• Ζεόλιθος το θαύμα της φύσης
 • 2761092556 - 6972929124
 • info@zeolithos.gr

Φτιάχτε το μόνοι σας

Φτιάχτε το μόνοι σας

Δεδομένου ότι το EM πυκνό αποτελείται από πολλούς ωφέλιμους μικροοργανισμούς, οι οποίοι με την κατάλληλη τροφή (μελάσα από ζαχαροκάλαμο) και ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό του, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον πληθυσμό των μικροοργαν

Πώς να παρασκευάσετε το ΕΜΑ   (Ενεργοποίηση του ΕΜ πυκνού)

 

Το EM πυκνό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας από τη φιάλη ή μπορείτε για οικονομικούς λόγους να το «επεκτείνετε».

Αυτή η διαδικασία της «επέκτασης» ονομάζεται ενεργοποίηση.

Δεδομένου ότι το EM πυκνό αποτελείται από πολλούς ωφέλιμους μικροοργανισμούς, οι οποίοι με την κατάλληλη τροφή (μελάσα από ζαχαροκάλαμο) και ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό του, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον πληθυσμό των μικροοργανισμών του EM πυκνού και να αποκτήσετε πολύ πιο μεγαλύτερη ποσότητα με τις ίδιες ιδιότητες αλλά περιορισμένο χρόνο ζωής.

Οι έτοιμοι (ωφέλιμοι) Ενεργοί Μικροοργανισμοί δηλαδή το (EM-Active) ή ΕΜ Α

παράγονται από τη ζύμωση του EM-πυκνό, τη μελάσα από ζαχαροκάλαμο, και νερό.

Το υγρό αυτό σκεύασμα χρησιμοποιείτε ως πρόσθετη ύλη στο έδαφος, στον ψεκασμό των φυτών και για τον καθαρισμό των υδάτων.

 

Ανθεκτικότητα: το EM πυκνού (Urlösung® ) είναι ανθεκτικό για τουλάχιστον 18 μήνες από την ημερομηνία παρασκευής του, με αρχικό pH 3,3 - 3,5. Αν η πρώτη ύλη είναι σε κάνιστρο, μετά το πρώτο άνοιγμα, θα πρέπει να γίνει χρήση εντός 2 με 3 μήνες. Το δοχείο θα πρέπει να διατηρείται ερμητικά κλειστό και να αποθηκεύετε σε χώρο δροσερό +8 έως 18°C ( όχι σε ψυγείο ή σε άμεσο ηλιακό φως).

Το ΕΜΑ (το ενεργό) έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-4 μήνες, μετά την ημερομηνία αυτή αρχίζει και χάνει την ισχύ του. Μετά τον 6ο μήνα είναι κατάλληλο μόνο για ενσωμάτωση σε κοπριά ή σε λύματα. Αν ή οσμή με την πάροδο του χρόνου είναι ενοχλητική δεν το χρησιμοποιούμε. 

 

 Υλικά που θα χρειαστείτε

1.ΕΜ πυκνό Urlösung ®

2.Μελάσα από σακχαροκάλαμο

3.Πλαστικό δοχείο τροφίμων*

4.Θερμαντική αντίσταση ενυδρείου θερμοκρασίας 34 έως 37ο C. **

5. Μια βαλβίδα αεροφράκτη ώστε το CO2 που παράγετε  κατά τη διάρκεια της ζύμωσης να

    μπορεί να διαφεύγει.

6.΄Eνα πεχάμετρο ή ένα ειδικό χαρτί για την μέτρηση του pH

7.Νερό καλής ποιότητος ***

 

* Το δοχείο της ζύμωσης θα πρέπει να είναι σχεδόν γεμάτο και να σφραγίζει  καλά ώστε να μην εισέρχεται αέρας στο δοχείο.

** Το μέγεθος και τον τύπο του θερμοστάτη τον διαλέγουμε ανάλογα με την ποσότητα του διαλύματος που πρόκειται να παρασκευάσουμε. Συνιστάτε πριν την πρώτη εφαρμογή, να ελέγχετε η τελική θερμοκρασία που έχουμε επιλέξει.  

 Για να εμβαπτίσουμε την αντίσταση στο δοχείο με το νερό, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο, στο καπάκι του δοχείου, διαμέτρου μικρότερης από τη διάμετρο του καλωδίου ώστε να περάσει σφιχτά το καλώδιο, κόβουμε το ηλεκτρικό καλώδιο της αντίστασης σε κάποιο σημείο και το περνάμε σφιχτά από την τρύπα που ανοίξαμε στο καπάκι, έτσι ώστε να μην περνάει αέρας και στη συνέχεια συνδέουμε το καλώδιο στο σημείο που το κόψαμε. Φροντίζουμε ώστε ο θερμοστάτης να είναι όρθιος 1-2 cm  από την βάση του δοχείου, ή οριζόντια με την βάση του δοχείο στερεωμένος στις βεντούζες που διαθέτει. ( για καλύτερο πέρασμα του καλωδίου, στην τρύπα που έχουμε κάνει στο καπάκι του δοχείου, κόβουμε το εξωτερικό προστατευτικό καλώδιο ελαφρώς λοξά. Για καλύτερη μόνωση, στο σημείο αυτό του καλωδίου  μπορούμε να τυλίξουμε λίγη μονωτική ταινία και να τραβήξουμε ελαφρά το καλώδιο προς τα κάτω ώστε να σκηνώσει, πρόσθετα μπορούμε να καλύψουμε το καλώδιο εξωτερικά με λίγη κόλα UHU).

