Δρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας – Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ  ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί στις καλλιέργειες

Ο ζεόλιθος συνδυάζεται άριστα με την τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στίς καλλιέργειες.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (Effective Microorganisms), αναζωογονούν τους μικροοργανισμούς του εδάφους και παράγουν οργανικό λίπασμα (Bokashi).

Η ύπαρξη ωφέλιμων ζυμογόνων μικροοργανισμών και οργανικής ύλης, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς εδάφους, επιτυγχάνοντας τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών.

Σήμερα οι ΕΜ χρησιμοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων αντίστοιχων προϊόντων.

 

Τα αποτελέσματα των Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) στην γεωργία

 

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ΕΜ δημιουργείται ένα υγιές περιβάλλον στο οποίο οι μικροοργανισμοί παίζουν θετικό ρόλο, όσον αφορά την ανάπτυξη των φυτών, την ποιότητα και την ευφορία του εδάφους.

Στο έδαφος κυριαρχούν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί οι οποίοι αναστέλλουν τις ασθένειες και συμβάλουν στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Οι ΕΜ αντικαθιστούν τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, δίνουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Πρόκειται για προϊόν εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βιολογική Γεωργία.

Η τεχνολογία των ΕΜ, δρα πρωτίστως προληπτικά, αλλά και αναζωογονητικά , και επιτυγχάνει την εξυγίανση και τον εμπλουτισμό του εδάφους, συμβάλλοντας σε μια υγιής, βιώσιμη και σταθερά ποιοτική καλλιέργεια.

Η ύπαρξη ωφέλιμων ζυμογόνων μικροοργανισμών και οργανικής ύλης, αποτελούν τα πιο βασικά στοιχεία για την δημιουργία ενός εύφορου, γόνιμου και υγιούς εδάφους.

 

Με την χρήση των ΕΜ Αυξάνεται η σοδειά, ενώ μειώνεται το λειτουργικό κόστος, διότι:

Προωθείται η υγεία και η γονιμότητα του εδάφους.
Συντομεύεται η ανάπτυξη του χούμου (compost).
Αναζωογονείται η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους - αναπτύσσονται πολλοί γαιοσκώληκες.
Βελτιώνονται τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους με την συγκράτηση της υγρασίας .
Προσφέρει ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας της γης (με EM η γη είναι κατά 3 έως 4 ° C θερμότερη). Την άνοιξη η βλάστηση αρχίζει νωρίτερα.
Αναπτύσσεται η ρίζα με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη αντίσταση τα φυτά.
Μειώνεται το κόστος των λιπασμάτων χάρης στα άμεσα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά.

 

Έχουμε καλύτερη ποιότητα καρπών διότι:

Έχουν καλύτερη εμφάνιση και ζωντανό χρώμα.
Χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους γεύση.
Ωριμάζουν πιο ομοιόμορφα και έχουν ένα ομοιόμορφο μέγεθος.
Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές και βιοενεργές ουσίες, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.
Υπάρχουν λιγότερες απώλειες στη σοδειά της καλλιέργειας.
Η συγκομιδή μπορεί να αποθηκευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

Περιεχομενα   εφαρμογων: 

 

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  (χλωρή λίπανση)

 

Η επιτυχία στην καλλιέργεια των κηπευτικών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την γονιμότητα του εδάφους.

Τα φυτικά υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας ή η χλωρή λίπανση, προσφέρει στο έδαφος οργανική μάζα υψηλής ποιότητας. Ο ψεκασμός των υπολειμμάτων αυτών με EMActive, πριν την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με έναν καλλιεργητή, προωθεί σε μεγάλο βαθμό με μεγαλύτερη ευκολία τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε χούμο (compost) και προλαμβάνει το σχηματισμό της σήψης στο έδαφος.


Δόση ανά εκτάριο.:
60 λίτρα EM-Active

2-3 Kg EM κεραμική σκόνη

10-20 kg ζεόλιθο πούδρα 0,05mm

1.000 λίτρα νερό

Εφαρμογή:
Αν τα υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας είναι αρκετά, εφαρμόζουμε αρχικά ένα καταστροφέα. Ανάλογα την υγρασία που έχουν τα φυτικά υπολείμματα, μετά από 1 έως 3 ημέρες τα ψεκάζουμε με τα πιο πάνω υλικά ή με EM-Active και αμέσως τα ενσωματώνουμε στο έδαφος. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει το βράδυ ή το πρωί (όχι σε έντονο ηλιακό φως).

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ BOKASHI (COMPOST) ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων βιογενών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών. (ακολουθούν οδηγίες παρασκευής του)

Ο ψεκασμός της οργανικής ουσίας και του Bokashi με EMActive δημιουργεί πιο σύντομα ένα σταθερό περιβάλλον και προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη μετατροπή των οργανικών ουσιών σε θρεπτικά στοιχεία, και αποτρέπει τις διαδικασίες αποσύνθεσης στο έδαφος.

1ο   ΒHΜΑ - ΛIΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

10-20 ton Bokashi, ανάλογα με το διαθέσιμο υλικό.

1,5-2 ton ορυκτή σκόνη πυριτίου ζεόλιθο ( διαμέτρου 0,8mm για αμμώδες έδαφος και 1-3mm για αργιλώδες έδαφος).

Για πιο άμεσα αποτελέσματα μπορούμε να εφαρμόσουμε ανά στρέμμα μέχρι και 500 kg ζεόλιθο ή 300 Kg αν η εφαρμογή του γίνει γραμμικά. Ο ζεόλιθος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για περισσότερο από 10 χρόνια αν δεν γίνεται βαθιά άροση του εδάφους.

Εφαρμογή:

Εφαρμόστε τον ζεόλιθο και το ιδιοκατασκευασμένο Bokashi σε όλη την επιφάνεια του εδάφους ή γραμμικά και ακολουθείστε το 2ο βήμα.

2ο  ΒHΜΑ - ΠOΤΙΣΜΑ ΛIΠΑΝΣΗ

Δόση ανά εκτάριο.:

60 λίτρα EM Active

5 κιλά EM-κεραμική σκόνη (Ceramic Powder)

300-500 λίτρα νερού ( περισσότερο νερό αν το έδαφος δεν είναι υγρό)

Εφαρμογή:

Αναμίξτε την ΕΜ-κεραμική σκόνη με μια μικρή ποσότητα του ΕΜ-Active μέχρις ότου το μίγμα γίνει λείο χωρίς σβώλους. Τέλος, στην υπόλοιπη ποσότητα νερού προσθέτοντας και το υπόλοιπο ΕΜ-Active, και με έναν νεφελοποιητή εξοπλισμένο με αναδευτήρα σε κίνηση ψεκάζουμε.

Άλλη εναλλακτική λύση: Tο ΕΜ-Active (ελαφρώς αραιωμένο με νερό) και την ΕΜ κεραμική σκόνη μπορούμε να προσθέσουμε στο Bokashi (κομπόστ ΕΜ) ήδη στην πρώτη πράξη, αποφεύγοντας έτσι τη δεύτερη πράξη.

Χρόνος και συχνότητα:

Ανάλογα με την αμειψισπορά, 1 έως 2 φορές το χρόνο μετά τη συγκομιδή ή πριν τη σπορά (σπορά το φθινόπωρο και το καλοκαίρι).Και τα δύο βήματα πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν την σπορά ή φύτευση, προκειμένου να εξουδετερωθεί η τιμή του pH.

Η χρήση Bokashi και ψεκασμού με ΕΜ διεγείρει τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων του εδάφους. Τα φυτά της εδαφοκάλυψης μπορεί στη συνέχεια να υποβληθούν σε μηχανική επεξεργασία (με καλλιεργητή ή τσουγκράνες) ώστε η παρουσία των ζιζανίων να είναι χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της βλάστησης.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ αυξάνουν την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Οι εφαρμογές του ΕΜ Active τα δυο πρώτα χρόνια θα πρέπει να είναι πιο συχνές προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πληθυσμός των ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος. Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ μειώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν Όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία

Τα εδάφη που έχουν υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με συμβατικά συνθετικά λιπάσματα θα απαιτήσουν πολύ λιγότερες εφαρμογές με EM, απ ότι εδάφη με χαμηλή οργανική ύλη και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά λιπάσματα και έχουν σκοτώσει τον μικροβιακό πληθυσμό στο έδαφος.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΦΥΤΩΝ 

Δοσολογία και εφαρμογή:

Στην φύτευση νεαρών φυτών, προκειμένου να ενισχύσουμε τον σχηματισμό του ριζικού συστήματος, εμβαπτίζουμε γρήγορα τα ριζίδια των νεαρών φυτών σε διάλυμα ΕΜ Active 1:10 (ΕΜ Active :νερό) και το φυτεύουμε.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΟΡΩΝ

Οι σπόροι επωφελούνται της ευεργετικής δράσης των ΕΜ, ούτως ώστε αναπτύσσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δυνατό και υγιές ριζικό σύστημα, Μειώνοντας τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, αυξάνοντας τη βλαστική ικανότητα του σπόρου καθώς και την ομοιόμορφη ανάπτυξη του.

Η προετοιμασία τους γίνεται απλά, με το να αφεθούν να μουλιάσουν σε διάλυμα ΕΜΑ με νερό σε αναλογία 1:100 αναμιγνύοντας 3 μέρη λεπτή σκόνη πυριτίου (Diabas ή πούδρα ζεόλιθο 0,05mm) και ένα μέρος ΕΜ κεραμική σκόνη, για 20 λεπτά έως τρείς ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την σκληρότητα του σπόρου .