Τέλος στο καπάκι του δοχείου ανοίγουμε μια τρύπα και στερεώνουμε την βάση του  αεροφράκτη. Προσέχουμε το κάτω μέρος του αεροφράκτη να μην περνά κάτω από την εσωτερική επιφάνεια του καπακιού.  Αν η βάση του αεροφράκτη είναι λεπτή,  προκειμένου να την στερεώσουμε καλά στο καπάκι την περνάμε σε ένα κομμάτι φελώ  ή άλλο πλαστικό σωλήνα και το κολλάμε με ισχυρή κόλα.

Επίσης, στο κάτω μέρος του δοχείου μπορούμε να τοποθετήσουμε κάνουλα, προκειμένου να αδειάζουμε το διάλυμα μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Από την κάνουλα, μπορούμε μετά τις επτά ημέρες ζύμωσης, να βγάζουμε μια μικρή ποσότητα διαλύματος και να μετράμε το ΡΗ. Εφόσον είναι στα επιθυμητά πλαίσια, σταματάμε τη ζύμωση, εάν όχι το αφήνουμε λίγες ημέρες ακόμη.

** * Το νερό δεν πρέπει να περιέχει χλώριο ή άλλες χημικές προσμίξεις γιατί παρεμποδίζεται η σωστή ζύμωση των ΕΜ. Κατάλληλο είναι το νερό που έχει ενεργοποιηθεί με ΕΜ κεραμικά.

 

Αναλογίες υλικών:

94% νερό, 3% ΕΜ πυκνό και 3% μελάσα ( τα υλικά σε κιλά)

1 λίτρο  EM πυκνό =  1 κιλό (1000gr). 

1  λίτρο μελάσα από σακχαροκάλαμο = 1350 gr

π.χ. σε ένα κιλό νερό χρειαζόμαστε 30 gr ΕΜ πυκνό και 40 gr μελάσας.

Για ένα δοχείο των 30 λίτρων, 1  Kg ΕΜ πυκνό και 1215 gr μελάσα από σακχαροκάλαμο.

Για ένα δοχείο των 60 λίτρων χρειαζόμαστε 1800 gr  ΕΜ πυκνό  και 2430 gr μελάσα.

 

Επίσης καλό είναι το μέγεθος του δοχείου για την παρασκευή του διαλύματος ΕΜ

Active, να επιλέγετε ανάλογα με την ποσότητα ΕΜ Active που θα χρειαστούμε τις

επόμενες 20 - 30 ημέρες.

 

Παρασκευή:

1. Λιώνουμε τη μελάσα σε πολύ καυτό νερό, δηλαδή σε μια θερμοκρασία γύρω στους 60 - 80ο C. Η ποσότητα του νερού που θα λιώσουμε τη μελάσα ας μη ξεπερνάει το μισό της συνολικής ποσότητας που παίρνει το δοχείου στο οποίο θα γίνει η ζύμωση. Να αποφεύγουμε την γρήγορη ανάδευση ώστε να μην δημιουργούνται φυσαλίδες οξυγόνου.

2. Αφού λιώσει καλά η μελάσα αδειάζουμε το διάλυμα αυτό της μελάσας μέσα στο δοχείο που θα γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια προσθέτουμε κρύο νερό και κάνουμε καλή ανάδευση. Τελική θερμοκρασία νερού περίπου στους 38-39°C.

3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ΕΜ πυκνό και γεμίζουμε το δοχείο με χλιαρό νερό, έτσι ώστε η τελική θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 40οC. Ξανακάνουμε καλή ανάδευση.

4. Χρόνος που απαιτείται για μια καλή ζύμωση εξαρτάται από το περιβάλλον που γίνεται η ζύμωση. Αν η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι σταθερή στους 37 βαθμούς θα είναι έτοιμο μέσα σε 7 ημέρες ακριβώς. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι λιγότερο ελεγχόμενες για την ωρίμανση του προϊόντος ή ο θερμοστάτης μας είναι στους 34ο C μπορεί να επεκταθεί σε 10, 12 αλλά και 14 ημέρες.

Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με το να μονώσουμε το εξωτερικό του δοχείου ή η  ζύμωση να γίνει σε ένα ζεστό δωμάτιο (θάλαμο θέρμανσης) με σταθερή θερμοκρασία . Ιδιαίτερα τις κρύες εποχές του έτους, που έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι πηγές λαθών που πρέπει τις αποφύγουμε. Κάτι πολύ σημαντικό, ο χώρος της ζύμωσης πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ηλεκτρονικές παρεμβολές και μαγνητικά πεδία (ηλεκτρική πίνακες, κινητό τηλέφωνο ραδιόφωνο κλπ

5.  Τέλος  δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε λίγο νερό στον αεροφράκτη. 

6. Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, ανοίγουμε το δοχείο και με ένα πεχάμετρο ή με ένα ειδικό πεχαμετρικό χαρτί μετράμε το pH του διαλύματος, το οποίο πρέπει να έχει όξινη γεύση και το pH του να είναι γύρω στο 3,3 με 3,6 και να μη ξεπερνάει το 3,9.

Εφόσον το pΗ βρίσκεται μέσα στα παραπάνω όρια, αυτό σημαίνει ότι η ζύμωση ήταν επιτυχής και άρα το διάλυμα κατάλληλο για χρήση.

Με καθαρό δοχείο, καλής ποιότητας νερό, και σταθερή θερμοκρασία εξασφαλίζουμε πολύ καλό pH. 

Με σταθερή θερμοκρασία ζύμωσης  35°C - 36°C εξασφαλίζουμε σωστή αναπαραγωγή μικροοργανισμών, η οποία ολοκληρώνετε σε 7  με 9 ημέρες. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 32°C ή ξεπεράσει τους 38°C αλλάζει την αρχική κατάσταση των μικροβιακών στελεχών, και το EMA δεν θα έχει την επιθυμητή ποιότητα. 

 

Αποθήκευση και διάρκεια ζωής του ΕΜ Active

 

Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, αφήνουμε το διάλυμα να ηρεμίσει για μια τουλάχιστον ημέρα. Και κατά την διαδικασία της μετάγγισης φροντίζουμε ώστε ο περιβάλλοντας χώρος να είναι καθαρός (πριν την μετάγγιση μπορούμε να ψεκάσουμε ελαφρά την ατμόσφαιρα με ΕΜ ενεργό  1: 10, και να μην παραλείψουμε να ανοίξουμε τον αεροφράκτη ώστε να μην περάσει το νερό που είχε  στο υλικό της ζύμωσης.  

Στη συνέχεια ανάλογα με τη χρήση που προορίζεται το μεταγγίζεται σε μικρότερα δοχεία. Τα δοχεία θα πρέπει να είναι και αυτά τελείως γεμάτα, και να φυλάσσονται όσο είναι δυνατόν σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον. Μην κάνετε μετάγγιση του διαλύματος αν δεν έχει κρυώσει καλά. Μετά την μετάγγιση πλένουμε πολύ καλά το εσωτερικό του δοχείου το καπάκι καθώς και το καλώδιο του θερμοστάτη. Στην επόμενη ζύμωση φροντίζουμε να κάνουμε απολύμανση του δοχείου ζύμωσης με λίγο ξύδι και καυτό νερό, πάνω από 80°C.

Η διάρκεια ζωής του EM Active είναι περίπου 3 - 4 μήνες. Η απόδοσή του όμως μειώνεται σταδιακά μετά από τους τρείς μήνες και κυρίως όταν εκτίθεται μέσα στο δοχείο σε περισσότερο αέρα. Για να αποφευχθεί αυτό, μεταφέρουμε το αχρησιμοποίητο τμήμα σε ένα άλλο μικρότερο καθαρό δοχείο το οποίο κλείνουμε αεροστεγώς, ή πιέζουμε τα τοιχώματα του δοχείου μέχρι να ανέβει το υπόλοιπο υγρό στο ψηλότερο σημείο και μετά να το κλείσουμε με το καπάκι του αεροστεγώς.

Όταν το EM Active αραιώνεται με νερό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός δύο

Ημερών  (λιγότερο όχι περισσότερο).

Και τέλος κάτι πολύ σημαντικό οι φάσεις του φεγγαριού πρέπει να λαμβάνονται

υπόψη στην ενεργοποίηση του EM-Πυκνού γιατί υπάρχουν φάσεις του φεγγαριού

που δεν είναι ιδανικές για τους μικροοργανισμούς.

 Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο της Μ. THUN  http://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=en&u=http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi%3Flanguage%3Deng%26sidtrop%3Dsid&prev=/search%3Fq%3DMARIA%2BTHUN%26biw%3D1599%26bih%3D792

 

 Πώς να παρασκευάσετε MK-5

 

Το MK-5 το χρησιμοποιούμε για να αποτρέψουμε τα παράσιτα από τα φυτά και τα δένδρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αφέψημο που μπορεί να το παρασκευάσει ο καθένας από εμάς, και σε καμία περίπτωση δεν επιβλαβής για τον άνθρωπο και τα ζώα. Η σύστασή του αποτελείτε από νερό που έχει δεχθεί επεξεργασία με ΕΜ κεραμικά, EM-πυκνό, μελάσα από ζαχαροκάλαμο, αλκοόλη 40% και ξίδι από φρούτα. Για καλύτερα αποτελέσματα στην μείωση των επιβλαβών οργανισμών το MK-5 εφαρμόζετε εναλλάξ με το  EM-Active και FΗE. 

 

Τι θα χρειαστείτε:

* Το πλαστικό δοχείο ή η δεξαμενή που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά (να μη χρησιμοποιείτε γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο για να αποφευχθεί η ρήξη του δοχείου που προκαλείται από την παραγωγή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. 