Για τους μικρούς σπόρους χρειαζόμαστε 20-30 λεπτά π.χ. ( σινάπι, καρότα, τριφύλλι λουλούδια κλπ Για μεσαίου μεγέθους σπόρους χρειαζόμαστε 30-60 λεπτά π.χ. ( δημητριακά ). Για μεγάλους σπόρους χρειαζόμαστε 2-3 ώρες π.χ. (καλαμπόκι, πατάτες, κολοκύθα ,φασόλια κλπ)

Στην συνέχεια τους στεγνώνουμε σε σκιερό μέρος.

 

Β. τρόπος: Δοσολογία ανά 100 κιλά σπόρους:
0,75 lit EMActive
0,75 lit νερό
1,5 kg ορυκτή σκόνη πυριτίου (Diabas 0,045mm ή ZeoBas 0,020mm)
0,5 kg EM-κεραμική σκόνη

Εφαρμογή:

Βρέχουμε τους σπόρους με τo υγρό διάλυμα EMActive και στη συνέχεια τους αναμειγνύουμε προσθέτοντας την πολύ λεπτή ορυκτή σκόνη πυριτίου και την EM-κεραμική σκόνη, μέχρι οι σπόροι να καλυφθούν.

Στη μεταφύτευση των νεαρών φυτών, μπορούμε να πασπαλίζουμε το ρίζωμα των φυτών με ΕΜ κεραμική σκόνη και ζεόλιθο σε αναλογία (1:4).

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την χρήση των ΕΜ στο έδαφος και τον ψεκασμό

​ Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τις δοσολογίες που αναμιγνύονται οι ΕΜ με το νερό, είναι το ότι δεν υπάρχουν απόλυτα νούμερα και ποσοστά, ούτε υφίστανται συστάσεις όπως.. “Προσοχή!!! Μην υπερβείτε την δοσολογία”.

Θα πρέπει όμως παράλληλα, να είναι εις γνώσιν του καλλιεργητή, ότι το ΕΜ είναι «υγρό» με οξύτητα, γι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση και να χρησιμοποιούνται πολύ πυκνά διαλύματα ΕΜ, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.

Οι δοσολογίες αραίωσης που υποδεικνύονται μπορεί να θεωρηθούν ως οικονομικά αποτελεσματικές, ενώ ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει με βάσει τις δικές του παρατηρήσεις στην δική του καλλιέργεια και τα δικά του δεδομένα.

Οι εφαρμογές του ΕΜ Active τα δυο πρώτα χρόνια θα πρέπει να είναι πιο συχνές προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πληθυσμός των ωφέλιμων μικροβίων στο έδαφος. Η ανάγκη για χρήση των ΕΜ μειώνεται με τον χρόνο, διότι οι μικροοργανισμοί αναπαράγονται και επικρατούν Όταν το έδαφος φτάσει στις επιθυμητές συνθήκες απλώς εφαρμόζονται για να συντηρούν την μικροβιακή ισορροπία

Τα εδάφη που έχουν υψηλά επίπεδα οργανικής ύλης και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με συμβατικά συνθετικά λιπάσματα θα απαιτήσουν πολύ λιγότερες εφαρμογές με EM, απ ότι εδάφη με χαμηλή οργανική ύλη και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με συνθετικά λιπάσματα και έχουν σκοτώσει τον μικροβιακό πληθυσμό στο έδαφος.

Τέλος για καλύτερα αποτελέσματα από την χρήση των ΕΜ θα πρέπει να διαθέτουμε αρκετή οργανική ύλη στο χωράφι μας, προκειμένου να εξασφαλίζουμε τροφή για τους μικροοργανισμούς, την οποία και θα μετατρέψουν σε ωφέλιμες ουσίες που έχουν τόσο ανάγκη, το χώμα και τα φυτά.

​Όταν αναφερόμαστε σε οργανική ύλη εννοούμε οποιαδήποτε ύλη είναι «ζωντανή» ή κομποστοποιημένα κάποιου ζωντανού οργανισμού, όπως κοπριά ζώων, ξερά φύλλα και χόρτα, κλαδέματα, κατάλοιπα από συγκομιδή, οργανικά σκουπίδια, compost, bokashi, κλπ.

​Το ίδιο επιτυγχάνουμε με την χλωρά λίπανση, όπου σπέρνουμε ψυχανθή (τριφύλλι, βίκος, κλπ), με σκοπό να τα ενσωματώσουμε στο έδαφος, ώστε τα χόρτα και τα ζιζάνια να αποτελέσουν μια σύμμαχο οργανική ύλη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟIΗΣΗ

Για τη βελτίωση του εδάφους, μια φορά, ή τακτικά.    Θέλετε να παρασκευάσετε Bokashi μόνος;  Εδώ

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα της τεχνολογίας των ΕΜ εδώ

 

Επικοινωνία
13 - 4 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.