Συνταγή:

 

10%   EM-πυκνό 
10%   μελάσα από ζαχαροκάλαμο 
10%   ξύδι  
60%   νερό 
Προσθέστε περίπου επτά μεσαίες σκελίδες σκόρδο και επτά λοβούς τσίλι  και λίγες καυτερές πιπεριές
Μετά την επιτυχή ζύμωση, όταν δεν υπάρχει περισσότερο αέριο, προσθέστε 
10%  αλκοόλ (40 vol.%)

Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 1 λίτρο MK-5:

 

100 ml EM-πυκνό 
100 ml μελάσσα ζαχαροκάλαμου 
100 ml ξύδι Ζύμωση 
600 ml νερό 
1 σκελίδα σκόρδο 
1 τσίλι  και λίγες καυτερές πιπεριές
Μετά από την επιτυχή ζύμωση, και όταν δεν παράγετε αέριο, προσθέστε 
100 ml αλκοόλ (40 vol.%)

Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 10 λίτρα MK-5:

1   λίτρο EM πυκνό
1   λίτρο μελάσα από ζαχαροκάλαμο  
1   λίτρο ξίδι  
6   λίτρα νερό 
7  σκελίδες  σκόρδο 
7   λοβούς από Chili  και πιπεριές
Μετά από την επιτυχή ζύμωση, και όταν δεν παράγετε αέριο, προσθέστε    
1   λίτρο Αλκοόλ (40 vol.%)

Οδηγίες:

 1. Γεμίστε το δοχείο πιο πάνω από την μέση με νερό 35-40° C . Διαλύστε τη μελάσα σε ζεστό νερό (στους  60-80 ° C) και ρίχτετε το στο πλαστικό δοχείο.  Τελική θερμοκρασία νερού 38- 40 ° C.
 2. Προσθέστε το ξίδι, το EM-πυκνό, σφραγίστε το δοχείο αεροστεγώς, και  αφήστε να γίνετε η ζύμωση στους 32-34 ° C,  μέχρις ότου δεν παράγετε άλλο αέριο
 3. Μετά την επιτυχή ζύμωσης προστίθεται ποσοστό 10% αλκοόλ (40 vol.%)
 4. Το MK-5 έχει μια γλυκόπικρη γεύση
 5. Το MK-5 θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος σε ομοιόμορφη θερμοκρασία, αλλά όχι σε ψυγείο ή σε έντονο ηλιακό φως
 6. Χρησιμοποιήστε το MK-5 μέσα σε ένα έτος (το περισσότερο).

Ψεκάστε με έναν σωλήνα ή ένα ψεκαστήρα πίεσης MK-5 εναλλάξ με EM-πυκνό ή ΕΜ Αctive, ή FΗE. 

 

 Ψεκάστε στα φυτά από  1:500 έως  1:1000. Αν έχουμε πρόβλημα μπορούμε και 1: 200

 • Ψεκάστε με σπρέι τα ζώα  που έχουν προσβληθεί από τσιμπούρια,  άκάρεα κλπ προκειμένου να απαλλαγούν σε ποσοστό 1 -10%

 

 

Πώς να παρασκευάσετε FΗE  (εκχύλισμα φυτών)

 

Για ανάπτυξη και απώθηση εντόμων και ασθενειών     

  Το FΗE παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες αναλογίες που ενεργοποιείται και πολλαπλασιάζεται το ΕΜ πυκνό.

 Η διαφορά είναι στο ότι, στο δοχείο της ενεργοποίησης προσθέτουμε  φρέσκα ψιλοκομμένα χόρτα ή/και βότανα (περίπου 1.5 - 2 kgr/10 ltr), τα οποία και εμπλουτίζουν το τελικό διάλυμα με τα οργανικά εκκρίματα τους (αντιοξειδωτικά, οργανικά οξέα κλπ).                    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αγριόχορτα, βότανα (τσουκνίδα, αρτεμίσια, θυμάρι,  δυόσμος, μέντα, μάραθος,  κλπ), σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κρεμμύδι, και γενικά φυτά με θρεπτικές, θεραπευτικές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Συνιστάτε τα αγριόχορτα να κόβονται νωρίς την αυγή ή το σούρουπο και να χρησιμοποιούνται φρέσκα, αμέσως μόλις κοπούν.

Το  εκχύλισμα αυτό είναι πλούσιο σε οργανικά οξέα, βιολογικές δραστικές ουσίες, μέταλλα, καθώς και άλλες χρήσιμες οργανικές ενώσεις που είναι ικανές να προωθήσουν την ανάπτυξη των φυτών και συμβάλουν στην απώθηση εντόμων και ασθενών.

 

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα καθαρό πλαστικό δοχείο που να σφραγίζει αεροστεγώς, ή μια  μεγάλη δεξαμενή με καπάκι *
 • EM-πυκνό
 • Ζάχαρη από μελάσα ζαχαροκάλαμου
 • Νερό (καλής ποιότητας, επεξεργασμένο με EM κεραμικά)
 • Φρέσκα χόρτα ψιλοκομμένα, και αρωματικά φυτά
 • Ένα ύφασμα για φιλτράρισμα, ή ένα φίλτρο καφέ
 • Ένα κύπελλο μέτρησης και ένα μεγάλο κουτάλι για το ανακάτεμα
 • Πεχάμετρο ή  χαρτί pH για να ελέγξετε το pH
 • Παροχή ρεύματος, θερμοστάτη ενυδρείου και έναν αεροφράκτη

* Το πλαστικό δοχείο ή η δεξαμενή που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι πολύ καθαρά.

 Συνταγή:

5%   EM-πυκνό 
5 % μελάσα από ζαχαροκάλαμο 
45%  Νωπά  ψιλοκομμένο αγριόχορτα και βότανα 
45%  νερό

Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 20 λίτρα FΗE:

1  λίτρο EM-πυκνό.     πρέπει να χρησιμοποιήσετε EM-πυκνό, και όχι ΕΜ ενεργοποιημένο ( EM-Αctiv) 
1  λίτρο μελάσα από ζαχαροκάλαμο 
9   λίτρα νερό (καλής ποιότητος , κατά προτίμηση ενεργοποιημένο  με EM κεραμικά) 
9   λίτρα  (1-2kg) νωπά, ψιλοκομμένα αρωματικά φυτά & βότανα

Οδηγίες:

 1. Ψιλοκόψτε τα φρέσκα χόρτα καλά (2-5 cm κάθε κομμάτι)
 2. Τοποθετήστε  τα ψιλοκομμένα χόρτα στο δοχείο ή σε ένα τουλουπάνι
 3. Γεμίστε το δοχείο πιο πάνω από την μέση με νερό 35-40° C . Διαλύστε τη μελάσα σε ζεστό νερό (60-80°C) και ρίχτετε το στο πλαστικό δοχείο.   Τελική θερμοκρασία νερού 38- 40°C.
 4. Προσθέστε το EM-πυκνό στο μείγμα
 5. Καλύψτε το πάνω μέρος του κάδου με μαύρο πλαστικό σάκο και πιέστε το καπάκι
 6. Βάλτε ένα βάρος στο καπάκι. Φροντίστε να σπρώχνει τον επιπλέον αέρα από τον κάδο
 7. Αποθηκεύστε  το δοχείο ή τον κουβά σε ζεστό μέρος (20 - 35 ° C), μακριά από το άμεσο ηλιακό φως
 8. Όταν ξεκινήσει η ζύμωση, για  2-5 ημέρες παράγονται αέρια.
 9. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα χόρτα στον κάδο τακτικά για να απελευθερώνονται τα αέρια
 10. Το FΗE είναι έτοιμο για χρήση όταν το pH του διαλύματος είναι κάτω από 3,5 (αυτό θα πρέπει να το μετρήσετε  μεταξύ 7ης και 10ης  ημέρας). 
 11. Βάλτε FΗE σε πλαστικές φιάλες αφού αφαιρέσετε τα ψιλοκομμένα χόρτα, και στην συνέχεια σουρώσετε το υγρό με ένα φίλτρο
 12. Το FΗE θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος σε ομοιόμορφη θερμοκρασία, αλλά όχι σε ψυγείο ή σε έντονο ηλιακό φως
 13. Χρησιμοποιήστε το FΗE εντός 3 μηνών

 

    Ψεκάστε στα φυτά σας σε αναλογία  από 1:500 έως  1:1000

   Ψεκάστε το έδαφος (για την καταστολή των ασθενειών) από 1:100 έως  1:500

 

 

Πώς να παρασκευάσετε Bokashi

 

«Bokashi» είναι Ιαπωνικός όρος και δηλώνει την ζύμωση που έχει υποστεί η οργανική ύλη.

Bokashi είναι ένα προϊόν παρασκευασμένο από οργανική ύλη που έχει υποστεί ζύμωση με Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ). Σε γενικές γραμμές, η οργανική ύλη που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε το Bokashi είναι κυρίως πίτουρο σιταριού ή ρυζιού.  Το πίτουρο από ρύζι είναι πιο επιθυμητό, γιατί περιέχει πολλές βιταμίνες Ε.

Το Bokashi το χρησιμοποιούμε κυρίως στους κάδους ζύμωσης για τα υπολείμματα τροφίμων που επιθυμούμε να κομποστοποιήσουμε.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας Bokashi, σας προσφέρουμε μια συνταγή.

Το Πίτουρο σιταριού ή πίτουρο ρυζιού μπορείτε να τα αγοράσετε από οποιαδήποτε κατάστημα ζωοτροφών. 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη Bokashi για διάφορες εφαρμογές. Η πιο κάτω  συνταγή, είναι απλή και φθηνή και χρησιμοποιείται  παγκοσμίως.

Η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε για να αναμειχθεί στο πίτουρο διαφέρει, διότι ποικίλλει η περιεκτικότητα υγρασίας στο πίτουρο. 

Επομένως η πιο κάτω ποσότητες νερού είναι ενδεικτικές.

 

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα καθαρό πλαστικό δοχείο
 • EM-πυκνό (είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε  ΕΜ-πυκνό αντί EM-Αctive)
 • Μελάσα από ζαχαροκάλαμο
 • Νερό (νερό καλής ποιότητας, κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM κεραμικά)
 • Πίτουρο σιταριού ή πίτουρο ρυζιού
 • Ένα αεροστεγές δοχείο ή μια αεροστεγή σακούλα 

 

Παράδειγμα να παρασκευάσετε 5  κιλά Bokashi:

30 ml   EM-πυκνό 
30 ml  μελάσα ζαχαροκάλαμου 
1,5 λίτρο νερό   (νερό καλής ποιότητας, κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM κεραμικά)
5 κιλά  πίτουρο από σιτάρι ή πίτουρο ρυζιού

2  κουταλιές της σούπας  ΕΜ κεραμική σκόνη  ή 5 κουταλιές ζεόλιθο 

2 κουταλιές της σούπας   φυσικό θαλασσινό αλάτι.

 Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 10 κιλά Bokashi:

60 ml  EM-πυκνό 
60 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου 
3  λίτρα  νερό (νερό καλής ποιότητας, κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM κεραμικά) 
10 κιλά πίτουρο από σιτάρι ή πίτουρο ρυζιού.

4  κουταλιές της σούπας  ΕΜ κεραμική σκόνη  ή 10 κουταλιές ζεόλιθο 

4 κουταλιές της σούπας   φυσικό θαλασσινό αλάτι.

 

Οδηγίες:

 1. Ανακατεύουμε τη μελάσα σε πολύ ζεστό νερό (περίπου 60-80°C) η τελική θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι περίπου στους 37°C  έως 40°C)
 2. Προσθέστε το EM-πυκνό
 3. Προσθέστε την ΕΜ κεραμική σκόνη  και το αλάτι
 4. Αναμίξτε το υγρό καλά στο πίτουρο
 5. Πιέστε μια μικρή ποσότητα από τα πίτουρα και δημιουργήστε μια μπάλα. Αν διατηρεί το σχήμα της και δεν στάζει υγρό, αλλά όταν την κτυπήσετε με το δάκτυλό σας διαλυθεί σε πολλά κομμάτια, τότε το υλικό σας έχει την σωστή υγρασία (το επίπεδο υγρασίας θα πρέπει να είναι 35% έως 40%). Εάν είναι πολύ ξηρό, προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατεύουμε εκ νέου το υλικό σας. Τέλος βάλτε το υλικό στο πλαστικό δοχείο πιέστε προς τα κάτω το μείγμα πολύ σφικτά, και κλείστε  το δοχείο ερμητικά
 6. Εάν χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα δέστε τη  σφιχτά συμπιέζοντας προς τα έξω όλον τον αέρα. 
 7.  Τοποθετήστε μείγμα κάπου ζεστά. Αφήστε το να γίνει η ζύμωση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αν το αφήσετε περισσότερο ακόμα καλύτερα. 
 8. Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια άσπρη μούχλα στην επιφάνεια του υλικού. Αυτό είναι πολύ καλό. Αν διαπιστώσουμε μαύρη ή πράσινη μούχλα αυτό είναι ένδειξη ότι το δοχείο μας πύρε αέρα ή είχε πολύ υγρασία, και τότε το υλικό μας είναι ανεπιθύμητο. 
 9. Το Bokashi μπορείτε να το αποθηκεύσετε ερμητικά κλειστό σε σκιερό μέρος για ένα χρόνο. Αν το ανοίξετε και χρησιμοποιήσετε λίγη ποσότητα τότε σε διάστημα έξη μηνών πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.

 

 

Οδηγίες για παρασκευή Super-Bokaschi

 

 (Βασικό λίπασμα, συμπλήρωμα για τις ζωοτροφές, εμβόλιο για την παρασκευή του Βοκάσι)

Με τις ακόλουθες οδηγίες θα γίνει λεπτομερής αναφορά στα απαραίτητα υλικά, αλλά και μια βήμα προς βήμα περιγραφή της διαδικασίας παρασκευής του Σούπερ-Βοκάσι.

Αφού θα έχουν γίνει οι πρώτες εμπειρίες, είναι στο χέρι του καθενός να αναβαθμίσει και να εμπλουτίσει αυτή τη μέθοδο, δοκιμάζοντας και άλλα υλικά. Καλό θα ήταν να κρατά κανείς σημειώσεις για τα αποτελέσματα.

Ανάλογα με το που σκοπεύει κανείς να χρησιμοποιήσει το Σούπερ-Βοκάσι, ποικίλουν και τα μείγματα και οι συνταγές. Όμως, η διαδικασία παρασκευής και ζύμωσης παραμένει πάντα ίδια.

Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ένα απλό μείγμα από πίτυρα και άγανο (πολύ λεπτό άχυρο). Αυτό το Σούπερ - Βοκάσι το χρησιμοποιούμε σαν εμβόλιο για τη ζύμωση των υπολειμμάτων της κουζίνας, ή για τη ζύμωση των οργανικών υπολειμμάτων από τον κήπο μετά τη συγκομιδή. Το πλεονέκτημα του Σούπερ _ Βοκάσι είναι ότι διατηρείται περισσότερο από το ΕΜ-Α και δεν υπάρχει η ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε γρήγορα.

Στο  παράδειγμα που ακολουθεί πήραμε ποσότητες υλικών για την παραγωγή 60 λίτρων έτοιμου Σούπερ-Βοκάσι.

 

Απαραίτητα υλικά:

15 κιλά   πίτυρα (χοντρά)

3 κιλά    άγανο (λεπτά άχυρα)

1 λίτρο   ΕΜ πυκνό

1 λίτρο   μελάσα ζαχαροκάλαμου

1 βαρέλι πλαστικό για τρόφιμα των 60 λίτρων ή 5 δοχεία καθαρά των 12 λίτρων.

2 πλαστικές σκάφες χωρητικότητας 80 λίτρων η κάθε μία.

 

Εκτέλεση:

1. Μοιράζουμε το πίτυρο και το άγανο (λεπτό άχυρο) στις δύο σκάφες.

2. Ανακατεύουμε καλά τα πίτυρα με το άγανο. Εδώ μπορεί κανείς να προσθέσει και σκόνη από φύκια καθώς και σκόνη από κάποιο ορυκτό (πέτρα, μάρμαρο κλπ.)

3. Βάζουμε 5 λίτρα ζεστό νερό, περίπου στους 60 βαθμούς, σε έναν κουβά. Προσθέτουμε τη μελάσα και την ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς περίπου. Τώρα προσθέτουμε και το ΕΜ1 και ανακατεύουμε καλά.

4. Μοιράζουμε το έτοιμο μείγμα στα δύο και το αδειάζουμε στις δύο σκάφες.

5. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε τουλάχιστον 5-6 φορές μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφα υγρό. Για μεγάλες ποσότητες μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό τρυπάνι με μια έλικα, όπως ανακατεύουμε το πλαστικό χρώμα, ή να ανακατέψουμε με φτυάρι πάνω σε μια επιφάνεια από μπετόν, ή να ανακατέψουμε το μείγμα με μπετονιέρα.

 

Αναλογίες μείγματος:

15 κιλά   πίτυρο (χοντρό) και 3 κιλά άγανο

Συνολικά 18 κιλά ξερά υλικά

 1 λίτρο      ΕΜ πυκνό

1 λίτρο       μελάσα

8-10 λίτρα νερό

Σύνολο μείγματος 28 κιλά

 

Το ανακάτεμα είναι προτιμότερο να γίνεται με τα χέρια, οπότε προσέχουμε να μη δημιουργηθούνε σβόλοι για να πετύχουμε έτσι όσο το δυνατό ομοιόμορφη υγρασία.

Η σωστή υγρασία για το Βοκάσι υπάρχει όταν φτιάχνοντας μια μπάλα και την πιέσουμε μέσα στο χέρι μας δεν στάζει υγρό και η μπάλα αυτοδιαλύεται με το παραμικρό άγγιγμα.

Τοποθετούμε το μείγμα κατά στρώσεις στον κάδο, πιέζοντας κάθε φορά ώστε  να φεύγει όλος ο αέρας.

Ο κάδος πρέπει να είναι εντελώς γεμάτος, έτσι ώστε το καπάκι να  κλείσει το μείγμα αεροστεγώς.

Αφού έχουν γεμίσει οι κάδοι ή το βαρέλι και έχουν κλείσει αεροστεγώς, τοποθετούνται στο λεβητοστάσιο ή σε ένα χώρο με θερμοκρασία τουλάχιστον 20 βαθμούς. Τοποθετούμε τους κάδους τον ένα πάνω στον άλλο και πάνω σε μια μονωτική βάση για  προστασία από το κρύο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώνει κανείς την ημερομηνία σε ένα ημερολόγιο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατό να καταγραφούν οι παρατηρήσεις για τα αποτελέσματα και να γίνουν συγκρίσεις σε σχέση με τις φάσεις  του φεγγαριού.

Μια ιδανική ζύμωση επιτυγχάνεται όταν το μείγμα έχει 45 – 55% υγρασία.

 

Αποθήκευση του Σούπερ – Βοκάσι

Το Βοκάσι διατηρείται στους κλειστούς κάδους για μεγάλο διάστημα. Αν αφαιρέσουμε από έναν κάδο Βοκάσι, τότε θα πρέπει σιγά σιγά να χρησιμοποιηθεί όλο. Σχηματίζεται στην επιφάνεια μια λευκή επικάλυψη αν παραμείνει το δοχείο για πολύ ανοικτό. Αυτό όμως δεν έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του Βοκάσι εφόσον αυτό μυρίζει ξινόγλυκα.

 

 

Συνταγή υψηλής ποιότητος  Bio-Βοκασι (compost).

 

 1. Διαδικασία.

Γίνεται ο πρώτος ψεκασμός με το ΕΜ Αktive στον σωρό που έχουμε συλλέξει την βιομάζα (κοπριά), 1,5  λίτρα  ΕΜ Aktive /m³.

 Αφού συλλεχθεί και ψεκαστεί η βιομάζα

 

 1. Διαδικασία.

60%    Βιομάζα (κοπριά).

35%     Οποιoδήποτε οργανικό υλικό (άχυρο, πίτυρα κλαδέματα, φύλλα)..

  5%     Χώμα.

100%    Το υλικό της προετοιμασίας πρέπει να έχει 35-40% υγρασία.

 

Κατά τη διαδικασία του ανακατέματος των υλικών χρησιμοποιούμε 1 λίτρο EMActive/m³, που το διαλύουμε σε τόσο νερό ώστε να πετύχουμε μία υγρασία  35-40%..Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την υγρασία των υλικών που θέλουμε να κομποστοποιήσουμε..

Αν τα υλικά είναι πιο υγρά απ ότι θα έπρεπε, είναι απαραίτητο να τα ανακατέψουμε.

Αν τα ανακατέψουμε θα πρέπει να ψεκάσουμε ακόμη μία φορά με τους ΕΜ στις αναλογίες 1 λίτρο  EM Αktiv /m³.

 

 1. Η διαδικασία της ζύμωσης.

Αφού θα έχει επιτευχθεί η υγρασία 35-40% των υλικών, δεν  θα πρέπει να ανακατέψουμε για τις επόμενες 4-6 εβδομάδες.

Σκεπάζουμε με ένα πλαστικό ώστε να επιτύχουμε την αναερόβια ζύμωση.

Η ζύμωση είναι έτοιμη από την άνοιξη έως το  φθινόπωρο περίπου σε 5 έως 6 εβδομάδες.

Το χειμώνα διαρκεί το λιγότερο 8 εβδομάδες.

 

Τα ανωτέρω οργανικά υλικά μπορούν να διαφέρουν ανάλογα πάντα με την περιοχή και την παραγωγή. Δεν αποκλείονται ακόμη και τα υπολείμματα της κουζίνας .

 

2η   Συνταγή για υψηλής ποιότητος  Bio-Βοκασι (compost).

.

ΥΛΙΚΑ

ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΟΓΚΟΥ/  ΑΡΑΙΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Στην περίπτωση αυτή , διαλύστε ένα μείγμα ΕΜ και μελάσας σε 15 λίτρα νερού ώστε να φτιάξετε αραιό διάλυμα ΕΜ  1:100. Η ποσότητα νερού  ποικίλλει ανάλογα με το ποσό ξέρα είναι τα συστατικά και την αναλογία των δόσεων, ωστόσο τα παρακάτω δίνουν μια γενική οδηγία . Περίπου 15 λίτρα νερού σε 150 λίτρα ξηρών υλικών .

1.Πιτουρο  ρυζιού

100

100 λίτρα

2.Αλευρι ελαιοκάρπων

25 - ( 50)

25 λίτρα

3. Ιχθυάλευρο

25 – (50 )

25 λίτρα

4. Κιγιουσει ΕΜ -1

Αραιό διάλυμα ΕΜ (1 :100)

150 κ.ε.

5. Μελάσα

Διάλυμα ΕΜ (1:100)

150 κ.ε.

6. Νερό

 

15 λίτρα

 

Συνταγή ΕΜ Βοκασι .ΕΜ Βοκασι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται κοινώς για την οργανική ουσία που παράγεται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης με την χρήση μικροοργανισμών .

Το Bio Βοκασι είναι η μορφή στην οποία μπορεί ουσιαστικά να χρησιμοποιηθεί το ΕΜ . Παρακάτω ακολουθεί  μια γενική περιγραφή των υλικών και της δοσολογίας που απαιτείται για την προετοιμασία  του Bio Βοκασι :             

 1. Ανακατέψτε καλά τα ξέρα υλικά ( πίτουρο ρυζιού , αλεύρι ελαιοκάρπων και ιχθυάλευρο ) μεταξύ τους .
 2. Αραιώστε τη μελάσα σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού . Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι μεταξύ 40 – 50 0 C. Προσθέστε κρύο νερό για την προετοιμασία αραιωμένου διαλύματος  με αναλογία 1:100 ( 1 μέρος μελάσα προς 100 μέρη νερό).
 3. Προσθέστε συμπύκνωμα ΕΜ στο αραιωμένο διάλυμα μελάσας και νερού ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνθετο μείγμα . Η αναλογία του συμπυκνώματος ΕΜ προς το διάλυμα μελάσας / νερού θα πρέπει να είναι 1:100 .
 4. Ρίξτε το σύνθετο μείγμα πάνω από το έτοιμο μείγμα ξηρών υλικών (1) και ανακατέψτε τα καλά μεταξύ τους. Η ύφη του μείγματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε, αν το ζυμώστε σε σχήμα μπάλας, να θρυμματίζεται με το άγγιγμα. Αν το μείγμα μπορεί να ζυμωθεί σε μπάλα χωρίς να θρυμματίζεται, είναι υπερβολικά υγρό .
 5. Ερμητικά σφραγισμένο, το σύνθετο μείγμα που προετοιμάστηκε κατά το τέταρτο βήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξη μήνες η και παραπάνω. Αν τοποθετηθεί σε μια μαύρη  πλαστική σακούλα και σφραγιστεί  καλά, το  σύνθετο  μείγμα  θα υποστεί ζύμωση. Η διαδικασία  ζύμωσης διαρκεί περίπου 3-4 ημέρες το καλοκαίρι  και 7 ημέρες το χειμώνα .
 6. Η ποιότητα του Bio Βοκασι  κρίνεται με βάση τη μυρωδιά. Η γλυκόξινη οσμή ζύμωσης φανερώνει ένα καλά προετοιμασμένο μείγμα . Η οσμή αποσύνθεσης και σήψης  φανερώνει ότι η διαδικασία απέτυχε , γι ‘ αυτό και το μείγμα θα πρέπει να πεταχτεί                   Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης , το Bio Βοκασι  μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα  η να αποθηκευτεί σ ‘ ένα σκοτεινό, στεγνό μέρος χωρίς υγρασία έως ότου χρησιμοποιηθεί .

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα και τις εφαρμογές των ΕΜ   εδώ

 

Επικοινωνία
11 + 20 =
 

Τα πεδία με αστερίσκο * είναι υποχρεωτικά.